Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

ElaS 09:00, 26 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Aniu nie sprzedam tego i tak bo z dziada pradziada w rodzinie i to całe życie babci i dzieciństwo taty, moje wspomnienia te najlepsze......wiem, że inni nie mieli by skrupułów, ale ja inaczej nie potrafię.....
Musze zadbać i starać się by jakos sobie radziło i choć trochę wyglądało- to już dla siebie samej bym chciała

Dzień dobry Sylwio,
obejrzałam zdjęcia z przerażeniem. Bardzo Wam współczuję.
Przeczytałam Twoje słowa, bardzo dobrze rozumiem, co nimi wyrażasz.
Życie nieraz decyduje za nas. Weryfikuje plany, a marzenia stają się trudne do zrealizowania.
Dużo sił Wam życzę.
yolka 21:13, 26 lip 2019

O kurcze, znowu, bardzo współczuję. Jeśli mogę doradzić to światło przepustu (jest chyba 400 mm) jest o wiele za małe na takie masy wody. Rów powinien być poszerzony i pogłębiony. Na takie masy przepust 1000mm mógłby nie dać rady.
A może na zalewanej części ogrodu urządzić dziką łąkę, a wyżej przenieść to co narażone na zalewanie, tylko pracy ogrom.
sylwia_slomc... 21:41, 26 lip 2019

Pracy ogrom i bez przenoszenia dziś już wszyscy troje mieliśmy ręce do samej ziemi, Emuś z Młodszym mostek odbudowują, a ja szarpałam się z wykładziną z chaty z obu stron musiałam muł zdjąć i wyszorować, co nie było łatwe bo tu gdzie mi wąż sięga zalane bajorem i jedyne miejsce było przed pergolą z ławeczką, ale jak umyć druga strone by nie ubrudzić znowu tej umytej? Zwijałam i myłam zwijając, mrowisko na mrowisku, mrówki miałam wszędzie nawet tak jak Telimena. Zalewane ewakuowały sie w górę czyli na mnie, nie gryzły, ale w życiu nie miałam mrówek w różnych dziwnych miejscach, a dzisiaj miałam i błoto i mrówki.
prawie cały dzień mi zeszło doliczając ciśnienie jakie miałam w wężu, a węża musiałam z błota wytargać bo zalało.
Śmierdzieć zaczyna to bajoro okropnie, komuś chyba szambo zabrało i do nas przypłynęło z mułem, fuj....... a może to trawa gnije pod mułem i korzenie......
sylwia_slomc... 21:46, 26 lip 2019

Śluzowce sa ponownie w ogrodzie co roku są i zawsze w innym miejscu ogrodu, ale jak na razie wedrują w dół ogrodu

kosmata ocalała i kwitnie

kasiek 21:52, 26 lip 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)

Kolejna powódź tym razem błotna, zmasakrowało ogród na maxa

Przykro mi bardzo... Mam jednak nadzieję że z dnia na dzień odetchniesz trochę i spojrzysz na te zdarzenia innym okiem... Wiem że to bardzo trudno ale życie nie raz daje w doopę...
Dobrze że masz dzielnego Ema, i synuś potrafi znaleźć dobre strony... Masz wspierającą Cię rodzine, to największy dar jaki przynosi życie
Nie daj się dziewczyno - należysz na tym forum do grupy najdzielniejszych ogrodniczek - walcz o swoje. Buziam
sylwia_slomc... 21:55, 26 lip 2019

Dzień przed zalaniem donice cykałam

kasiek 21:58, 26 lip 2019

Czy te bordowe to szkarłaty? Genialne! One są jednoroczne? Siejesz czy kupuje sie sadzonki?
Margerytka40 22:00, 26 lip 2019

Sylwia gdybym tylko miała taką moc to wzięłabym trochę tej wody. Jak to bez sensu, u nas susza okropna a u Ciebie, trzymaj się bo cóż więcej napisać.
sylwia_slomc... 22:01, 26 lip 2019

tak miałam nad rowem, a teraz....szkoda gadać

sylwia_slomc... 22:06, 26 lip 2019

To na szczęście nie zniszczone