Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 23:09, 18 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Taka mała Anabell, a takie duże kwiaty - ładna.
Mi się podobają te wstawione przez Sebka.
Gdzieś czytałam, że ładnie wyglądają posadzone przy śliwie wiśniowej, a ja takie drzewko mam, więc kombinuję, żeby przy nim posadzić okazałą hortensję.

Mirella, najlepiej posadzić tam 3 sztuki, fajnie by wyglądały przy twojej wiśni. Sebek ma Silver Dollar One też są ładne
Ogródek Iwony 23:07, 18 lut 2015

Do góry
Wczoraj siałam dalej:
rozplenicę miniaturową (poszłam poobcinać kłoski i coś z tego się wysypywało, ciekawe, czy wzejdzie?), werbenę od Any (Aniu dziękuję), trawę NN od Ani (Skandynawia po krzyżacku, Aniu, tobie też dziękuję) - sama jestem ciekawa, co z tego wyrośnie?, lawendę zebraną z ogródka (ciekawe, co z tego wyjdzie?)

Wysiałam też ostróżkę trwałą, firletkę halcedońską i osteospermum (?)

Parapet cały zapełniony.
I wiecie co? 4 lutego wysiewałam werbenę od Małgosi z Kubusiowa. Nasionka z poprzedniego roku, nie wiedziałąm, czy wzejdzie, a wczoraj coś się zaczęło dziać: wyszły w trzech miejscach takie maleńkie listeczki, pod lupą trzeba na razie oglądać, hi, hi

I moja stipa, tą naprawdę widać

Chodzę wkoło tych doniczek i gadam do nasionek, cieszę się, jak małe dziecko
Od Any dostałam tyle nasionek werbeny, że jeśli ktoś jeszcze nie ma, to się mogę podzielić. Piszcie na pv Dziś doszły do mnie nasionka rozplenicy od Kasi z Makowa
Ogródek Iwony 22:31, 18 lut 2015

Do góry
Polinko, Danusiu, Kasiu, Reniu, dzięki za wsparcie Te dwa gatunki, to takie kokoszenie, aby mieć więcej w takim małym ogródku. Potem dopiero się opamiętałam. I dobrze (chyba ). Bo zawsze się człowiek zastanawia, czy te "inne" nie byłyby lepsze

Zawitko, tak zrobię, jak mówisz. I też będę płakać, jak sknocę

Beatko, też myślałam o domówieniu, ale się powstrzymuję, bo muszę jeszcze upolować bukszpany: kulki i na obwódkę. A Wrocław daleko. Żeby tak wysyłkowo dało się załatwić Stipa dalej wypuszcza następne źdźbła

Agnieszko, trzy kulki będą, a jak będzie 2,5 - to dam jej podrosnąć

Marzenko
, dziękuję za instrukcję Świetna Tylko skąd ja walec wezmę?
Ogródek Iwony 22:13, 18 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Piękne te hortensje. Też chcę takie kupić jak już będę miała gotową do obsadzenia największą rabatę. Ale czym one się różnią?
Myślałam, że Limelight są białe stożki, a Silver Dollar się przebarwiają na róż. Ale widzę po zdjęciach i tym co piszecie to wszystkie się przebarwiają. Więc czym one się różnią? Jeszcze mi się podobają Anabell.

Te na zdjęciach wstawionych u mnie z ogrodu Sebka i Any-art, to hortensje bukietowe. Jest jeszcze kilka odmian, różnią się pokrojem, wielkością i kształtem kwiatów, wybarwieniem (jedne wybarwiają się bardziej, inne mniej), mają jeszcze więcej cech różniących odmiany, ale to już mam nadzieję poobserwować, jak je będę mieć. Kupiłam w tym roku hortensje Vanilia Fraise z nadzieję pięknego przebarwienia , lecz słabo się wybarwiła i wcale nie jestem pewna, czy to nie jest inna odmiana, choć też pięknie kwitła.

Hortensja Anabell jest hortensją drzewiastą. Też jest piękna, ale ma inne cechy gatunkowe, inaczej się wybarwia, ma inny kształt kwiatów.
Tutaj masz fotkę mojej Anabell, którą miałam pierwszy sezon, dostałam małą odnóżkę wiosną:
Ogród Mirelli 21:49, 18 lut 2015

Do góry
Mirella, kopiuję do Ciebie, abyś miała i nie musiałą szukać:
MirellaB napisał(a)
Na trawnik po wertykulacji i areacji florovit lub azofoska, czy wertykulacja, areacja, ziemia, dosiewka i po tym florovit lub azofoska?

Madzenka napisał(a)

Trawnik

Najpierw walcowanie aby wyrówanać wypiętrzone po mrozach korzenie gdy trawnik jest jeszcze grząski po sniegu i zimie
Potem areacja gdy trawnik obeschnie
Nawozenie lub wapnowanie czyli florovit/azofoska lub wapno/dolomit, mozna zacząć juz gdy zaczyna się topić snieg

Dosiewanie po 15 marca

Ja wertykulacje zwykle robię po ok 3-4 tygodniach gdy trawa już ruszy z wegentacją .Mozna jednak ją robić wraz z areacją
Pomóżcie wyczarować mi ogród 16:05, 18 lut 2015

Do góry
Wiedziałam, ze skonczysz u lekarza. Lecz się kochana. Zdrowka.
Ogródek Iwony 22:04, 17 lut 2015

Do góry
Zamówiłam Limelight i Silver Dollar. Potem się przestraszyłam , że Dollary tak różowieją i wysłałam maila do sprzedawcy z zapytaniem o możliwość ujednolicenia zamówienia. Ostatecznie będą same Limelight. Przesyłka w marcu.
Chociaż potem żal mi się zrobiło, że tych Dollarów mieć nie będę.
Przypominam więc sobie z dekalogu Danusi:

1. Konsekwencja w kolorystyce
2. Ograniczona ilość gatunków
3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach
...
7. Niezawodne rośliny kupuj

I mimo, że mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam zmieniając zamówienie, tego się będę trzymać. Osiem hortensji Limelight i już

Ogródek Iwony 21:40, 17 lut 2015

Do góry
I jeszcze Sebka Silver Dollar dla porównania:

Sebek, masz hortensję Silver Dollar. Czy mógłbyś mi zrobić przegląd, jak wygląda w kolejnych miesiącach? Chodzi mi o wybarwienie i jak się ma w porównaniu z Limelight ?
Pozdrawiam

Sebek napisał(a)

Dałaś mi niezłe zadanie, bo przecież ja wszystkie zdjęcia straciłem... Ale znalazłem w wyszukiwarce
Silver Dollary zakwitają dość późno, bo pod koniec lipca - ale potem aż do wiosny cieszą Póki ich nie zetnę
26 lipca

4 sierpnia

12 sierpnia

15 września - mój ulubiony moment ich kwitnięcia

23 września
Ogródek Iwony 21:21, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, dziś sobie oglądałam tą kulkę, też o tym myślałam. Tylko czy nie popsuję tego?

Jak już będziesz mieć sekator w rękach to sie przyjrzysz ile kulek wyjdzie. I wtedy zdecydujesz.
Ogródek Iwony 20:47, 17 lut 2015

Do góry
Małgosiu, dziś sobie oglądałam tą kulkę, też o tym myślałam. Tylko czy nie popsuję tego?
Ogródek Iwony 19:29, 17 lut 2015

Do góry
Beatko, Toszka ci pięknie odpowiedziala.

Dziękuję Toszko Spprzedawca chcial wypchnąć stary towar
Ja jesienią kupowalam trawę. Chciał mi sprzedać 4-letnie nasiona .
Ogródek Iwony 19:25, 17 lut 2015

Do góry
Mysza napisał(a)

Tak sobie spaceruję znowu u Ciebie
Piękne te kwiatki

To róza New Dawn i jeżówka. Pierwszy rok je mam
Ogródek Iwony 19:23, 17 lut 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Iwonka na trawnik po wertykulacji i areacji florovit lub azofoska, czy wertykulacja, areacja, ziemia, dosiewka i po tym florovit lub azofoska?

Myslę, ze tak. Ale popytaj się dziewczyn, co piekne trawniki mają Ja się jeszcze dobrze nie znam
Ogródek Iwony 19:21, 17 lut 2015

Do góry
Horciu, Kasiu, Agnieszko kopiujcie sobie do woli.
Macham do Was
Ogródek Iwony 19:19, 17 lut 2015

Do góry
Zielona napisał(a)
Iwonko - zajrzyj do mnie. Aneta zostawiła fotki limek z podaniem miesięcy, w których zaczęły różowieć. Może to pomoże Tobie w podjęciu decyzji dotyczącej ich posadzenia.

ana_art napisał(a)
chyba nie ma żadnej hortensji białej przez cały sezon. A Limki łapią u mnie róż już w połowie sierpnia, fakt są w pełnym słońcu, w półcieniu będą dłużej białe.

ana_art napisał(a)

Limki różowieją, ale nie jest to takie efektowne różowienie jak w Vanilka czy nawet Pinki whinki
końcówka września

październik

Marta, Ana - dziękuje. No to moja świadomość się podniosła
Ostatecznie sprzedawca się zgodził na podmianę i będą same Limelight. W jednym miejscu jednolicie.
Ogródek Iwony 13:36, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Tak sobie spaceruję znowu u Ciebie
Piękne te kwiatki
Ogródek Iwony 12:06, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z pomocą Sebka i Madzenki zrobiłam podsumowanie tego, co wyczytałam na forum:
WIOSNNE ABC ogrodnika:
brązowienie bukszpanów - siarczan potasu
bukszpany lepiej płynnymi nawozami pod koniec marca
lawenda, bukszpany, trawnik - dolomit
grzyby - miedzian w temperaturze ok. 6 stopni
ssące - promanal, conajmniej 3 dni po miedzianie, w temperaturze ok. 12 stopni w stadium pękającego pąka
cebulowe, liściaste - azofoska
na trawnik po wertykulacji i areacji florovit w granulkach lub azofoska
opuchlaki - lanie gnojówką z wrotyczem lub nicienie...

Iwonko, zapisuję Dzięki za przygotowanie zestawienia, na wiosnę będzie jak znalazł
Pomóżcie wyczarować mi ogród 11:34, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Violu, gdzie plan tej brzozowej?
Iwonko na dzień wczorajszy, to był żarcik z tą rabata brzozową. Mam tyle do zrobienia, że chyba w całym sezonie nie zdążę, ale... nie mówię nie Jakiś planik zawsze można ruszyć. Aktualnie jestem z zapaleniem krtani, ale do pracy chodzę bo jakżeby inaczej
Ogródek Iwony 10:43, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
[

Aniu, na pewno śpiewasz pieknie, bo to z całego serca. Kwiatuch piękny, ognisty. Pewnie, na żywo jeszcze piękniejszy. Dziękuję. Co to za kwiatki?

trojeść
Ogródek Iwony 07:55, 17 lut 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Z pomocą Sebka i Madzenki zrobiłam podsumowanie tego, co wyczytałam na forum:
WIOSNNE ABC ogrodnika:
brązowienie bukszpanów - siarczan potasu
bukszpany lepiej płynnymi nawozami pod koniec marca
lawenda, bukszpany, trawnik - dolomit
grzyby - miedzian w temperaturze ok. 6 stopni
ssące - promanal, conajmniej 3 dni po miedzianie, w temperaturze ok. 12 stopni w stadium pękającego pąka
cebulowe, liściaste - azofoska
na trawnik po wertykulacji i areacji florovit w granulkach lub azofoska
opuchlaki - lanie gnojówką z wrotyczem lub nicienie...

przekopiuje do siebie jesli pozwolisz ? pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies