Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ognik szkarłatny - Pyracantha coccinea 17:06, 31 lip 2019

Do góry
Mój nowy ognik po posadzeniu stracił połowę liści. Co mogło być przyczyną?
Załączam zdjęcia kilku listków - cała masa tak wyglądała jak opadła po deszczu. Niektóre były całkiem żółte. Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
W moim małym ogródeczku - Dorota 16:38, 31 lip 2019

Do góry
BASIA8 napisał(a)

Witaj Dorotko
Pięknie Masz w ogródeczku
Witaj bardzo dawno nie było Ciebie u mnie, tym bardziej się cieszę że zawitałaś do mnie i podoba Ci się u mnie. Zapraszam częściej.

Jurajski Ogród 15:21, 31 lip 2019

Do góry
Kasiu, Małgosiu, perowskia potrzebuje ziemi piaszczysto-gliniastej, zasadowej, raczej nie nawożonej (poza Dolomitem), bez zastoin wodnych, no i...czasu kilku lat na rozrośnięcie się. Tak to wygląda u mnie.

Aniu, lubię taką "spokojność', daje wytchnienie od nadmiaru barw.

Agatko, dziękuję

Ula, z tym doborem roślin to sama czasem mam dylematy, ale robię to metodą prób i błędów, i...chciejstw

Ewo, ja kupowałam sadzonki, sianie mam już swoje w tym roku.
Dostrzegłaś? Bingo, Ty pierwsza. To było moje marzenie od wielu lat, wreszcie jest

Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 15:08, 31 lip 2019

Do góry
Dzieje się

Przerwa na kawę... 14:54, 31 lip 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Obłędnie wygląda tył z tej perspektywy! W ogóle bardzo mi się podoba cały tył-ostatnio lubię jakoś te cieniste rabaty-może dlatego, że dużo soczyściej jednak wyglądają bez efektu tego prażącego słońca

Kibicuję urabianiu, bo miejsca na poszerzanie jakby stworzone
Nowocześnie z różAnką :D 14:31, 31 lip 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
Planowana rabata ma jednak 4x3, więc dam 3 derenie.
narazie pewna jestem tego:

przed jeżowkami mam do wykorzystania szałwie białą, przywrotniki i seslerie h.
po lewej stronie tej rabaty są limki z rozchodnikowo-rozplenicową a po prawej(narożnik działki) rododendrony w które pojdą ice dance i jeżówki Virgin.
to jest miejsce ktore pierwotnie planowałam zrobić z roślin cieniolubnych, nakupowałam hakone, bruner i host (paprocie dostałam od Asi :*) ale zanim tam będzie cień to z 5 lat minie. rosliny poszły na północną strone domu a tutaj rzeźbie od nowa...

Aniu a może jako najniższe piętro dać zieloną Hakone? Fajnie pasuje do ID którego będziesz miała z prawej strony a i faktura żdziebeł również pasuje do rozplenic, które masz po lewej.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 14:16, 31 lip 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Wiekszość hortensji mam od Katki z Jej patyczków ukorzenianychCieszą mnie teraz ogromnie

Ogród Anety 14:03, 31 lip 2019

Do góry
Ogród Anety 14:01, 31 lip 2019

Do góry
Ogród Anety 13:57, 31 lip 2019

Do góry
Coś jeszcze, coś więcej... 13:26, 31 lip 2019

Do góry
Bog napisał(a)
Sebek
wątek zrobił się pusty smutny, podobno robisz coś z bylinami pokarz proszę co robisz w ogrodzie
Bogusia

Podziałałem wczoraj
Tu na pierwszym zdjęciu po lewej efekty działalności ćmy. 6 kul mi tak załatwiły. Obciąłem i zobaczę czy odbiją. O dziwo obwódki nietknięte.
Efekt na razie nie powala. Choć jest dużo lepiej niż było. Jak rośliny zarosną powinno być dobrze Byliny jednak powinny być podkreślone trawnikiem albo żwirem. Ale jedna i druga opcja z powodów czysto praktycznych odpadła w eliminacjach. Robienie kancikow, przycinanie wąsów, wiązanie i odchylenie bylin podczas każdego koszenia bylo zbyt czasochłonne. Natomiast żwir zasypalyby liście i igły z żywotnikow - a kto choć raz sprzątał ręcznie żwir z igieł ten wie, ze jest dużo fajniejszych zajęć

Także takim oto sposobem rabata bylinowa zamieniła się w trawiasta z paru powodów. Pierwszym jest cień, który daly żywopłoty i cześć bylin po prostu zamarła. Susza również zweryfikowała wiele nasadzeń. Dlatego tez została na rabacie żelazna lista, która przetrwała w niezłej kondycji zeszły rok i obecny. Jeśli nie przyjmą się pozostałości żurawek pewnie na ich miejsce tez posadzę trawy I pewnie znów będzie to Ice Dance, bo uwielbiam tą trawę, a ona chyba mnie Tfu tfu

PS. Więcej zdjęć nie mam
Przerwa na kawę... 13:25, 31 lip 2019

Do góry
inka74 napisał(a)

Iwona jesteś mistrz
Z poszerzania rabat się cichutko śmieje zawsze jestem „za”
Blaski i cienie nowego życia 13:20, 31 lip 2019

Do góry
Renii napisał(a)

Ale ładna, zdrowa róża. Mówisz, że po kwitnięciu przycinasz? O Ile?

A ciemierniki kupiłam na wiosnę w tym roku i nie wiem kiedy wzejdą nasionka, podobno mocno się rozsiewają

Przycinam nie same kwiatki ( tak robiłam w zeszłym roku i kicha była) tylko trochę niżej może z 15-25cm ( właściwie to nie ma większego znaczenia, samo przycięcie mocniejsze zmusza roślinę do produkcji nowych przyrostów). I trzeba mocno wtedy podlewać.

Ciemierniki z tego co dziewczyny piszą to się sieją. Ale u mnie siewki nie przeżywają bo one lubią próchniczą lekką ziemię. Przywiozłam ukorzenione sadzonki i mam nadzieję że się przyjmą

Budleja u mnie jest jaka jest, ciągle pracuję nad tym miejscem gdzie rośnie

Identyfikacja roślin 13:12, 31 lip 2019

Do góry
Witam. Może ktoś pomóc z identyfikacją tej roślinki? Docelowo miał być to storczyk z nasion, zakupiony w chinach. Ma długie i płaskie liście.

Blaski i cienie nowego życia 13:10, 31 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)
Kosmosy może Ci się i pokładają ale bardzo ładnie wyglądają Ja z nasion "uhodowałam" 5 są mega zielone, grube, dorodne ale niskie i .... nie kwitną hahaha. Poszły w zieleń. A niech im będzie - zielone też ładne
Wczoraj u mnie popadało z 15 minut... Niestety mało, ale przynajmniej wczoraj nie podlewałam no i trochę się ochłodziło. Trawę podlało

U mnie też wieczorem ale na tyle że jestem zwolniona z podlewania

Zamieniłam rojniczki z małego pieńka do tego od Ciebie więc nadal mam dwa.

Blaski i cienie nowego życia 13:07, 31 lip 2019

Do góry
Agania napisał(a)
Cudnie utrzymujesz obwódkę chyba z trzmielinki, mnie się nie udało

Trzymam w ryzach od początku, taką inspirację przywiozłam kiedyś od Kapiasa wiosną pomiędzy miałam hiacynty, fajne to było

Z nowości u mnie

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:20, 31 lip 2019

Do góry
Na łąki tle i w łące

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:17, 31 lip 2019

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:16, 31 lip 2019

Do góry

z własnego siewu w grunt

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 12:11, 31 lip 2019

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies