Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Doświadczalnia bylinowo-różana 2 16:42, 26 maj 2024

Do góry
Anda napisał(a)

Ależ piękne!!!! Ewunia nie wiedziałam co cytować. Uwielbiam Twój ogród, Twoje kompozycje! Naparstnice mnie zachwycają jednak nie mam do nich szczęścia. W tym roku próbuję ostatni raz: jak dalej moja włochata banda będzie je niszczyć to daję sobie spokój szerokie kadry zachwycają. Oby częściej!!!
Pozdrowionka
To tu- to tam- łopatkę mam ! 16:10, 26 maj 2024

Do góry
Anda napisał(a)
Sliczna ta naparstnica

Masz na myśli tę białą? To moją ulubienica; idealnie pasuje do rosnącej w pobliżu brzozy.

Miałam nadzieję na więcej, ale tam jest strasznie sucho i siewki chyba straciły chęć do wzrostu i kwitnienia.
W Gąszczu u Tess 15:58, 26 maj 2024

Do góry
Tess napisał(a)

No nie mam zupełnie czasu na prowadzenie wątku. Susza miała w tym swój udział, bo podlewanie rabat z węża to tak około 3 godziny. Co drugi dzień.
Ale na szczęście to już za nami, mam nadzieję.

Dla Ciebie - ale i dla Laskonogiej - moje piwonie.

9 maja były jeszcze w pąkach.

16 maja, po deszczu trochę się położyły.

Mój zagon w pełnej krasie 26 maja. Zdjęcie z balkonu

O mamo
Cuda tu widzę
Taki zagon to marzenie

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:28, 26 maj 2024

Do góry
Radośnie sprzątając błoto

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 14:27, 26 maj 2024

Do góry

W połowie naszej działki ledwo dom widać, z konca nie widać wcale

Podmyte gabiony

Rojodziejowa na wygwizdowie wojuje z gliną 14:27, 26 maj 2024

Do góry
Rojodziejowa napisał(a)
Retro różanka w zbliżeniach

Asiu jakie masz odmiany róż? Piękne!!!!

Btw piwonie masz boskie. Ja się ich boję bo to dla mnie level hard podziwiam u Ciebie
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:14, 26 maj 2024

Do góry
Magleska napisał(a)
Ja też nie wiem co to za roślina
ale takie tamy bardzo pięknie się prezentują

Ja zrobiłam sobie nawodnienie kropelkowe w szklarni ze starego węża ogrodowego ,którego podpięłam do pojemników na deszczówkę -jestem z siebie dumna ,bo działa

Wciąż mi się serce ściska na widok strat po przymrozku. Z pięknych kwiatów Souvenir du dr Jamain zostało takie coś. A mogłoby by być tak pięknie jak na zeszłorocznej fotce.

Szerokie plany głównie zielone.

Madzia, masz w sobie moc! Jesteś kobietą wielu talentów! Gratuluję sukcesów elektryczno-hydraulicznych.
Ogród vs budowa- czyli trudne początki ogrodniczki. 14:11, 26 maj 2024

Do góry
Hej moze to nic wielkiego taki bardziej wypełniacz , i bardzo prosty ale no nakręciłam się .

Aby pomiedzy tymi moimi wszystkimi kulami dac właśnie taki wypełniacz z niskich róż rabatowych szałwii i trawy.

Przejrzałam forum na FB aby wstawić linka ale nie mogę znaleźć wstawie zdjęcie , nie jest moje ale mam nadzieję że żadnych praw nie łamie szczególnie że już krąży po internecie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:07, 26 maj 2024

Do góry
Judith napisał(a)
Przegorzan?? Chaber??

Przegorzan zdecydowanie nie. Chaber też nie, bo kwiatostan jest podłużny. Najbardziej mi pasuje ta głowienka. Spróbuję zasięgnąć opinii u Andy.

Miało padać i znowu poszło bokiem.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:01, 26 maj 2024

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Lidka, amen!

Gdyby to było takie proste. Rzeczywistość rzadko współgra z naszymi założeniami. A to coś przemarznie, a to nie współpracuje, a to zawirowania pogodowe pokrzyżują misterne plany (pod koniec zimy ogród miał wilgoci po pachy, a potem była dwumiesięczna susza).

Bezobsługowego ogrodu nie dane mi było ujrzeć na żywo.
Ale kierunek, aby upraszczać sobie ogrodowe życie jest jak najbardziej słuszny.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 13:54, 26 maj 2024

Do góry
LIDKA napisał(a)
Hania a ja stale myśle o tym że Ogrodowisko to najlepsza rzecz jaka mi się trafiła po przeprowadzce do chałupy.
Czytam różne wątki i staram się korzystać z Waszej min Twojej wiedzy. Wyciągam wnioski.

Wszyscy tu na forum mamy podobnie. Jestem aktywną forumką od 10 lat i widzę jak bardzo zmienia się podejście do ogrodu i tego co się sadzi. W 2014 większość osób inspirowała się ogrodem bukszpanowym Danusi. Teraz już niewiele spotyka się tego typu ogrodów.

LIDKA napisał(a)
Nie sadze już i nie będę sadzić drzew i krzaków które trzeba notorycznie ciąć.
W tym roku lekko kosmetycznie drapnełam sekatorem drzewka, platany już puszczam na żywioł.
Bede ciąć te moje derenie i hortensje i to starczy.

Drzew wymagających cięcia nie sadziłam , z krzewami jest nieco inaczej. Większośc z nich wymaga niestety systematycznego odmładzania. Pozimowego cięcia nie uniknę. Sporo mam tych krzewów. W sezonie są idealne, bo nie wymagają pielęgnacji (poza przycięciem krzewuszek i tawuł po kwitnieniu), ale wczesną wiosną trzeba im poświęcić trochę czasu.

Mnie bardzo zależało na tym, aby ogród miał całoroczną atrakcyjność. Okolica sama w sobie nie jest szczególnie urokliwa, nie ma pięknego krajobrazu, który można sobie zapożyczyć. Musiałam we własnym zakresie pomyśleć o tym, na co będę patrzeć w bardzo długim okresie bezlistnym. Stąd sporo mam w ogrodzie zimozielonych akcentów: bukszpanów, cisów, żywotników. Z początków ogrodowania zostały mi te 4 nieszczęsne jałowce kolumnowe. Te trzy na froncie tak dobrze wpisały się w widoki rabaty frontowej, że wciąż są, choć przyznam, że ich cięcie jest jedną z najmniej lubianych prac ogrodowych. Od jakiegoś czasu myślę nad ich zastąpieniem cisami Fastigiata, ale trochę przeraża mnie karczowanie jałowców.
zdjęcia ubiegłoroczne

Cięcie pozostałych zimozieloności jestem w stanie wykonać bez większego marudzenia.
A te nieszczęsne jałowce trzeba ciąć, bo inaczej przypominają miotły.
cięty/ przed cięciem

LIDKA napisał(a)
Jakieś małe trawki czy to sesleria czy carexy to dam rade jeszcze pare lat.
Trawy duże też już rozpoznałam i mi się nie chce ich odmładzać.
Zostawiłam jeszcze miscanta w 5 szt na platanowej ale go jesienią wysadze. Musze ograniczyć pracochłonne rośliny bo moje i M zdrowie nie jest wieczne.

Większości miskantów też się wyzbyłam. Zniechęciła mnie do nich konieczność odmładzania. Rozplenice zostawiłam, bo trudno znaleźć drobniejsze trawy o równie interesującym pokroju. Mniejszych traw przybyło i u mnie. Choć unikam już traw rozłogowych.

LIDKA napisał(a)
Nie sadze też wyfikanych odmian trudnych w naszym klimacie. Niech moja glina rządzi się swoimi prawami.

Tu mamy podobnie. Czasem miewałam kompleksy z powodu pospolitego rodowodu większości moich roślin. Mój wrodzony pragmatyzm ciężko by zniósł porażki nasadzeniowe drogich roślin.
LIDKA napisał(a)
Tobie i innym dziękuję za To że jest takie miejsce i tacy ludzie.

Bardzo to miłe. Też odczuwam wdzięczność za wiedzę, dobro i znajomości, których dane mi było doświadczyć/ doznać dzięki forum.

LIDKA napisał(a)
Bardzo masz gęsto i bujnie. Lubię ten etap Wiosny u progu lata w ogrodzie.

Gęstość zapobiega wysiewaniu chwastów i minimalizuje prace pielęgnacyjne w sezonie.

Moje miejsce na ziemi -początek 13:21, 26 maj 2024

Do góry
Przywrotnik i kocimiętki na tle jeżówki
Irys
Czyściec za chwilę
Moje miejsce na ziemi -początek 13:17, 26 maj 2024

Do góry
Też się przeszłam

Zestawienie ogrodowiskowe kocimiętka i szałwia
Biała lawenda już prawie
Fioletowa
Pokażę nasz ogród 12:51, 26 maj 2024

Do góry
Pokażę nasz ogród 12:50, 26 maj 2024

Do góry
Kanty trawnika wycinam od zeszłego roku małą, lidowską, podkaszarką akumulatorową. Jestem zachwycona, bo to co zwykle zajmowało mi kilka godzin, załatwia kanty w kilkanaście minut.
Potem tylko spulchniam ziemię przy kantach haczką, wyrywając ewentualnie przerośniętą trawę.
Tylko sporadycznie odświeżam kanty tradycyjną metodą.
Pokażę nasz ogród 12:49, 26 maj 2024

Do góry
Pokażę nasz ogród 12:47, 26 maj 2024

Do góry
A poza tym spokój i cisza

Pokażę nasz ogród 12:45, 26 maj 2024

Do góry
Mala reorganizacja, po kilku latach trawy wyjechały spod ściany i ustapily miejsca różom.
W Kruklandii 12:29, 26 maj 2024

Do góry
Juzia napisał(a)
W nocy nawiedziła nas burza.
W końcu!
Podlało!
Rano był spacer farmera z konewkami z florovitem, żelazem i potasem
Teraz niech rośnie

Dżewa, dżewa...kocham dżewa

A tutaj za pusto. Miała być Amanogawa, ale już kilka lat nie było żadnej w moim ogrodniczym...
Chyba już się nie doczekam

Miejsca tyle jak na lipę a ty na amanogawę czekasz ?
Jakbyś nawet wysyłkowo zamówiła to już by urosła ze ho ho

A brzózki ładniutkie
Ogród w malinówkach 12:17, 26 maj 2024

Do góry
Marcin89 napisał(a)
A na dobranoc różyczka nn. Dziś zakwitła

Cudna! Kształt angielek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies