Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Przerwa na kawę... 23:06, 14 lip 2019

Do góry
Po ostatnich wizytach głowę pełną pomysłów mam.
Dziś zrobiłam przeróbkę na rabacie za domem. Połowa roślin zmieniła swoje miejsca ale efekt średni. Coś jest jeszcze nie tak. Musiałam przesunąć derenia Venus bo ma całe liście poparzone od słońca. Wygląda tragicznie. Schowałam go bardziej za derenia Ivory halo. Wkopałam hortensję dębolistną ale nie wiem jak duża urośnie więc na razie dostała hosty do towarzystwa. Te łatwo można przesadzić. Rododendron został wkopany w donicy. Miałam go oddać w dobre ręce ale po przesadzeniu w kwaśny torf nagle zaczął odbijać. Dostanie więc 2 szansę

Na drugiej rabacie z cisem zrobiłam porządki kolorystyczne. Za dużo tam wszystkiego napchałam i chiński dywan wyszedł. Zabrałam żółte hosty - zostały same zielone i ciemierniki. Tu też powstała przechowalnia dla magnolii Genie. Jest wkopana w donicy. Jak przeżyje zimę to znaczy, że chce żyć. Wtedy poszukam jej innego miejsca. Z rabaty wyleciała biała serduszka. Wszędzie piszą, że ginie po przekwitnięciu. Moja robi się 3 razy większa.

Zdjęci po ciemku robione zostawiam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 22:59, 14 lip 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
U mnie troszkę padało w nocy, poprawiło się przed południem, a ok. godziny 14 to już lało ku mojej radości, temperatura spadła do 15 stopni. Teraz już świeci słoneczko.

Bezczelnie zazdraszczam
Ogród w remoncie 22:39, 14 lip 2019

Do góry
Wczoraj i dzisiaj działałam na tej podpłotowej rabacie. Miałam zmienić tylko trochę a przeorałam pół rabaty. Rośliny trochę ucierpiały, jeżówki najbardziej ale trudno, w przyszłym roku będą ładne. Przynajmniej widziałam jak to wszyztko pasuje bo rośliny w fazie rozkwitu. Mam tylko wieczorne zdjęcia z telefonu, na szybko i bardzo robocze.

Nie widać ale za rozchodnikami są rozplenice a pomiędzy nimi bodziszki wspaniałe. Na wiosnę jeszcze narcyzy recurvers. Muszę dokupić jeszcze trzy perowskie by była w dwóch rzędach. Zastanawiam się czy nie wcisnąć w pas rozplenic i bodziszków np lilii.
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 22:36, 14 lip 2019

Do góry
MarcinKRK napisał(a)
Włączam się w trend spokojnych kolorów
H. quercifolia Snow Flake

Jaka piękna!
Jak wygląda jesienią?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 22:35, 14 lip 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Lilie bardzo ładnie się rozrosły w tym roku, tfu aby nie zapeszyc.
Danusiu czy dałaś im jakiś nawóz (korki) na start. Pytam bo rewelacyjnie rosną. Czy one posadzone w donicach?
Moje po wczorajszym gradzie mają liście jak sito też były ładne, wypietrzaly się, duże jak talerze.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:33, 14 lip 2019

Do góry
Gruszka_na

Special for You.

[img size=640x427
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/189/1899425/original.JPG[/img]

Merci
Do raju daleko - u Ewy 22:31, 14 lip 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Niezawodne jeżówki od Mirki Dzięki Mireczko
Dr RX

I kłosowiec od Kasi - ten mi się tylko jeden uchował

Ewcia dla mnie wszystkie piękne kwitnienia.
Podziwiam piękne hortensje ogrodowe. TC on
Ale jak pamiętam to ty miałaś piękne.
U mnie nie chcą tak ladnie rosnąć
jeżówki też nasz śliczne .
Luteczka znów wymyśla - czyli Joga Ogrodowa 22:31, 14 lip 2019

Do góry
Skończyłam dzisiaj malowanie tarasu olejem. Miałam obawy bo taras był wcześniej pomalowany olejem w kolorze palisandru aa teraz chciałam jasno szary
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:30, 14 lip 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Irenko, annabelki mam dwie. Jedna stoi, a druga dzisiaj musiałam podwiązywać za pomocą rajstopek do masztu.
Pierwsza zaczyna kwitnienie Candlelight. Pięknie się jej przebarwiają liście jesienną porą.

Moja też już zaczyna, choć jeszcze nie tak obficie .
Sosnowe zacisze 22:22, 14 lip 2019

Do góry
Co robię? Czytam dwa fora, tylko na ogrodowisku jestem zalogowany. Od samego początku wyznaję zasadę co na działce się urodziło musi wrócić na nią. Dlatego kompostuję głownie zrębki sosnowe w połączeniu z mocznikiem ( wiem poprawię się i będzie g. końskie) i trawą wynoszoną z lasu. Dlaczego z lasu? Sąsiedzi koszą trawniki wynoszą do lasu, a jak nie widzą taczką przynoszę do kompostowników. Po pewnym czasie wygląda to tak(jeszcze przed przesianiem):

Na jesień mam tego wyrobu ponad 3 m3.
Oczywiście na kompost idą też wygrabione igły sosnowe pomieszane z liśćmi akacji i dębu i licha skoszona trawa. Miejsce gdzie rośną hortensje było przez rok szykowane. Przekopane 3 razy posiany poplon i przekopany, nawiozłem przekompostowane zrębki i ponownie przekopałem, jakoś rośnie. Robię też zapachowe "płyny":

Ale zdaję sobie sprawę, że do tematu muszę podejść kompleksowo, ale jak?
Mój ogrodowy pamiętnik 22:21, 14 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Rutewka, macra i borówki.

Piękna rutewka.ha mam fioletową
Piękna trawka troche podobna do jednej mojej

Jeżówki też masz śliczne
Sezon 2017 u Hanusi 22:13, 14 lip 2019

Do góry
Gosiu, pewnie, że świetnie mieć rodzeństwo! Ale ile zachodu, żeby wychować tyle sztuk. Dzisiaj młodzi nie chcą mieć dziecięcego kłopotu i nawet 500 +_ niewiele pomaga.

A gipsówkę lubię, i mimo, że mi trochę zawadza, to się jej nie pozbędę.

Czy będą do zjedzenia?

Tu narazie jest ściernisko... 22:12, 14 lip 2019

Do góry
Dzisiaj zrobiliśmy sobie wycieczkę do Poczdamu. Chcieliśmy trochę pozwiedzac ale przede wszystkim zobaczyć parki i ogrody. Pogoda średnio nam dopisała więc fotki bez szału. Ale miejsce naprawdę godne polecenia.
Ptasi gaj 22:09, 14 lip 2019

Do góry
Ile to jeden opad może radości sprawić.

Wczoraj nie widziałam, ale mam straty w liściach. Lilie wodne jak sito. Jeszcze Mała Mi pisała, że mi zazdrości tych lilii i mam, że będę musiała wejść do oczka i usunąć te najbardziej podziurawione.

Mam też dziury w winorośli, kannach, klony też z dziurami. Wszystkie większe liście w dziurkach.

No trudno deszcz najważniejszy.

Dzisiaj po południu też chmury płynęły, ale guzik parę kropli.

Sosnowe zacisze 22:07, 14 lip 2019

Do góry
To były przyjemności a teraz na poważnie.
Do tej pory sadząc zdobyte roślinki miałem typowe zachowanie mieszczucha bawiącego się w ogrodnika, dół ziemia z worka, granulowany obornik i trochę kompostu.
Po rozsianych po forum postach Toszki, zacząłem czytać etykiety. Piękna ziemia warzywno-kwiatowa ( w tamtym roku aż brudziła na czarno ręce ) to mieszanina torfu wysokiego, niskiego i dodatki. Kompost kupowany w łódzkiej kompostowni ma pH 8.
Po sugestii Toski sprawdziłem swoją ziemie w geoportalu, cytuję:
- kompleks- żytni(żytnio-łubinowy) najsłabszy
- typ- gleby brunatne wyługowane i brunatne kwaśne
- skład mechaniczny- piasek luźny
zawartość materii organicznej- NIE
Pan w gminie dodał telefonicznie " piaski luźne do 1,5 w głąb".
W przekroju wygląda to mniej więcej tak:

W lesie pH piasku to trochę ponad 4.
Dodam jeszcze, że ciemna warstwa nie przyjmuje wody:

to widok po 40 minutowym deszczu całkiem mocnym i równym.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:07, 14 lip 2019

Do góry
I takie tamy na koniec.

Miłkowo - sezon 2016-2022 22:03, 14 lip 2019

Do góry

Irenko, jakie piękne miejsca stworzyłaś. Bajkowe, cudne. Nie tylko oczywiście to miejsce mnie zachwyciło. Każde z osobna.
Przepiękne hortensja u Ciebie kwitną nie wspominając o rudbekiach. Bardzo ładne i dorodne rośliny. Nie widać po nich suszy.
Pozdrawiam.
Ogród z koniczynką 22:01, 14 lip 2019

Do góry
Rumianka napisał(a)
Na rabacie z muszlą pomiędzy Nigrami dosadziłam 4 berberysy Orange Rocket...narazie małe

Przyszedł czas na strzyżenie bukszpanów,,,tu przed...

tu w trakcie...

a tu po fryzjerze...rozbolała mnie już ręka...ten ubytek, to jeden bukszpan był uschnięty...dosadziłam nowe sadzonki te z obciętych...

Brawo pięknie na rabatach
Szałwie też przycinasz ??
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:58, 14 lip 2019

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Miło u CIebie Hania.
Rzeczywiście za chwilę ekspolozja hortensji nastąpi.

Sesleria jesienna również chodzi mi po głowie. I choć ogród mam nieco inny, to i tak miejsca dla niej nie mam chyba

Oj wiele jest roślin, które mi się podobają, ale nie mam pojęcia gdzie je wcisnąć. Taki mikołajek na przykład. No śliczny jest u CIebie!

Mikołajka mam pierwszy raz. Nie wiem, czego się po nim spodziewać.
Masz jeszcze bardzo dużo trawnika. Może się tak zdarzyć, że z powodu kolejnych suchych lat, będziesz ograniczała jego wielkość z powodu trudności z jego utrzymaniem. U siebie obserwuję, że rośliny na rabatach lepiej radzą sobie z brakiem wody niż trawnik. Gdybym miała go więcej, to teraz byłoby (jak to pisze Wiklasia) po toskańsku. Szkoda mi wodociągowej wody marnować na lanie trawnika. A sesleria ma bardzo niewielkie potrzeby wodne.

Special for You.

Przedziwny Ogród 21:56, 14 lip 2019

Do góry
AgataM napisał(a)

Gipsówki robią tłum Trochę za bardzo rozgościły mi się na rabacie. Z liliami nawet pasuje im towarzystwo, zobaczymy jak będzie z różami. ...
Dziękuję Danusiu za odwiedziny i pozdrawiam

No i u ciebie piękne kule hortek.
Nie to co moje bidy.
Jeżówki piękne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies