Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 23 lip 2016

Do góry
Zamieść zdjęcie tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1222-bonsai-i-niwaki

Jak się robi z cyprysika masz tutaj (z tui podobnie).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/899-niwaki-z-cyprysika
Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:29, 23 lip 2016

Do góry
Brakuje zdjęcia.
Bawarka 17:40, 23 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie góry cudne, ale umiejętności trzeba mieć i kochać to robić. W każdym razie podziwiam strasznie bardzo.

Dana, Ty kochasz ogrody a ja kocham gory I ryzyko....
Pas zielen przy drodze gminnej a parkowanie 16:07, 23 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dbać tak, zamiatać - tak, ale nie sadzić. Gmina ma sadzić. A teraz to jest tak u mnie, ze zamiata gmina, kosi gmina i odkurza ulicę też gmina., Ja gminę wyprzedzam, zakazuję u mnie kosić i dbam sama. Oni tylko gniotą te trawniki nie koszą.

Danusiu, w każdej gminie (lub u każdego zarządcy drogi) tak samo, a w niektórych to nawet nie gniotą, a wtedy chwaściory do pasa rosną i sieją po okolicy.Koszenie raz w roku najwyżej dwa. Taka polska rzeczywistość. Znam ten problem akurat z dwóch stron
Grab - Carpinus 15:31, 23 lip 2016

Do góry
justyna napisał(a)
Witam

w wątku była informacja że nie należy sadzić grabów obok iglastych.
Chciałam posadzić formowany żywopłot z grabu przerywany świerkami serbskimi, czy to się nie uda? jakie są powody że nie można sadzić iglaków obok grabów.

z góry dziękuje za pomoc

Taki jest powód że iglaki będą łysiały bo drzewa je "zjedzą" zaduszą.
I jak wtedy taki żywopłot będzie wyglądał zimą? brązowy od strony drzew. To niedorzeczne takie sadzenie.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 15:28, 23 lip 2016

Do góry
Zalecam zrobić tak: regeneracja trawnika czyli:

- kupić w centrum ogr. worki z ziemią
- posypać cały trawnik
- przegrabić wachlarzem plastikowym wciskając ziemię pomiędzy źdźbła
- Łyse placki dosypać nasion
- posypać nawozem równo, nieważne czym, czy z ręki czy siewnikiem ważne żeby było równomiernie!
- lać wodę.

Nawóz wieloskładnikowy interwencyjny do trawnika, jakikolwiek, aby nie 100 dniowy. Normalny. Ja już żadnego nawozu nie polecam, bo nie będę nabijać kasy producentowi konkretnemu.
Pas zielen przy drodze gminnej a parkowanie 15:04, 23 lip 2016

Do góry
anitan napisał(a)
ale z drugiej strony, trzeba dbać o teren przylegający do posesji. Czy się mylę?
Gmina nawet palcem nie kiwnęła w temacie nasadzeń odkąd tutaj mieszkam

Dbać tak, zamiatać - tak, ale nie sadzić. Gmina ma sadzić. A teraz to jest tak u mnie, ze zamiata gmina, kosi gmina i odkurza ulicę też gmina., Ja gminę wyprzedzam, zakazuję u mnie kosić i dbam sama. Oni tylko gniotą te trawniki nie koszą.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 13:15, 23 lip 2016

Do góry
Nie "aby trawa nie odbarwiała się dalej", ale : "aby zabarwiła się na ciemnozielono po całości"

Podsypać nawozem wieloskładnikowym do trawników i nie kosić tak nisko. Nawóz musi zostać rozsypany równomiernie i podlany dobrze. po skoszeniu trawnika. Lanie nawet trzy dni z rzędu.

Na glinie trawnik słabo rośnie, bo to zbita skała jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:48, 22 lip 2016

Do góry
Metr.
Żywopłot strzyżony liściasty 19:46, 22 lip 2016

Do góry
Nie syp nawozu co 10 dni bo przenawozisz, lej wodę żeby sucho nie miał. Posyp kompostem po korzeniach.
Chwasty w trawniku 19:42, 22 lip 2016

Do góry
Poczekaj aż urosną, takie małe wzrusza się jedynie podcinakiem do chwastów.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:41, 22 lip 2016

Do góry
Jeśli tak robisz i wody jest tylke co potzreba, toi widocznie ta diana jest do kitu. No bo co innego?

Zmień nawóz, albo może trawnik jest już zasolony? czyli za dużo tego nawozu?
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:35, 22 lip 2016

Do góry
Dostałeś zalecenia zgodne z badaniem i zapotrzebowaniem to zastosuj, co mam doradzić jeszcze? Podlewaj i tyle.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 19:33, 22 lip 2016

Do góry
mazik302 napisał(a)

Znam dawkowanie polifoski, bardziej mnie interesowało czy taka ilość azotu może spalić trawnik czy to raczej duża dawka P,K?

Przy yara complex mamy dawkowanie 5-6kg na 100m2, a azotu ma 11% i jest to chyba dawka bezpieczna?

Nie jestem chemikiem, ani analitykiem od nawozó, ale na ogrodniczy rozum, to nie tylko azotem można przedawkować, jeśli jest dawkowanie napisane na opakowaniu, to należy przestrzegać. Ma się to także do potasu, fosforu itd.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:38, 22 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Chciałam poinformować, że masz już dwa wątki Może nie twórz nowych, skoro jest już jeden, a ten pierwszy bez problemu mogę przenieść do działu projektowanie, gdzie zamieściłaś dokładnie to samo. Napisz co mam zrobić z drugim wątkiem?

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Johanka77&search_in=topics&commit=Szukaj

Pani Danusiu,

drugi wątek może Pani skasować. Tu się zrobiło stanowczo gwarniej

Dziękuję
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 09:38, 22 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Bo doczytałam dawkowanie i tak mi wyszło.

Znam dawkowanie polifoski, bardziej mnie interesowało czy taka ilość azotu może spalić trawnik czy to raczej duża dawka P,K?

Przy yara complex mamy dawkowanie 5-6kg na 100m2, a azotu ma 11% i jest to chyba dawka bezpieczna?
Rozpoznawanie bylin 07:38, 22 lip 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

akita napisał(a)
proszę o pomoc, czy ktoś zna? Kupiłam dziś ale bez etykiety.
Z góry dziękuję.

Astilbe, tawułka, powinna być w bylinach nie w krzewach liściastych
Problemy z tujami 07:37, 22 lip 2016

Do góry
Wyglądają bardzo dobrze. tamtym obetnij te chore końcówki i zastanów się czy tam nie jest bardziej sucho. Podlewaj ale nie zalewaj.
Przycinanie - cięcie tui 07:35, 22 lip 2016

Do góry
Ja bym teraz nic nie robiła z cięciem a poczekała dwa lata, niech one się "bujną" do góry. Podlewaj, dbaj o nie, odchwaszczaj, a same nabiorą pokroju Smaragda. Różnia w pokroju zapewnie bierze się z tego, że sadzonki niektóre nie były wierzchołkowe, a boczne.

Najwyżej powycinaj tylko to co wyraźnie gdzieś wybiega w bok. Nie pod kątem, prosto aby powierzchnia rany była jak najmniejsza. Pod kątem będzie największa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:30, 22 lip 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Wiosną sadziłam je z bryłą ziemi z innego miejsca do przechowalni, rosną teraz w gruncie w przechowalni. A teraz chcę zabrać z przechowalni/gruntu i posadzić na miejsce docelowe.

To są takie 60-80 cm cisy.

Moim zdaniem optymalnym terminem jest początek października, ale ja gdybym musiała i miała koncepcję na nie, to bym sadziła teraz, tylko nie w upały, nie w słoneczny dzień.

Przed przesadzaniem podlej kilka dni wcześniej, niech bryła nie będzie sucha, plandekę, koc przygotuj, stawiaj na kocu, przenoś aby ziemia się nie okruszyła i sadź kobieto. Tobie się przyjmie. Podlej po posadzeniu i dbaj o stałą wilgotność

Teraz dla przykładu (nie polecam kopiować) przesadzam wielkie kwitnące hortensje drzewiaste i nawet listek im nie spadł. Tylko parę gałązek się złamało.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies