Witam wszystkich

Mam problem z magnolią gwiażdzistą

w maju zostały posadzone w moim ogrodzie dwie takie magnolie i jedna z nich choruje znacznie bardziej niż ta druga. Wszystko do tej pory było ok i z daleka wyglądają na zdrowe,ale zauważyłam najpierw,że młode listki od razu żółkną a teraz to już i te starsze :żółkną, mają takie brązowe odbarwienia i niektóre tak jakby się zwijają i czuć pod palcem lekkie zgrubienia szczególnie te na samych końcach. Wyczytałam tu na forum,że magnolia nie lubi włókniny, więc ją dzisiaj usunęłam i podsypałam korą, bo u mnie są kamyczki.Hmmm ;/ po zdjęciu włókniny zauważyłam ,że górna częśc korzeni jest na wierzchu a korzenie są jasne takie kremowe(czy to normalne?)Ale to chyba nie ma znaczenia bo w donicy tez tak była.Podlałam nawozem do kwaśnolubnych,napowietrzyłam .Przedwczoraj spryskałam Topsinem od grzyba ,ale czy to na pewno to ? Szkoda by ich było bo są już duże ,mają ponad 180cm

Co to może być ? a w jaki sposób można sprawdzić ph gleby? może coś nie tak jest?rośliny sadziła mi pani od ogrodów,więc powinnam ufać że skład ziemi jest ok ale czy na pewno ? z drugiej strony powinna wiedzieć ,ze magnolia może się przyduszać pod włókniną i kamykami

Pani Danusiu! Ratunku !za 1,5 tyg ruszam na urlop i aż się boję co zastanę jak wrócę