a moja magnolia Elizabeth znowu w tym roku nie zakwitła . zastanawiam się już gdzie ja przenieść . w końcu to pokaźny krzak . doradź Danusiu -czy coś by pomogło jak ja obkopię i dorzucę kwaśnej ziemi , czy to może inna przyczyna
Dziś już raczej na pewno będę miał przymrozek, niebo czyste i dotąd szczypie mnie w palce. Ogród wygląda tak jak wczoraj, ale pokażę osłony z drugiej strony domu
Staram się brać doniczki bez dziur, ale niewiele takowych mam
Wierzby w czapeczkach
I magnolia
Jeszcze się zapytam czy okrywać wierzbę iwę i modrzewia japońskiego czy tawułę japońską? Poradzą sobie?
jeszcze nie, w tamtym roku kupowałam, ale nie wiem czy nie mam jej w starym ogrodzie, bo mi przyjaciółka pisała,że coś ślicznie kwitnie na biało teraz kwitnie tam magnolia biała, mam zdjęcie w komórce i nie mogę wstawić(
Aniu! dziękuję widziałam, że Ty też mocno się napracowałaś, ale jakie efekty, fju fju magnolia naprawdę nazywa się 'Ann"? a te białe narcyze cudna odmiana trochę w stylu tego Twojego storczyka "piórkowego" na jesieni muszę zgromadzić i przygotować sobie taką białą, delikatną kompozycję
Co do tuji - to muszę poczytać o tych chorobach. Może być, że to kwestia gleby... mało żyznej, a raczej gliniastej, wprawdzie wilgotnej, ale chyba mało kwaśnej muszę jakoś pomóc roślinie..
Dziękuję też za linki. Tą pierwszą stronkę o funkiach już wcześniej przebuszowałam Dzisiaj obejrzę tą drugą - może jeszcze coś mają na składzie
Krzewy nabrały koloru - niektóre fajnie kontrastują
Rozkwitają floksy, ale jakoś aparat nie chce uchwycić ich kolorów - spróbuję kiedy indziej
Magnolia ma rany po gradzie, ale jednak rozkwita. Wybarwia się od ciemnego różu do bieli - ładna będzie
No i jeszcze dobijający widok. Mam już napad ślimaków na astry - tych i pomrowów, lecz małych. Poczęstowałem je cukiereczkami
Jak mi miło to czytać, Safoya nie martw się, trudno. Magnolia słabo odbija, bo to drzewo które nie lubi cięcia, więc i złamania także. W razie czego kup żółtą. Ja też się zastanawiam, gdzie ją posadzę