Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:29, 03 wrz 2015

Do góry
siakowa napisał(a)

aaaaaaaaaaaaaaaa pięknie!! ale ja jak zwykle chce wiecej więc prosze o szeroki kadr z oddali

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:56, 03 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dziękuję bardzo
A Ty myślisz, ze wszystko mi wyjdzie tak jak sobie tu zaplanuję Czemu masz się od razu poddawać ... zresztą Ty się tu tylko droczysz ... bo byłam u Ciebie i widziałam wszystko tzn to, co pokazałaś i ... zapowiada się ciekawie

A widzialaś szałwię z AM?

Chodzi o szałwię u Anity z Piotrkowa (Małgoś Margarete mi o niej pisała)?
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 19:19, 03 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ok
Świetnie się zapowiada rabata z perowoskią

Muszę przyznać, że jest ok
Tu ma być ogród :) 12:49, 03 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ale mam niedoczas ... ale się zalogowałam żeby Ci odpisać ... trawnika to mi ubywa ostatnio z dnia na dzień coraz więcej ... poszerzam rabaty bo jednak za wąskie zaplanowałam. Bedę potrzebowala pomocy w dwóch miejscach ... może w pi/so wstawię zdjęcia ... będziesz jeszcze?

Jeszcze będę
A z tym poszerzaniem rabat, to można się było spodziewać, mnie pewnie to też nie ominie
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:44, 03 wrz 2015

Do góry
A do kiedy mam czas jeśli chciałabym dołączyć do tego zamówienia?
Mam marzenie 10:32, 03 wrz 2015

Do góry
11stokrotka napisał(a)
Pozdrawiam zaglądające.

Reniu, trzmielina kupiona na Sanitariuszek w Łodzi, w lewo jak zjeżdza się z Retkini ul Maratońską. Gdy oglądam mapę to wychodzi że to szkółka Sobień. Ale to zakup sprzed roku. Będziesz w Łodzi?

Aaa to chyba wiem gdzie to jest ... mijam to miejsce jak jeżdżę na Retkinię ... mieszkasz w pobliżu?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:23, 03 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Rozplenica Viridescens
Prosiłaś abym zebrała dla Ciebie jej nasiona (chętnie tylko podpowiedz mi jak to dobrze zrobić)
Dziękuję za mile słowa co do trawnika
Ale żebym ja jakimś fachowcem była to nie powiem - po prostu tak mi wyszło

PS w wolnym czasie (ostatnio odczuwam jego deficyt) przygotuję Ci taki przepis na trawnik a la Renata.

Reniu, widzisz, skleroza nie boli, tylko dokucza.
Dobrze, że ty pamiętasz. Gdzieś w październiku delikatnie możesz ściąć dwie - trzy szczotki i włożyć do torebki. W tych szczoteczkach powinny być nasionka, to sobie wykruszę
Na przepis trawkowy poczekam cierpliwie. Ja wprawdzie nawadniania trawnika nie zrobię, ale i tak muszę się za niego wziąć wiosną. Nie wiem tylko, skąd dobrej ziemi zamówić. Ta łąkowa, co rolnicy zwożą, jak wyschnie, robi się jak popiół. Nie nadaje się
Tu ma być ogród :) 00:12, 03 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Trzeba będzie nową rabatę utworzyć, tylko u Ciebie taki piękny trawnik, żal by było go zmniejszać

Ale mam niedoczas ... ale się zalogowałam żeby Ci odpisać ... trawnika to mi ubywa ostatnio z dnia na dzień coraz więcej ... poszerzam rabaty bo jednak za wąskie zaplanowałam. Bedę potrzebowala pomocy w dwóch miejscach ... może w pi/so wstawię zdjęcia ... będziesz jeszcze?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 15:28, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Dzięki Twoim radom między rozplenicami jest rozchodnik
Buziaki

Cieszę sie ....wiedziałam że bedzie pieknie, bo to zgrany duet... a na wiosne jak trawy jeszcze nie ruszą radzę ci posadzic teraz duzo cebulowych w 1 no może w 2 kolorach, żeby wypełniły rabate razem ze stosunkowo wczesnie wychodzacymi z ziemi " kapustkami" szmaragdowych rozchodników, potem juz trawy zazielenia sie i bedzie miodzio
Tu ma być ogród :) 15:07, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

... a u mnie cień mają dawać brzozy

PS Te derenie podobają mi się bardzo ... ale gdzie je wsadzić?

Trzeba będzie nową rabatę utworzyć, tylko u Ciebie taki piękny trawnik, żal by było go zmniejszać
Tu ma być ogród :) 14:32, 02 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Ewa, oba zdjęcia robione w ogrodach Kapias.
Ta odmiana derenia godna uwagi bo rośnie niezbyt wielki i do tego to tanie rośliny.
A jeśli chodzi o drugie zdjęcie to nie wiem jaka to odmiana host.
Natomiast mam berberysy Bagatelle i są wrażliwe na suszę.
Ja mam taką rabatę berberysowo-hostową, ale w tym roku hosty marnie tam rosły bo miały za dużo słońca - docelowo ma im dawać cień tulipanowiec, właśnie szykuję się do jesiennych zakupów drzew.

... a u mnie cień mają dawać brzozy

PS Te derenie podobają mi się bardzo ... ale gdzie je wsadzić?
Tu ma być ogród :) 14:30, 02 wrz 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Czytałam, że sama Szefowa stwierdziła, że odległość 2,3 m będzie ok więc możesz już szukać jakiegoś ładnego egzemplarza.

Tu ma być ogród :) 12:04, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Coraz piękniej u Ciebie

POTWIERDZAM)
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:19, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie ma innej opcji
Buziaki

PS Ale takiego rachunku za wodę jeszcze nigdy nie zapłaciłam
Mimo wszystko stwierdzam, że warto

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:29, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Na życzenie Małgosi zdjęcia rozplenicy z rozchodnikami

aaaaaaaaaaaaaaaa pięknie!! ale ja jak zwykle chce wiecej więc prosze o szeroki kadr z oddali
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 08:40, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Nie wiem czemu ... ale uwielbiam obserwować wiewiórki ... są takie milusie ... z taką gracją się poruszają i ten ognisty kolor
Piękne zdjęcie

jak chcesz je na żywo poobserwować i przekonać się jakie są psotne na własnej skórze to zapraszam są codziennie ok. 17
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:55, 02 wrz 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

A na jakiej wysokości są szczepione?
Powiem tylko,że kupić trzy szczepione na jednej wysokości to w moich co graniczy z cudem

Jakos nigdy nie miałam problemu z kupieniem trzmielin szczepionych na jednej wysokosci, widywałam nawet po kilkanascie sztuk w centrach ogrodniczych..
Nie ma pojęcia, nie mierze, kupuje na oko i zwykle wiem czy pasuja do mnie czy nie. Jak bym miała biegać z centymetrem i wszystko mierzyć to bym chyba zwariowała. Dlatego bałagam nie pytajcie jaka odległość, jaka wysokosc. Ja projektuje moje nasadzenia łopata, jak cos nie pasuje to przesadzam, nie lamentuje. Jak klapnie lub zdechnie ciesze sie bo moge posadzic coś nowego. A zawsze cos wypadnie i trzeba to wkalkulować w ryzyko ogrodowe. I nigdy nie rozumiałam tych dyskusji, sadzic co 30 czy co 40 cm... Sadz tak aby po roku wygladało dobrze, kazda roslina przyrasta, po roku dopiero wyglada przyzwoicie a optimum przypada na trzeci rok od posadzenia krzewow. Moje trzmieliny rosna przed murkiem, ktory ma 1,5 M więc to oczywiste , ze musza byc nizsze aby to głupio nie wygladało, ale czy szczepione na 70 czy 80 a może na 90 cm jest mi ganz egal. To musi po prostu dobrze wizualnie wygladac. Jak nie złapiesz proporcji w swoim ogrodzie to nawet gdybybys wg jakiegoś przepisu posadziła bedzie zle wyglądac. Jesli kupujenp trawy i bedzie za duzo to sadze geściej. I tak za rok lub dwa tak sie rozrosna ze trzeba bedzie rozsadzac lub odmladzac rabate, zwykle tez cos uschnie. Ja nie lubie statycznych rabat, wiec zawsze cos przesadzam , bo zawsze moze byc ładniej, lepiej.

Dla mnie ogród ro nie inżynieria tylko wyobraźnia i kreowanie. Nie jestem artysta więc od linijki nie sadze co widac w moim ogrodize i zupełnie mi to nie przeszkadza. Mam umysł, ktory lubi tworzyc nowe. Takie nietypowe polaczenie marketingowaca i sprzedawcy, ktory przez całe studia planował zostac księgowym....
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 00:12, 02 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Kiedys mierzyłam ale juz nie pamietam, chyba było 70-80 cm

A na jakiej wysokości są szczepione?
Powiem tylko,że kupić trzy szczepione na jednej wysokości to w moich co graniczy z cudem
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 00:06, 02 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Rozplenice - to chyba nie są halmen.
Trawnik cudny.
To teraz Reniu poproszę w wolnym czasie instrukcję zrobienia takiego trawnika od podstaw. Śliczny. Możesz być dumna

Rozplenica Viridescens
Prosiłaś abym zebrała dla Ciebie jej nasiona (chętnie tylko podpowiedz mi jak to dobrze zrobić)
Dziękuję za mile słowa co do trawnika
Ale żebym ja jakimś fachowcem była to nie powiem - po prostu tak mi wyszło

PS w wolnym czasie (ostatnio odczuwam jego deficyt) przygotuję Ci taki przepis na trawnik a la Renata.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 23:58, 01 wrz 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wpadłam na zdjęcia i się nie zawiodłam, ta zieleń soczysta ach jak Tyś tego dokonała przy tych upałach?

Kochana bez nawadniania nie udałoby się ... nigdy w życiu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies