Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:48, 25 lip 2016

Do góry
Wrzesień
Kuna, nornica, jeż, szop?? 11:42, 25 lip 2016

Do góry
Moim zdaniem to kuna. Kiedyś sporo czytałam jakie szkody może ona zrobić i jak trudna może być w załapaniu.

Poczytaj w necie, a zapewne wystraszysz się tego. Szybko postaraj się ją złapać.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:05, 25 lip 2016

Do góry
Dziś nasz ogród jest scenerią dla sesji zdjęciowej gwiazdy Doroty Gardias. Wywiad ukażę się w piśmie "Skarb". Mam nadzieję, że ogród "podoła" wyzwaniu, bo cięcie było ostre w sobotę. 7 osób pracowało na taki wygląd bukszpanowego dzisiaj

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:01, 25 lip 2016

Do góry
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/458-ogrod-preriowy-spotkanie-z-natura

Uprzejmie proszę o komentarze

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:24, 25 lip 2016

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Witaj Danusiu mam pytanko...

W ogrodzie mam posadzone przetaczniki kłosowe,mam je drugi sezon (wyhodowane z nasion) urosły wysokie,prawie półtorej metra ....ale strasznie się pokładają a ich końce podnoszą się do pionu.Te łodygi które leżą na ziemi wypuszczają korzonki ...O co im chodzi ? Czemu nie chcą stać na baczność ?

Mogą mieć za mokro, za cieniście i za żyzną ziemię. Na lekkiej będą rosły niższe i bardziej wytrzymałe.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 10:21, 25 lip 2016

Do góry
madlen napisał(a)
Czy rośliny , których użyłaś w swoim ogrodzie należą do roślin , które często atakują jakieś choroby? - gł. grzybowe ? ( jak u róż). Czy może kojarzysz czy w Twoim dłłłługim wątku jest gdzieś na jakiejś stronie opis roślin , jakie posiadasz w swoim ogrodzie . Czy wszystkie nazwy trzeba wyłowić czytając wątek? Najbardziej oczywiście interesują mnie nazwy stożków , kul, i żółto czarnych pod nimi nasadzeń . Ogród oczywiście b.b.b zadbany - zazdroszczę takich możliwości I jeszcze mam pytanko , którą z hortensji ( po latach uprawy i doświadczeń ) o białych kwiatach poleciłabyś najbardziej ? ( pod róznym względem ale też takie które będą najszybciej i najdłużej zdobiły ogród ) ?

Tak, rośliny które użyłam - czyli bukszpany i cisy nie należą do łatwych w pielęgnacji, zwłaszcza w tak ciasnym i osłoniętym murem ogrodzie.

Bukszpany atakuje groźny grzyb Cylindrocladium buxicola, co zmusza mnie do wymiany częściowej albo w gorszych latach - większości kul. Czasem jest ok, ale to zalezy od pogody w danym roku. Mokra i niewysychające bukszpany to na 100% grzyb. Niestety nie jest to tania inwestycja.

Z cisami lepiej, ale one znowu są atakowane przez miesecznika.

W swoim ogrodzie użyłam Buxus sempervirens i Taxus media oraz Taxus baccata.
Pozostałe to Rhododendron 'Cunningham's White' i jakieś inne. mniejsze (R.yakushimanum), ale też kwitnące na biało.

Pachysandra, Fagus, Ginkgo biloba, Prunus cerasifera 'Nigra'.

Byliny i trawy zmieniają się jak w kalejdoskopie, bo to ogród pokazowy, a więc wszystko musi być w doskonałej kondycji. Po zimie, w zależności od ich przemarzania wymieniam wszystko, albo część. Carex w zasadzie u mnie wymarza, każdy. W jednorodnych nasadzeniach musisz wszystko uzupełniać, aby nie było dziur.

Hortensja 'Limelight'.

To drogi i pracochłonny ogród. Rośnie w nim 351 topiarów.
Choroby i szkodniki magnolii - Magnolia 19:37, 24 lip 2016

Do góry
jacu_malczu napisał(a)

Mam problem w ogrodzie, moje rośliny chorują. Jak na to zaradzić, co to może być?

Rododendron i ta druga roślinka której nazwy nie pamiętam

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:35, 24 lip 2016

Do góry
jacu_malczu napisał(a)
Witam,
Na początku chciałbym się przedstawić
Jacek - nowy użytkownik forum

Mam problem w ogrodzie, moje rośliny chorują. Jak na to zaradzić, co to może być?

Rododendron i ta druga roślinka której nazwy nie pamiętam

Duże chwasty co zrobić z nimi przed nawiezieniem ziemi. 16:33, 24 lip 2016

Do góry
Wklej tego posta tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/778-rownanie-terenu-pod-trawnik
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 23 lip 2016

Do góry
Zamieść zdjęcie tutaj

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1222-bonsai-i-niwaki

Jak się robi z cyprysika masz tutaj (z tui podobnie).

https://www.ogrodowisko.pl/watek/899-niwaki-z-cyprysika
Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:29, 23 lip 2016

Do góry
Brakuje zdjęcia.
Bawarka 17:40, 23 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Takie góry cudne, ale umiejętności trzeba mieć i kochać to robić. W każdym razie podziwiam strasznie bardzo.

Dana, Ty kochasz ogrody a ja kocham gory I ryzyko....
Pas zielen przy drodze gminnej a parkowanie 16:07, 23 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Dbać tak, zamiatać - tak, ale nie sadzić. Gmina ma sadzić. A teraz to jest tak u mnie, ze zamiata gmina, kosi gmina i odkurza ulicę też gmina., Ja gminę wyprzedzam, zakazuję u mnie kosić i dbam sama. Oni tylko gniotą te trawniki nie koszą.

Danusiu, w każdej gminie (lub u każdego zarządcy drogi) tak samo, a w niektórych to nawet nie gniotą, a wtedy chwaściory do pasa rosną i sieją po okolicy.Koszenie raz w roku najwyżej dwa. Taka polska rzeczywistość. Znam ten problem akurat z dwóch stron
Grab - Carpinus 15:31, 23 lip 2016

Do góry
justyna napisał(a)
Witam

w wątku była informacja że nie należy sadzić grabów obok iglastych.
Chciałam posadzić formowany żywopłot z grabu przerywany świerkami serbskimi, czy to się nie uda? jakie są powody że nie można sadzić iglaków obok grabów.

z góry dziękuje za pomoc

Taki jest powód że iglaki będą łysiały bo drzewa je "zjedzą" zaduszą.
I jak wtedy taki żywopłot będzie wyglądał zimą? brązowy od strony drzew. To niedorzeczne takie sadzenie.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 15:28, 23 lip 2016

Do góry
Zalecam zrobić tak: regeneracja trawnika czyli:

- kupić w centrum ogr. worki z ziemią
- posypać cały trawnik
- przegrabić wachlarzem plastikowym wciskając ziemię pomiędzy źdźbła
- Łyse placki dosypać nasion
- posypać nawozem równo, nieważne czym, czy z ręki czy siewnikiem ważne żeby było równomiernie!
- lać wodę.

Nawóz wieloskładnikowy interwencyjny do trawnika, jakikolwiek, aby nie 100 dniowy. Normalny. Ja już żadnego nawozu nie polecam, bo nie będę nabijać kasy producentowi konkretnemu.
Pas zielen przy drodze gminnej a parkowanie 15:04, 23 lip 2016

Do góry
anitan napisał(a)
ale z drugiej strony, trzeba dbać o teren przylegający do posesji. Czy się mylę?
Gmina nawet palcem nie kiwnęła w temacie nasadzeń odkąd tutaj mieszkam

Dbać tak, zamiatać - tak, ale nie sadzić. Gmina ma sadzić. A teraz to jest tak u mnie, ze zamiata gmina, kosi gmina i odkurza ulicę też gmina., Ja gminę wyprzedzam, zakazuję u mnie kosić i dbam sama. Oni tylko gniotą te trawniki nie koszą.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 13:15, 23 lip 2016

Do góry
Nie "aby trawa nie odbarwiała się dalej", ale : "aby zabarwiła się na ciemnozielono po całości"

Podsypać nawozem wieloskładnikowym do trawników i nie kosić tak nisko. Nawóz musi zostać rozsypany równomiernie i podlany dobrze. po skoszeniu trawnika. Lanie nawet trzy dni z rzędu.

Na glinie trawnik słabo rośnie, bo to zbita skała jest.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:48, 22 lip 2016

Do góry
Metr.
Żywopłot strzyżony liściasty 19:46, 22 lip 2016

Do góry
Nie syp nawozu co 10 dni bo przenawozisz, lej wodę żeby sucho nie miał. Posyp kompostem po korzeniach.
Chwasty w trawniku 19:42, 22 lip 2016

Do góry
Poczekaj aż urosną, takie małe wzrusza się jedynie podcinakiem do chwastów.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies