Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 13:20, 26 cze 2019

Do góry

Ogród Kamila 13:19, 26 cze 2019

Do góry

Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 13:19, 26 cze 2019

Do góry

Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 13:18, 26 cze 2019

Do góry

Ogród kwiatowy 13:17, 26 cze 2019

Do góry
Ewa, ten przetacznik to Eveline. On rośnie tylko do 55 cm. Wydawało mi się, że Twój jest wyższy. Interesują mnie te najwyższe i takich teraz szukam.
Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 13:17, 26 cze 2019

Do góry

Wizytówka - Ogród Kamila z Kluczborka 13:16, 26 cze 2019

Do góry

Ogród Kamila 13:09, 26 cze 2019

Do góry
RABATA

Za drzwiami do ogrodu... 13:08, 26 cze 2019

Do góry
anpi napisał(a)

Fajne ujęcie, bardzo ładnie jeżówki widać na tle tych jasnych drzwi i lilie niebawem zachwycą
A ta niespodzianka to w leśnym zakątku by mi pasowała może ktoś będzie wiedział co to za cudo jak na moje oko to taki miks dzwonka ze storczykiem
Ogród Kamila 13:07, 26 cze 2019

Do góry
paradas -> tak, to rododendron niestety odmiany nie znam, różowy także rodek
Trawę dosiewam regularnie, wygląda już nieźle, pies robi swoje niestety ale dbam jak mogę. Nawóz YARA MILA COMPLEX - polecam.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:55, 26 cze 2019

Do góry
jason

Nawodnienie mam ustawione jak napisałem 2x w tygodniu po 30 min jedna sekcja i 30 min druga sekcja.
Wcześniej jak były te upały to dołożyłem 2x czyli w sumie wyszło 4x nawodnienie w tygodniu i pojawiły się grzyby.
Zrobiłem oprysk na całym trawniku miedzianem - grzyby wyeliminowałem.
W sobotę skosiłem trawę (22/06) a wczoraj zauważyłem te ciemne "placki" .

Przy obecnej pogodzie nie wiem jak często i jak długo powinienem podlewać ?

Trawa w tych miejscach plackowatych jest faktycznie przesuszona.
Wyczytałem, że przy takim problemie trzeba zrobić otwory i torfu dosypać.

Sam już nie wiem co tak na prawdę powinienem zrobić ?

To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:40, 26 cze 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

te kwiatuszki fioletowe sliczne, co to? tak na oko troche jak ktoras z pysznogłówek. cudo
Za drzwiami do ogrodu... 12:34, 26 cze 2019

Do góry
Taka niespodzianka nie sadzona przeze mnie pokazałała mi się w ogrodzie i kwitnie.Może ktoś rozpozna?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:30, 26 cze 2019

Do góry
michal_chudzik napisał(a)
Zwaracam sie z prośba do Koleżanek i Kolegów ponieważ powoli opadam z sił. Mianowicie na wstepie uprzedzę iż dla samej trawy poświecam bardzo dużo czasu, jednak nie to jest najgorsze bo w sumie lubie spędzać czas na zewnatrz, lecz to że ostatnimi czasy efekt z trawy jest mizerny.
Moja trawa wyglada tak :

Wyglada mi to troche na efekt złego nawożenia, choć w kwietniu trawe zasiliłem siarczanem amonu było pięknię, następnie nawozem wieloskładnikowym w maju. Mamy koniec czerwca i zastanawiam się czy juz trawa powinna otrzymać następna dawkę. Czy czasami te suche place nie sa efektem wypalenia.

Prócz tego na trawiem punktowo ale sporo tego jest pojawiła się jakaś trawa niechcianego pochodzenia (chyba jakies proso polne)

Nie wiem jak to zwalczać, samo pielenie jest strasznie uciązliwe i pozostawia duzę dziury w trawie. Z tego co wyczytałem chyba jest to sezonowe i powinno zginać po zimie.Jednak czemu w tym roku tego aż tyle. Trawe musze kosic wysoko na 4 na kosiarce bo jak ustawiam 2 to widac same zdzbła i jest długa. Obrazuje to zdjecie.

Zastanawiam sie jeszcze dlaczego w trawie jest tyle suchej trawy gdzie w maju robilem wertykulacje. Suche palaki przebijaja się na kazdym kroku. Nie wiem czy dobrze mysle, ale wyczytalem ze naładniejsza trawa jest jesli jest mieszanka zawierajaca sklad kostrzewe czerwona. A u mnie z tego co widzę jest również życica trwała i wiechlina łakowa. (To chyba moj blad ale co zrobic, Ogrodnik nic nie mówił a ja wiedzy brak na ten temat, byc moze to jest ta sucha trawa). Pytanie do Forumowiczów. Co zrobic aby efekt byl powalajacy? Czy nawozić i teraz kiedy temperatura jest kolo 30. Powoli przychodzi mi również na myśl że błedy które popełnilem przy wyborze mieszanki trawy beda skutkowały tym że trzeba będzie ta trawe wymienić. Również co radzić na te chwasty, czy raczej na ta trawe niechcianego pochodzenia. Co sadzicie. Za wszelkie rady i wskazowki dziekuje.

Trawnik na ostatniej focie nie jest wcale taki zły. Widzę że ma trochę cienia i jest zielony to już masz odpowiedź dlaczego w innym miejscu jest żółty.
Jak trawnik się prezentuje zależy od wyboru nasion.
Kiedy zasiany trawnik. Koszenie lepiej częściej a wyżej. Na ostatniej focie trawnik jest wysoki i golisz go za krotko. Za tydzień wróci do normalności.
Nie przejmuj się jakaś trawa obca zawsze się znajdzie, po roku dwóch ci przejdzie i nie będziesz jej widział.
Co rok będzie różnych innych traw przybywało i nie będzie powalający. Trawy się pylą i tak będzie. Przecież nie będziesz co 2 lata zdzierał trawnika i sial na nowo.
To ty tylko będziesz widział ewentualne mankamenty twojego trawnika goście nie mają pojęcia o trawniku więc trzeba podchodzić do tego problemu z umiarem

Od wiosny wertykulacja, nawożenie nawozami wieloskładnikowymi do traw (kwiecień początek druga dawka koniec czerwca) i później nawóz jesienny we wrześniu) podlewać mocno, kosic, przy upalach raczej zrezygnować z częstego koszenia.

Jeszcze jedno sprawdź szpadlem darn czy w miejscach jasnych jest odpiwiednio wilgotna ziemia. Może w tym miejscu jest zbita ziemia nakluj ja widłami na gl 10 cm

Moja działka na Dębowym Lesie 12:18, 26 cze 2019

Do góry
Moja działka na Dębowym Lesie 12:18, 26 cze 2019

Do góry

Moja działka na Dębowym Lesie 12:15, 26 cze 2019

Do góry

Hortensja debolistna rośnie i pięknieje
Dwa ogrody 12:12, 26 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Gobasiu, za to Twoja lilia bije rekordy popularności

u mnie liliowce zaczęły

i takie pod kolor

I u mnie liliowce zaczęły
ale aksamitki jeszcze nie kwitną i pomidorków jeszcze nie mam.
Paradise czyli mój kawałek raju 11:55, 26 cze 2019

Do góry
paradas napisał(a)
Okolice altany:
Jedna thunbergia już obrosła mały obelisk, teraz czekam na więcej kwiatów. Druga też już się wspina, nie wiem czemu z tą idzie tak powoli.

Wykonałem nowe wiszące doniczki i zakupiłem zielone rośliny które ładnie zwisają Na łacie altany przybiłem gwoździe i zaplotłem kratkę dla powojnika.

Czarna surfinia ??
Jeszcze takiej nie widzialam.
ale superowo zaplotłeś kratkę dla powojnika.
A jaka tam odmianę dałeś ??
Paradise czyli mój kawałek raju 11:52, 26 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka zobaczymy jak z tą fasolą, myślałem o winobluszczu. Pełno tego u mojej babci na działce, muszę poczytać jak pobrać sczepki czy coś Dzięki.

malgorzata_szewczyk Dzięki za nazwę i rady Czasami za bardzo upieram się nad wymyślonymi nasadzeniami ale chętnie korzystam z waszych rad, są dla mnie bezcenne

O i właśnie wpadł pomysł. Chciałbym za pergolą z wisterią postawić kratkę na pnącza żeby zasłonić blaszak. Nie wiem czy ma być tylko zielone tło czy coś kwitnącego bo myślę nad nasadzeniami roślinami przy garażu i tujach (takie L, dużą tuje widać resztę muszę dosadzić) żeby zrobić kawałek trawnika i ustawić tam leżaki. Rabatę "francuską" chyba przeniosę.

Co myślicie? Jakie pnącze wybrać? Coś kwitnącego czy zielonego? Słońce będzie tam cały czas + blaszak. Czyli trochę piekło. Bluszcz chyba sobie odpuszczę. Widziałem winorośl pachnąca w ogrodzie botanicznym, fajnie to wyglądało.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies