Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W cieniu - zacieniona 18:09, 22 cze 2019

Do góry
...gorąco...bardzo gorąco...w południe rośliny mdleją.

Mój ogród pod lasem 17:32, 22 cze 2019

Do góry
Placyk zyskał pierwszą rabatke
Wersja robocza i na gotowo
Rośliny na suche i słoneczne stanowiska 17:23, 22 cze 2019

Do góry

Dzień dobry wszystkim,
mam pytanie związane z wątkiem "stanowiska słonecznego i suchego".
Przed domem, od strony południowej zakładam rabatę w kolorach biało-zielonych. W innej części ogrodu powstaje różowo-srebrna i żółto-czerwona. Stanowisko bardzo nasłonecznione, ale nie całkiem suche- rozkładamy linię kroplującą.
Z przodu są: konwalnik (błąd- będzie przesadzony do cienia), dużo białych hiacyntów i tulipanów- pięknie zakwitły,
za nimi białe lilie, hortensje ogrodowe białe (nie pamiętam które- Anabel albo inna), jukki i trochę zimozielonych, małych iglaków. Z tyłu stare gatunki róż od mojej mamy- szkoda było mi je wyrzucić, pięknie kwitną i jako jedyne są w kolorach różu, pomarańczowego i czerwonego.
Moje pytania i prośby o doradę:
1. Co posadzić pomiędzy różami, żeby nie zarastała mocno trawa?- chciałam coś z większymi liściami, tak jak funkie, ale słońce jest zbyt mocne.
2. Co posadzić zamiast konwalnika, aby po przekwitnięciu tulipanów i hiacyntów rozwinęły się ładne liście -byliny lub trawy? Myślałam o jakiejś odmianie trawy lub może białe niskie astry jesienne??? Mam tam na próbę trzy hosty Fire and Ice, ale myślę, że będzie jej ciężko i przesadzę ją na inną rabatę, z tyłu domu.

Załączam zdjęcia, choć kiepskie ujęcia i z góry dziękuję za wszelkie sugestie.
Maria

Basia - Mój Świat 17:22, 22 cze 2019

Do góry
Świeżutkie kanciki
Blaski i cienie nowego życia 17:05, 22 cze 2019

Do góry
Z moich luźnych przemyśleń

Już drugą wiosnę wysiewałam stipę Pony Tails z nasion. Ta z ubiegłego roku jest świetna i kwitnie i doskonale się sprawdzi pod oknami. Tegoroczna poszła na inną rabatę ale jest jeszcze maleńka.
Wymyśliłam że kolejna pójdzie na różankę edenkową.
Ciągle jej mało. A jak się zacznie wysiewać sama to już jej nie będę potrzebować

Podobnie jest z ożanką. Świetnie się u mnie sprawdza, rośnie nawet przy samych tujach.

Tu mam miejsce jeszcze na dwie ożanki bo trzeba założyć że trawy Zebrinus sporo przyrosną.

Ogród Nebel 16:59, 22 cze 2019

Do góry

Róża "Eva" w moim ogrodzie rośnie dopiero drugi rok. Polecam. Oprócz tego, że "łapie" trochę mszyc. Mało wymagająca, szybko rosnąca i piękna. Trochę pachnie.

A na pierwszym planie...kwitnie lawenda. Roślina, którą uwielbiam.

Thuja 'Brabant' 15:56, 22 cze 2019

Do góry
Pomocy...moje brabanty...niektóre krzaczki od lewej strony są brązowo żółte a po prawej super zielone...pózniej usychają o co chodzi?? Raz na trzy dni podlewane..nie przenawozone...zastanawiam się nad mikoryza bo wątpię zeby pryskać je od grzyba? Ktoś miał taki problem? Następnie niektóre brabanty po prostu z dnia na dzień się zasuszyly na zielono...niektóre zaczynaja całe schnac a od spodu maja nowe odrosty...o co chodzi???
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 15:43, 22 cze 2019

Do góry
Mam lustro
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:31, 22 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danusiu, jest przepięknie. Pomyślałam sobie, że chyba można tam cały dzień spędzić i rozkoszować się pięknymi roślinami. I nigdy dosyć. Oczywiście pracy włożono ogrom. Ale myślę, że te widoki rekompensują Wam ten trud. Gratulacje.
Zainteresowały mnie również te, chyba ceramiczne, naczynia między główkami sałaty. Czy pod nie chowają się ślimaki czy wyłącznie dekoracyjną funkcję pełnią?
Pozdrawiam.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:06, 22 cze 2019

Do góry
Co ja wiozę???

Ogród kwiatowy 14:36, 22 cze 2019

Do góry
To jest Sidalcea. Mam jej odmiany:
Party Girl
Brillant
Croftway Red
Niestety nie zapisałam gdzie posadziłam poszczególne gatunki a zakwitła jako pierwsza, więc na razie mam problem z ustaleniem nazwy. Jak zakwitną tamte dwie, to myślę, że będzie wiadomo, która jak się nazywa. Na tę chwilę stawiam na Party Girl.

Za drzwiami do ogrodu... 13:48, 22 cze 2019

Do góry
Za drzwiami do ogrodu... 13:23, 22 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Fajnie, suuper.
Trudny to model do złapania w kadr.
Ale i przy nim ostrozki możemy podziwiać

Inne kwiaty go za bardzo nie interesowały tylko ostróżeczki,a trochę ich mam

Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21 12:58, 22 cze 2019

Do góry
Chyba jednak im przeszkodzę w bezczelnym rozmnażaniu się.
Też będę bezczelna i poczekam do wieczora.
Ogród - moje marzenie, zmęczenie i spokój 11:40, 22 cze 2019

Do góry
No i dojechalam na wakacje, jestem w raju
Ogród zapracowanej mamuśki 11:36, 22 cze 2019

Do góry

Domek dla nietoperzy? To tak dla ozdoby czy naprawre tam mieszkaja?
Ja u siebie mam nietoperze na strychu i wlasnie sie obawiam ze sie wyprowadza jak bede rempntowac dach.
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:19, 22 cze 2019

Do góry
Claire Renaissance w tym roku więcej pokazuje niż w zeszłym sezonie, do tego ładnie pachnie. Choć szczerze mówiąc pod katem kwiatów nie jest moją faworytką z wyglądu

Za to Pastellę chyba dokupię, bo mnie ta róża zachwyca i zadziwia, że taka zdrowa i pięknie kwitnąca.

Zresztą kwiaty Marchenzauber to też majstersztyk!

A na koniec Pashmina, która wciąż nie chce u mnie wyglądać tak, jak u innych
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:14, 22 cze 2019

Do góry
I trochę różyczek

James ma przepiękny kwiat, płatki na krawędziach lekko pofalowane

Home & Garden jak zawsze tworzy ładne bukieciki i cieszy błyszczącymi listkami

Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 11:04, 22 cze 2019

Do góry
Kilka zaległych zdjęć wstawię - nie nadążam ostatnio

Z tyłu ledwo buksa, który wywędrował na moje kulkowisko, a tu ledwo wystawał zza hortensji Ona się robi tak duża i gęsta, że nie wiem czy nie zacząć jej ograniczać

Hortka NN

Tu kolejna ogrodówka - tę mam najdłużej i jest też już wielka - na razie fota kwiatów, bo już pięknie zaczyna się różowić

Moja działka na Dębowym Lesie 11:00, 22 cze 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Aniu to zdjęcie rewelacja!
A panienka w ramie bardzo pasuje
Różyczki cieszą.Ta twoja o którą pytałaś ,mi nie wygląda na Bouquet Parafait ,ale daj jej jeszcze jakieś zdjęcia.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies