Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawożenie, zasilanie trawnika 07:15, 15 lip 2016

Do góry
Obniżaj pH, za wysokie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 07:14, 15 lip 2016

Do góry
Wygląda bardzo prawidłowo poza tymi plamkami z powodu mniejszej żyzności. Te jasne miejsca dla wyrównania można nieco dosypać i będzie dobrze. Chwastów nie widać, a jak są to wyrywaj ręcznie.
Kaszubski mikrokosmos 07:01, 15 lip 2016

Do góry
Zrób w takim razie podwyższone rabaty, na dnie dołka pod drzewo kop otwór i w niego wsyp kamienie, wtedy woda nie będzie się gromadziła jak w garnku i nie zatopi drzew. W przypadku gdy nie odpływa dłużej niż 4 dni, może zniszczyć twoją pracę.

Dlatego zrób próbę, zanim zaczniesz sadzić.

Odwodnienie liniowe zrób na granicy trawnika i rabat podwyższonych. Odprowadź do studni chłonnej albo do jakiegoś wykopanego stawu czy na zewnątrz jeśli jest gdzie. Glina to czasem wielki problem. Ludziom ogrody "padają" całe.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:17, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Magda, a ja dziś na fb napisałam, że trzeba sypać, bo woda za darmo

Danusiu a czy ja mogę na mokrą trawę rozsypać - bo chwilami mnie leje ale nie wysycha!????
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:15, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ja poszłam z radą i rozsypałam nawóz. Słyszę że za oknem pada. Dzięki Danusiu.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:13, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

A ja kupiłam Strong Anabelle i stoi

Danusiu polecasz stromng Anabelle, anabelle czy Annabel Incredible?

ps u mnie wieje 75km /h drzewami szarpie wszystkim szarpie i leje udało mi się skosić we wtorek...
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:59, 14 lip 2016

Do góry
Legons napisał(a)
5 lipca zrobilem dosiewke. Male ubutki magiczna dosiewka substrala. Nawet jednego zdzbla niewykielkowalo do dzis, podlewalem 3 dni pozniej przyszly te deszcze, nic nie wymylo tylko pieknie sie podlalo. Czy to mozliwe ze nasione byly przeterminowane? Przeciez zycica powinna maks po tych 7 dniach wzejsc (do tej pory sialem 3 razy i wschodzila po 5 dniach) Nie wiem czy jeszcze czekac czy posiac na to jeszcze cos?

Posiać normalną mieszankę, nie tam żadną "magiczną".
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:58, 14 lip 2016

Do góry
elmagra napisał(a)
A mój trawnik wysechł strasznie w czerwcu i to przed tymi upałami jeszcze. Trudno. Będziemy poprawiać na jesień. Tym bardziej, że z tego co widzę na zdjęciach powyżej duża część mojego trawnika to była ta wiechlina - kwitła kilka dni po skoszeniu.

Bo to była wiechlina roczna a nie łąkowa.
Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 19:52, 14 lip 2016

Do góry
No faktycznie cuda, nie kasuję nawet, z zachwytu.
Ulewa po zasianiu trawnika 19:50, 14 lip 2016

Do góry
W ogrodnictwie przede wszystkim chodzi o zdrowie roślin, żeby ładnie rosły i nie chorowały. Sadząc w szmacie pozbawiasz je tego co najlepsze, czyli próchnicy. Zabijasz życie w glebie, korzenie nie mają powietrza. Izolujesz bowiem z tym co spadnie i zamieni się w próchnicę. Przedkładasz zatem własne lenistwo, czyli nicnierobienie nad zdrowie roślin i prawidłowy ich rozwój. Życzę powodzenia, ja w takim razie umywam ręce i nie będę doradzać już, co posadzić w szmacie, skoro i tak padnie albo potem będziesz pytał jak to leczyć.
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:40, 14 lip 2016

Do góry
A więc tak:

Te miejsca zazaczone czerwoną strzałką - to nikt nie wie czy spalone czy niedonawożone bo tylko ty wiesz jak nawoziłeś czy tutaj spadła podwójna dawka czy tutaj nic nie spadło bo jechało kółko??
Czy wiesz tak jechał wózek - siewnik??

Moim zdaniem zrób próbę, na kawałeczku żółtego posyp nawóz, zaznacz to pole patyczkami i podlej dobrze, zobacz czy dopali czy stanie się zielone?
Jedynie badanie gleby jest w stanie wykazać co jest, albo ja gdybym tam była i widziała naocznie tę trawę.

Ja to podejrzewam że było tak, intuicja moja mi to mówi:

trawnik nie zrobił się żółty w tych miejscach po nawozie z powodu nawozu, a trawnik zrobił się zielony, a tutaj gdzie nie spadł nawóz pozostało żółte. Tak na 80 % to mówię, znając cyrki z nawożeniem wózkiem przez amatorów. Wszyscy tak robią, ze tu gdzie jedzie kółko, nie ma nawozu. Jeśli byłeś nadgorliwy, to spaliłeś, ale raczej nie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:34, 14 lip 2016

Do góry
Cudem się rozpogodziło i jest szansa na koszenie. Na inne prace też.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:33, 14 lip 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Mam nadzieję że ta zaczarowana wróżka pomoże odnaleźć dobre duszyczki, które pomogą pomóc

Sto lat z okazji rocznicy i oczywiście dziękuję za wszystko co mnie tu spotyka

Tak już się znalazła dobra duszyczka Może coś się uda dopomóc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 14 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ja się zastanawiam czy znów szczotki nie porwę i nie pozamiatam trawnika przed koszeniem, bo na suchy raczej długo poczekam.
Popatrzyłem również na hortensje Anabelle - leżą. Pomyślałem - może i ja poleżę? Na forum

A ja kupiłam Strong Anabelle i stoi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:30, 14 lip 2016

Do góry
Mini ogródek przy bloku - szalone 50m 19:15, 14 lip 2016

Do góry
Taki plan nie jest w porządku.

1. Rabata 60 cm jest za wąska, pomieści albo małe rośliny albo żywopłot tylko. Jedno i drugie bez sensu, powinno być i żywopłot i pod nim rośliny niższe.

2. Opcja białych kamyków - tandetna, najgorsza z możliwych, albo szare albo czarne albo kamyki okrągłe granitowe. Przynajmniej nie będzie biło po oczach i nie będzie zieleniało. Białe kamyki - do akwarium

3.Nie ma czegoś takiego jak niewymagająca roślinność, każda roślinność wymaga uwagi i troski. Zwłaszcza w małym ogrodzie, który wymaga ciągłej kontroli czy roślinność nie "zjada" domu ani się wzajemnie. Cięcie konieczne.

4. Pergola z roślinami pnącymi oddzieli tylko na wysokość tej pergoli, poza tym da zieleń tylko latem i jesienią, a jeśli pnącza zachorują, zrzucą liście, albo będą chore - nici z wysłonięcia

5. Lampy solarne - kolejny zły pomysł, one nic nie dają, tylko bździ się nikłe światełko. Zrób konkretnie małe reflektoki podświetlające ciekawe rośliny, nad stołem jedną lampę, a o solarach zapomnij.

Jak zrobisz tak jak planujesz, to będzie mega-porażka. No to dowaliłam tobie , ale ja radzę niezwykle trafnie i dobrze Tylko Twoje pomysły w całości do bani

Wklej plan ogródka i pokaż zdjęcia, żebyśmy nie produkowali się na pusto nie widząc z czym mamy do czynienia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:27, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A jak u Was z pogodą, da się coś robić?

no nie da się, nie da...czekamy na słoneczny czas
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:10, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O..toto, jak wyjadę z myjni to wiem, że długo czysty nie będzie
Jak chcesz sprowokować deszcz to umyj auto

W moim przypadku działa zasada umytych okien
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:13, 14 lip 2016

Do góry
O..toto, jak wyjadę z myjni to wiem, że długo czysty nie będzie
Jak chcesz sprowokować deszcz to umyj auto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:07, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawniki siane to mają do siebie, że zawsze (powtarzam - zawsze) spadnie ulewa Ja to już ćwiczę od lat, tak więc nie załamuj się, poprawisz i będzie.
Dokładnie tak. To samo prawo dotyczy umytego auta.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies