Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony

Ogródek Iwony

Iwk4 22:13, 18 lut 2015

MirellaB napisał(a)
Piękne te hortensje. Też chcę takie kupić jak już będę miała gotową do obsadzenia największą rabatę. Ale czym one się różnią?
Myślałam, że Limelight są białe stożki, a Silver Dollar się przebarwiają na róż. Ale widzę po zdjęciach i tym co piszecie to wszystkie się przebarwiają. Więc czym one się różnią? Jeszcze mi się podobają Anabell.

Te na zdjęciach wstawionych u mnie z ogrodu Sebka i Any-art, to hortensje bukietowe. Jest jeszcze kilka odmian, różnią się pokrojem, wielkością i kształtem kwiatów, wybarwieniem (jedne wybarwiają się bardziej, inne mniej), mają jeszcze więcej cech różniących odmiany, ale to już mam nadzieję poobserwować, jak je będę mieć. Kupiłam w tym roku hortensje Vanilia Fraise z nadzieję pięknego przebarwienia , lecz słabo się wybarwiła i wcale nie jestem pewna, czy to nie jest inna odmiana, choć też pięknie kwitła.

Hortensja Anabell jest hortensją drzewiastą. Też jest piękna, ale ma inne cechy gatunkowe, inaczej się wybarwia, ma inny kształt kwiatów.
Tutaj masz fotkę mojej Anabell, którą miałam pierwszy sezon, dostałam małą odnóżkę wiosną:
Iwk4 22:31, 18 lut 2015

Polinko, Danusiu, Kasiu, Reniu, dzięki za wsparcie Te dwa gatunki, to takie kokoszenie, aby mieć więcej w takim małym ogródku. Potem dopiero się opamiętałam. I dobrze (chyba ). Bo zawsze się człowiek zastanawia, czy te "inne" nie byłyby lepsze

Zawitko, tak zrobię, jak mówisz. I też będę płakać, jak sknocę

Beatko, też myślałam o domówieniu, ale się powstrzymuję, bo muszę jeszcze upolować bukszpany: kulki i na obwódkę. A Wrocław daleko. Żeby tak wysyłkowo dało się załatwić Stipa dalej wypuszcza następne źdźbła

Agnieszko, trzy kulki będą, a jak będzie 2,5 - to dam jej podrosnąć

Marzenko
, dziękuję za instrukcję Świetna Tylko skąd ja walec wezmę?
MirellaB 22:34, 18 lut 2015

Taka mała Anabell, a takie duże kwiaty - ładna.
Mi się podobają te wstawione przez Sebka.
Gdzieś czytałam, że ładnie wyglądają posadzone przy śliwie wiśniowej, a ja takie drzewko mam, więc kombinuję, żeby przy nim posadzić okazałą hortensję.
Iwk4 23:07, 18 lut 2015

Wczoraj siałam dalej:
rozplenicę miniaturową (poszłam poobcinać kłoski i coś z tego się wysypywało, ciekawe, czy wzejdzie?), werbenę od Any (Aniu dziękuję), trawę NN od Ani (Skandynawia po krzyżacku, Aniu, tobie też dziękuję) - sama jestem ciekawa, co z tego wyrośnie?, lawendę zebraną z ogródka (ciekawe, co z tego wyjdzie?)

Wysiałam też ostróżkę trwałą, firletkę halcedońską i osteospermum (?)

Parapet cały zapełniony.
I wiecie co? 4 lutego wysiewałam werbenę od Małgosi z Kubusiowa. Nasionka z poprzedniego roku, nie wiedziałąm, czy wzejdzie, a wczoraj coś się zaczęło dziać: wyszły w trzech miejscach takie maleńkie listeczki, pod lupą trzeba na razie oglądać, hi, hi

I moja stipa, tą naprawdę widać

Chodzę wkoło tych doniczek i gadam do nasionek, cieszę się, jak małe dziecko
Od Any dostałam tyle nasionek werbeny, że jeśli ktoś jeszcze nie ma, to się mogę podzielić. Piszcie na pv Dziś doszły do mnie nasionka rozplenicy od Kasi z Makowa
Iwk4 23:09, 18 lut 2015

MirellaB napisał(a)
Taka mała Anabell, a takie duże kwiaty - ładna.
Mi się podobają te wstawione przez Sebka.
Gdzieś czytałam, że ładnie wyglądają posadzone przy śliwie wiśniowej, a ja takie drzewko mam, więc kombinuję, żeby przy nim posadzić okazałą hortensję.

Mirella, najlepiej posadzić tam 3 sztuki, fajnie by wyglądały przy twojej wiśni. Sebek ma Silver Dollar One też są ładne
siakowa 07:29, 19 lut 2015

ooo jakie ładne widoki juz widze te Twoje parapety
bdan 08:30, 19 lut 2015

Iwonko ja mam pytanie odnośnie stipy.
Zamówiłam sobie
Ostnica mocna PONY TAILS nas. traw 0,05 g LEGUTKO

Czy wg Ciebie jedno opakowanie wystarczy, czy zamówić dwa, bo te 0,05h to chyba bardzo mało jest.
Mala_Mi 08:42, 19 lut 2015

Troszkę poczytałam.... i zamiast pisać na forum muszę posiać pomidory Bo znów będę mieć bardzo późno
Duża szansa że to werbena skiełkowała.

Za to wczoraj oglądałam trytomy.. wyglądają po zimie beznadziejnie. Stipa wygląda na zdechłą, chyba było jej za mokro tej zimy. Za to w szklarni gdzie sucho ma się dobrze .. Trytomy będę chyba wydzierać i dzielić nie czekając na kwitnięcie, bo liście wszystkie są okropne.. takich jeszcze nigdy nie miałam
Karol99 08:42, 19 lut 2015

Czyli wiosna na całego.
Viola 14:29, 19 lut 2015

Iwk4 napisał(a)
Zamówiłam Limelight i Silver Dollar. Potem się przestraszyłam , że Dollary tak różowieją i wysłałam maila do sprzedawcy z zapytaniem o możliwość ujednolicenia zamówienia. Ostatecznie będą same Limelight. Przesyłka w marcu.
Chociaż potem żal mi się zrobiło, że tych Dollarów mieć nie będę.
Przypominam więc sobie z dekalogu Danusi:

1. Konsekwencja w kolorystyce
2. Ograniczona ilość gatunków
3. Duże ilości jednakowych roślin w grupach
...
7. Niezawodne rośliny kupuj

I mimo, że mam wątpliwości, czy dobrze zrobiłam zmieniając zamówienie, tego się będę trzymać. Osiem hortensji Limelight i już

Danusiu, a ja zamówiłam 7 Limelight Tez żałowałam, że dodatkowo innych nie zamówiłam, ale trzeba mieć plany na przyszłość Ja z kolei choruję na vanilki Może kiedyś