Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród do odnowy 14:03, 19 lip 2019

Do góry
Kasiu moja sunia to yorczka właśnie to zdjęcie przypomniało mi, że muszę ją ostrzyc

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:56, 19 lip 2019

Do góry
a tu za płotem chwilowo takie mam tło

Ogród w mieście-ogrodzie 13:55, 19 lip 2019

Do góry
Andrzej_ napisał(a)

z czego jest obwódka, berberys?

Ten iglak bardzo mnie intryguje

Czyli nie tylko oczami pożerać ale i komentować
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:51, 19 lip 2019

Do góry
wcale duzo nie pogłębili bo korzenie nie pozwoliły więc nie zyskałam za wiele, a straciłam sporo

za płotem....dobrze, że mam mate założona za chatą, muszę chyba dosztukować do samego rowu jeszcze
gałęzie rzucone, jak uschną liśćie będą straszyć na maksa

a u nas mostek trawką obsiany i wczoraj nawet zaczynało coś zielenieć

ale fotki musze kadrować by nie widzieć tamtego badziewia
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:49, 19 lip 2019

Do góry
Kasiu wstawię kilka jesiennych widoków mojego prosa Rotshtrahlbush - jak obejrzysz to usunę

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 13:45, 19 lip 2019

Do góry
Całkiem nie dawno miałam takie zapożyczone tło nad rowem

Panowie żeby sie do rowu u sąsiada dostać musieli wyciąć sporo czarnego bzu i innych siewek
teraz mam tak, jak zobaczyłam ręce mi opadły...

Ogród w mieście-ogrodzie 13:35, 19 lip 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 13:34, 19 lip 2019

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 13:32, 19 lip 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Wspaniale wyglądają

Twoje komentarze sprawiają, że czasem wrzucam jakieś fotki z ogrodu

anna_g napisał(a)
Andrzeju, przejrzałam od początku Twój wątek. Zostawiam pozdrowienia, i zaznaczam wątek żebyś mi się czasami nie zgubił. Dzisiaj tylko tyle, bo...mnie zatkało i po prostu milczę w niemym gigantycznym zachwycie. Wrócę tu, będę wracać często.

Bardzo dziękuję i pozdrawiam. I życzę Ci samych radości w Twoim starym/nowym ogrodzie
Ogród Małej Mi 2017 13:28, 19 lip 2019

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Prześliczna mieszanka ☺
Za drzwiami do ogrodu... 13:23, 19 lip 2019

Do góry
Doranma napisał(a)
Aniu, ależ miałaś cudowne, energetyzujące wakacje! Mogę sobie tylko wyobrazić ile radości i śmiechu było w takim towarzystwie ☺ Chętnie obejrzę dalszy ciąg relacji ☺

Wyjazd był wyjątkowy,wszyscy poznani ludzie ogródkowi świetni,faceci też dali radę i myślę że się nie nudzili ,odkopali wszystkie najstarsze kawały Dobrze że nie znają kawałów o zakręconych ogrodnikach Ciekawe czy takie są?
Wstawię jeszcze relację z Ogrodów Kapias,ale muszę mieć więcej czasu,bo zdjęć sporo
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 13:04, 19 lip 2019

Do góry
Proso kiedyś brałam pod uwagę nawet, ale jeszcze nie próbowałam- chyba na heavy metal się nastawiałam-najlepiej byłoby Nb podjechać do szkółki i się poprzygladac trawom, bo jeszcze nie wielu nie znam na żywo.. to zamiast śmiałka myślicie?

Na śmiałka jeszcze taką miejscówkę znalazłam, fajnie kwiatostany zza rozchodników wychodzą. Czy same kępki śmiałka mają ładne czy raczej takie wysuszające się czupryny które bez żalu można ukryć?

Popatrzcie

haha, jaka przepaść jakościowa zdjęć z aparatu i telefonu
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 13:04, 19 lip 2019

Do góry
Kasiu ja mysle, ze kazda monarda jest jadalna. Herbate mozna z kwiatow i lisci robic.Ja nie probowalam, bo iagle mi szkoda ale moze kiedys bede miec poletko

narazie jemy cukienie

Nowocześnie z różAnką :D 12:38, 19 lip 2019

Do góry
anna_t napisał(a)
..... bo widzę po sobie że mnie delikatnie znosi z obranego Total minimal. Patrzę na takie widoki i mnie blok bergeniowy nuuudzi

Siem nie dziwiem
Fajnie, że jest Cię więcej na O.
Zaglądam, ino nie piszę, bo zarobiona w robocie po uszy i jeszcze wyżej jestem
Nowocześnie z różAnką :D 12:33, 19 lip 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)

To ja myślę o mieszanej rabacie, może z żywopłotkiem z cisów. No i ja planuję placyk trochę większy niż basen.
no pewnie, u Ciebie pasuje idealnie ja na początek pójdę w same trawy. Może z czasem będę coś dodawać bo widzę po sobie że mnie delikatnie znosi z obranego Total minimal. Patrzę na takie widoki i mnie blok bergeniowy nuuudzi
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:19, 19 lip 2019

Do góry

Od poczatku jest na barfie. Czyli miecho, jajka, warzywa i owoce, oleje i dodatki mineralne oraz kosci dostaje

Tutaj jego wprowadzka do nas
tutaj
Przerabianie ogródka pod swój gust 12:10, 19 lip 2019

Do góry
To straszny przytulak.Ciagle domaga sie pieszczot, chce wlazic na kolana jakby wazyl 5 kg

Od malego bralismy go wszedzie.Mieszkamy w malym miasteczku i na poczatku sie z nim wszedzie najezdzilam, by wszystko poznal i niczego sie nie bal Wiec byly jazdy do wiekszych miast, metrem, windami, ruchomymi schodami itp. Do wszystkiego jest przyzwyczajony Byl nawet na koncercie
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:06, 19 lip 2019

Do góry

Zastanawiam się nad śmiałkami na różance, ale chyba za słabo wybijają się na niej ich kwiatostany - ledwo je widać, więc tylko na pamiątkę foto

Swoją drogą - czy po wysianiu naparstnicy usuwacie całą kępę? U mnie nie wygląda, żeby jeszcze coś z niej miało być, ale może przedwcześnie chcę usunąć?

Z to tutaj wydaje mi się, że jest lepiej i chyba zawędrują tuż za kępy rozplenic i perowskię (której nie widać prawie na foto )

Czubajkowy Ogród 12:03, 19 lip 2019

Do góry
Nie pokazałam jeszcze moich sobotnich poczynań, przerwanych przez deszcz. Ponieważ nie było gorąco, to zmobilizowałam się i zaczęłam się rozprawiać z zarośniętą główną ścieżką. Przez ostatnie powodziowe lata została mocno udeptana tak, że każdej wiosny, po każdym deszczu stawała się swoistym rowem melioracyjnym. Postanowiłam ją podwyższyć. Z różnych przyczyn staram się uporać z problemem we własnym zakresie. Od zeszłej wiosny przez kilka miesięcy wszystkie resztki roślinne trafiały więc zamiast na kompost, to na ścieżkę. Kupiłam 30 worków ziemi, jednak zeszłoroczne lato zniechęcało do takiego wysiłku. Tak naprawdę najlepiej by to było zrobić wiosną. Ale wiosną, wiadomo, inne prace są pilniejsze. Długo też wahałam się czy zrobić wymarzoną pokreconą ścieżkę, czy prostą. Zwyciężyła prosta. Na razie ☺ Postanowiłam poszerzyć ją do 120 cm. Niestety, ponieważ rośliny bardzo się porozrastały, pozostawiając tylko wąskie przejście, nie udało mi się nawet rozciągnąć sznurka na całej długości. Ostatecznie zdecydowałam podzielić słonia na mniejsze kawałki.
Zdjęcie reporterskie z rozpoczętych prac ☺

Musiałam wykopywać zbyt szerokie kępy bylin, cebulki wiosennych kwiatów, wielkie kamienie, którymi była rabata obrzezona. Po latach zapadły się i z wielkich kamulców widać było tylko czubki. Wykopałam szpadelkiem dość głębokie rowki po brzegach, by do nich spływał nadmiar wody. Następnie zaczęłam nanosić ziemię starając się ukształtować ścieżkę tak, by po środku była najwyższa. Niestety, co drugi worek zawierał mrowisko Albo mnóstwo perzu. Jak dobrze, że to nie była ziemia przeznaczona na rabaty. Zdążyłam zrobić tylko 1/4 długości, ale satysfakcja i tak jest ☺ Na koniec obsialam zrobiony kawałek trawą, przegrabiłam i zagęściłam chodząc po desce. Wygląda to obecnie tak:

Dopiero na zdjęciu zobaczyłam że leci skośnie w stosunku do furtki. Cóż, jesienią lub wiosną będzie konieczna korekta, bo np.kęp floksów nie ruszałam. Mam nadzieję, że jutro powstanie kolejny kawałek ☺
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 12:02, 19 lip 2019

Do góry
Po wstawieniu zdjęć idę zrobić małą przecinkę w bluszczu, żeby znów trochę białego było widać i żeby ta zieleń się na tle nieco bardziej odcinała

Jednak trzeba tu chyba nieco zmian - jakoś jednolicie zielono tu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies