Fajne ujęcie, bardzo ładnie jeżówki widać na tle tych jasnych drzwi i lilie niebawem zachwycą
A ta niespodzianka to w leśnym zakątku by mi pasowała może ktoś będzie wiedział co to za cudo jak na moje oko to taki miks dzwonka ze storczykiem
paradas -> tak, to rododendron niestety odmiany nie znam, różowy także rodek
Trawę dosiewam regularnie, wygląda już nieźle, pies robi swoje niestety ale dbam jak mogę. Nawóz YARA MILA COMPLEX - polecam.
Nawodnienie mam ustawione jak napisałem 2x w tygodniu po 30 min jedna sekcja i 30 min druga sekcja.
Wcześniej jak były te upały to dołożyłem 2x czyli w sumie wyszło 4x nawodnienie w tygodniu i pojawiły się grzyby.
Zrobiłem oprysk na całym trawniku miedzianem - grzyby wyeliminowałem.
W sobotę skosiłem trawę (22/06) a wczoraj zauważyłem te ciemne "placki" .
Przy obecnej pogodzie nie wiem jak często i jak długo powinienem podlewać ?
Trawa w tych miejscach plackowatych jest faktycznie przesuszona.
Wyczytałem, że przy takim problemie trzeba zrobić otwory i torfu dosypać.
Sam już nie wiem co tak na prawdę powinienem zrobić ?
Trawnik na ostatniej focie nie jest wcale taki zły. Widzę że ma trochę cienia i jest zielony to już masz odpowiedź dlaczego w innym miejscu jest żółty.
Jak trawnik się prezentuje zależy od wyboru nasion.
Kiedy zasiany trawnik. Koszenie lepiej częściej a wyżej. Na ostatniej focie trawnik jest wysoki i golisz go za krotko. Za tydzień wróci do normalności.
Nie przejmuj się jakaś trawa obca zawsze się znajdzie, po roku dwóch ci przejdzie i nie będziesz jej widział.
Co rok będzie różnych innych traw przybywało i nie będzie powalający. Trawy się pylą i tak będzie. Przecież nie będziesz co 2 lata zdzierał trawnika i sial na nowo.
To ty tylko będziesz widział ewentualne mankamenty twojego trawnika goście nie mają pojęcia o trawniku więc trzeba podchodzić do tego problemu z umiarem
Od wiosny wertykulacja, nawożenie nawozami wieloskładnikowymi do traw (kwiecień początek druga dawka koniec czerwca) i później nawóz jesienny we wrześniu) podlewać mocno, kosic, przy upalach raczej zrezygnować z częstego koszenia.
Jeszcze jedno sprawdź szpadlem darn czy w miejscach jasnych jest odpiwiednio wilgotna ziemia. Może w tym miejscu jest zbita ziemia nakluj ja widłami na gl 10 cm
ElzbietaFranka zobaczymy jak z tą fasolą, myślałem o winobluszczu. Pełno tego u mojej babci na działce, muszę poczytać jak pobrać sczepki czy coś Dzięki.
malgorzata_szewczyk Dzięki za nazwę i rady Czasami za bardzo upieram się nad wymyślonymi nasadzeniami ale chętnie korzystam z waszych rad, są dla mnie bezcenne
O i właśnie wpadł pomysł. Chciałbym za pergolą z wisterią postawić kratkę na pnącza żeby zasłonić blaszak. Nie wiem czy ma być tylko zielone tło czy coś kwitnącego bo myślę nad nasadzeniami roślinami przy garażu i tujach (takie L, dużą tuje widać resztę muszę dosadzić) żeby zrobić kawałek trawnika i ustawić tam leżaki. Rabatę "francuską" chyba przeniosę.
Co myślicie? Jakie pnącze wybrać? Coś kwitnącego czy zielonego? Słońce będzie tam cały czas + blaszak. Czyli trochę piekło. Bluszcz chyba sobie odpuszczę. Widziałem winorośl pachnąca w ogrodzie botanicznym, fajnie to wyglądało.