Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 09:02, 04 sie 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn.

Powiem, że płyn do ust może zawierać coś co zwalcza algi Poprawiać przepuszczalność gleby
Nie wiem, trzeba kupić płyn i poczytać co on zawiera
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:02, 04 sie 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Czym nawozić trawnik- nawożenie trawnika zamkn.

Elfik napisał(a)
Danusiu, proszę, wyprowadź mnie z szoku! Oto, co znalazłam w poradniku ogrodniczym w temacie: jak samodzielnie zrobić nawóz do trawnika...
Do 40-80 litrowego zbiornika z wodą wlej puszkę mocnego piwa, butelkę wody mineralnej, pół szklanki amoniaku, pół szklanki płynu do mycia naczyń, pół szklanki płynu do płukania jamy ustnej. Co trzy tygodnie zasilaj nawozem trawnik po czym obficie podlej wodą.

No, nie powiem, byłoby tanio. Co Ty na to?!
Mam jeszcze pytanie dotyczące Rosahumusu: czy można go stosować niezależnie od dokarmiania roślinek nawozami? Bo na razie staram się tak na zmianę, bo nigdzie tego nie piszą...

Co do pierwszego to ja bym nie ryzykowała, chyba że na skrawku eksperymentalnym.
Ale wyznaję prostą zasadę, jak masz rozwiązanie sprawdzone, po co komplikować i jeszcze tak dziwnie, płyn do ust? Trzeba by wdać się w analizę co on zawiera itd. To chyba dla żartu ktoś napisał.

Rosahumus nie działa tak jak zwykłe nawozy, on poprawia jakość, strukturę gleby. Można go stosować z nawozami.
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:01, 04 sie 2016

Do góry

Bardzo dobry sposób jeśli nie mamy wyczucia w ręku lub specjalnego siewnika.
Proponuję zrobić próbę gdzieś na trawniku ulicznym
Nawożenie, zasilanie trawnika 09:01, 04 sie 2016

Do góry

borubar napisał(a)

Efekt po kilku dniach gwarantowany

Sebek piszesz tutaj o Magicznej Sile do trwaników Substrala? bo mam zamiar coś kupić, żeby wreszcie cieszyć się czymś co można nazwać trawnikiem. Do tej pory mam nazwijmy to "małe problemy" z uzyskaniem efektu zadowalajacego. Staram się dobrze nawadniać trawę, ale chyba zbyt wczesnie wsiałem w tym roku i stąd te mizerne efekty. mam place z dobrą, zieloną i gęstą trawą, ale sa miejsca, gdzie trawa nie wyrosła tak jak powinna, do tego pojawiły się w miejscach chwasty etc.

Tam gdzie są placki dosiej, Koniecznie podlewaj systematycznie.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:59, 04 sie 2016

Do góry

Jeśli po uruchomieniu nawodnienia zobaczysz nierozpuszczone granulki, to dolej ręcznie polewaj. Granulki muszą zniknąć.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:59, 04 sie 2016

Do góry

Możesz, ale trzeba go dobrze rozpuścić polewając wodą z węża. Prysznic musi być na tyle silny, żeby granulki się rozpuściły. Możesz także zastosować Magiczną Siłę do trawnika - interwencyjny, rozpuszczając w nieco mniejszym stężeniu i polewając konewką z sitkiem, wtedy szybciej zadziała.
Nawożenie, zasilanie trawnika 08:58, 04 sie 2016

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Czym mogłabym nawozić trawnik, który ma zaledwie 4 tygodnie? Nie rośnie , ma dopiero około 3-4cm i bardzo jasny kolor. Czy Hydrocompleks NPK 12-11-18 będzie odpowiedni i nie spali tak młodego trawnika? Czytałam, że Danusia go stosuje, ale nie wiem czy w moim przpadku też mogę go zastosować?
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 08:55, 04 sie 2016

Do góry
Przy zawijasach nie polecam kosiarki z napędem, ciężka i mało zwrotna, poza tym dużo komplikacji w manewrowaniu, odłączaniu napędu. Masz rację, zwykła spalinówka jest ok.
Chwasty w trawniku 08:53, 04 sie 2016

Do góry
Jeśli to perz to zginie, on w trawniku nie ma szans, bo nie znosi koszenia. Po jakimś czasie go nie będzie. Z herbicydem nie próbuj nawet. Pędzelkiem? to już przesada kochana

Najwyżej wyrywaj, ale po co się tak ceregielić.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:08, 03 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Koniecznie drzewo, żeby tamte budynki zasłaniało na wejściu

Kochane pomóżcie-różowe to berberysy? zielona grubsza linia-buszpanowa obwódka?zielone kulki-bukszpany? pomóżcie mi
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:28, 03 sie 2016

Do góry
Kaszub88 napisał(a)
No dobrze. Ale wracając do pytania czy te jaśniejsze miejsca rosną słabiej to jest za malo nawozu czy za dużo? Bo popalilo

Tego to ja nie wiem, ty powinienieś wiedzieć bo wiesz jak sypałeś. Ale na 80 % wg mnie to za mało tam jest nawozu niż za dużo. Jak myslisz? A jak nie wiesz to zrób badanie gleby w tych jaśniejszych miejscach, a druga próbka w ciemniejszych miejscach. Wtedy będziesz wiedział na pewno. Ja w każdym razie bez badania nie wiem na 100 % i nie zaryzykuję odpowiedzi.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:26, 03 sie 2016

Do góry
Zdjęcie siewnika jest w artykule, widnieje tam Zdzisław z siewnikiem I nie jest to siewnik wózek- tym zrobisz z kolei pasy zielono-żółte nie plamy
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:24, 03 sie 2016

Do góry
Nawóz na trawniki z mchem, a masz mech? Dlaczego taki nawóz?
Proponuję zwykły florovit do trawników. Teraz.

Na pocz. września florovit jesienny i koniec nawożenia.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:20, 03 sie 2016

Do góry
Teraz jest sierpień, o co więc pytasz, o nawożenie w lipcu?
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:18, 03 sie 2016

Do góry

Dosypać w żółtych plackach i podlać teraz.
Chwasty w trawniku 20:17, 03 sie 2016

Do góry
Posty o nawożeniu przeniosłam tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/1874-nawozenie-zasilanie-trawnika?page=51#post_1
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:12, 03 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Najpierw przymiarka

Danusiu, a te jeżówki to jak się nazywają?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:03, 03 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tego nikt nie wie czy będą dobrze rosły, wolę nie mieszać się w zlecenia innych firm

Ja rozumiem, ale Ty jako fachowiec z tak bogatym doświadczeniem jak sadzisz w takich terenach?
Nowa funkcjonalność: Zmiana loginu 17:59, 03 sie 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Dałam do Ronina, ja nie mogę tego zrobić.

Bardzo dziękuję.
Już zmieniony świetnie. Sorki za kłopot.
Lawenda - Lavandula 17:53, 03 sie 2016

Do góry
Pewnie - ciąć, to ostatni dzwonek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies