Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:34, 14 lip 2016

Do góry
Cudem się rozpogodziło i jest szansa na koszenie. Na inne prace też.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:33, 14 lip 2016

Do góry
miskka napisał(a)
Mam nadzieję że ta zaczarowana wróżka pomoże odnaleźć dobre duszyczki, które pomogą pomóc

Sto lat z okazji rocznicy i oczywiście dziękuję za wszystko co mnie tu spotyka

Tak już się znalazła dobra duszyczka Może coś się uda dopomóc.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:31, 14 lip 2016

Do góry
Sebek napisał(a)
Ja się zastanawiam czy znów szczotki nie porwę i nie pozamiatam trawnika przed koszeniem, bo na suchy raczej długo poczekam.
Popatrzyłem również na hortensje Anabelle - leżą. Pomyślałem - może i ja poleżę? Na forum

A ja kupiłam Strong Anabelle i stoi
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:30, 14 lip 2016

Do góry
Magda, a ja dziś na fb napisałam, że trzeba sypać, bo woda za darmo
Mini ogródek przy bloku - szalone 50m 19:15, 14 lip 2016

Do góry
Taki plan nie jest w porządku.

1. Rabata 60 cm jest za wąska, pomieści albo małe rośliny albo żywopłot tylko. Jedno i drugie bez sensu, powinno być i żywopłot i pod nim rośliny niższe.

2. Opcja białych kamyków - tandetna, najgorsza z możliwych, albo szare albo czarne albo kamyki okrągłe granitowe. Przynajmniej nie będzie biło po oczach i nie będzie zieleniało. Białe kamyki - do akwarium

3.Nie ma czegoś takiego jak niewymagająca roślinność, każda roślinność wymaga uwagi i troski. Zwłaszcza w małym ogrodzie, który wymaga ciągłej kontroli czy roślinność nie "zjada" domu ani się wzajemnie. Cięcie konieczne.

4. Pergola z roślinami pnącymi oddzieli tylko na wysokość tej pergoli, poza tym da zieleń tylko latem i jesienią, a jeśli pnącza zachorują, zrzucą liście, albo będą chore - nici z wysłonięcia

5. Lampy solarne - kolejny zły pomysł, one nic nie dają, tylko bździ się nikłe światełko. Zrób konkretnie małe reflektoki podświetlające ciekawe rośliny, nad stołem jedną lampę, a o solarach zapomnij.

Jak zrobisz tak jak planujesz, to będzie mega-porażka. No to dowaliłam tobie , ale ja radzę niezwykle trafnie i dobrze Tylko Twoje pomysły w całości do bani

Wklej plan ogródka i pokaż zdjęcia, żebyśmy nie produkowali się na pusto nie widząc z czym mamy do czynienia.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:27, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A jak u Was z pogodą, da się coś robić?

no nie da się, nie da...czekamy na słoneczny czas
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 15:10, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
O..toto, jak wyjadę z myjni to wiem, że długo czysty nie będzie
Jak chcesz sprowokować deszcz to umyj auto

W moim przypadku działa zasada umytych okien
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:13, 14 lip 2016

Do góry
O..toto, jak wyjadę z myjni to wiem, że długo czysty nie będzie
Jak chcesz sprowokować deszcz to umyj auto
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 13:07, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawniki siane to mają do siebie, że zawsze (powtarzam - zawsze) spadnie ulewa Ja to już ćwiczę od lat, tak więc nie załamuj się, poprawisz i będzie.
Dokładnie tak. To samo prawo dotyczy umytego auta.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:46, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Trawniki siane to mają do siebie, że zawsze (powtarzam - zawsze) spadnie ulewa Ja to już ćwiczę od lat, tak więc nie załamuj się, poprawisz i będzie.

Dzięki Danusiu za slowa pocieszenia ale trafia mnie to i tamto Trudno Do roboty
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:40, 14 lip 2016

Do góry
Rozpoznawanie nie zimujących w gruncie 12:38, 14 lip 2016

Do góry
Marsylka napisał(a)
Taką roślinę zakupiłam wczoraj za grosze w Warszawie, w ursynowskim Leclerc'u. Producent nazwał ja fuksja australijska, jednak google nie pokazuje żadnych wyników, więc w rezultacie nie wiem co mam, ani gdzie posadzić
Może ktoś z Was ma pomysły, lub/i podobną roślinę w ogrodzie ?

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 12:36, 14 lip 2016

Do góry
mamtu napisał(a)
Mam jeszcze pytanie odnośnie gęstości siewu. Producent podaje 25g/m2. Czy mogę wysiać minimalnie więcej? Jeśli tak to ile? Napiszcie proszę jaką ilość wysiewaliście u siebie. Nie chciałabym przedobrzyć, więc jeśli to niewskazane, będę siała wg zaleceń.

Siej wg zaleceń, tak ma być, bo trawa musi mieć miejsce na krzewienie się w późniejszym czasie.
Skarpa w ogrodzie 12:29, 14 lip 2016

Do góry
ala napisał(a)
Hej. Mieszkam sobie na uroczej skarpie, gdzie w zimie wieje a w lecie grzeje. Nie powiem, że mi na niej źle ale kosztowna się zrobiła jak mi nasadzenia zniweczyła. Zapewne moja wina bo mogła więcej podlewać ale ciśnienie wody zmalało i w łazience w domku czasem brakowało, więc jest jak jest.
Na skarpie południowej wyschły lub przemroziły się rozchodniki, jałowce, kiścień. Skarpa jest wysoko z 10m umiejscowiona ponad drogą ale stroma nie jest tak żeby woda całkowicie nie miała się na czym zatrzymać. Długa od równiny gdzie stoi dom do ogrodzenia na 4m. Szeroka 25m do części skarpy wschodniej.
Na skarpie wschodniej wszystko rośnie.

I teraz mam takie pytanie zanim się wezmę za projektowanie czym obsadzić tą nieszczęsną skarpę południową po za wyłożeniem kamieniami? Kamieni mam pół przyczepy średnicy 0,5m ale nie mam na nie pomysłu bo jest ich za mało żeby wyłożyć skarpę i nie wiem czy estetycznie było by wyłożyć plackami czy porozrzucać po jedyńczo na skarpie?
Kolejną moją bolączką jest ogrodzenie, oznaczone kolorem szarym. Jako, że jest z siatki chciałam obsadzić szmaragdami, świerkami żeby ogrodzenie zasłonić ale jak obsadzę ogrodzenie to obejścia domu nie zasłonię. Z drugiej strony jakbym te tuje posadziła na równinie(brzegu skarpy ) to zasłonię sobie skarpę i zarazem widok.
Poradźcie coś proszę bo ja bym chciała tak klasycznie odrodzenie-tuja- hortensja- żurawka-obwódka z bukszpanu - trawka - i widoczek z trawki na obwódkę z bukszpanu-żurawkę- hortensje-tuje - ogrodzenia widzieć nie chcę
Skarpa w ogrodzie 12:26, 14 lip 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Przed sadzeniem zdejmij agro.

Wybieraj z oferty roślin okrywowych zgodnie z nasłonecznieniem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Napisała Pani żeby zdjąć agro przed sadzeniem.
Rozumiem, że miałbym kamień układać wtedy poprostu na glebie? Bez agrowłókniny?

Co w takim wypadku z wyrastaniem trawy pomiędzy kamieniami? Wolałbym uniknąć wyrywania chwastów i trawy na skarpie.

Czy w takim razie złym rozwiązaniem jest zrobienie otworu w agro i posadzenie rośliny płożącej?
Myślałem właśnie o płożących, żeby rozprzestrzeniały się po kamieniach, przykrywając je w pewnej części.

Do góry
Przed sadzeniem zdejmij agro.

Wybieraj z oferty roślin okrywowych zgodnie z nasłonecznieniem.

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

Do góry
Pegaz napisał(a)

Witajcie,

czytałem kilka razy forum jako gość szukając inspiracji do wykończenia skarpy przy moim domku letniskowym w Bieszczadach i pomyślałem, że może warto by było poruszyć ten wątek i poczytać Wasze opinie.

Wygląda to obecnie jak na zdjęciu. Wysypany kliniec to parking.
Skarpa na chwilę obecną wyłożona agrowłókniną i czeka na dalsze prace.

Plan jest taki aby parking od skarpy oddzielić linią ze szweli nawiązując do schodów (co właściwie jest już zrobione, ale jeszcze nie sfotografowane), a następnie skarpę podzielić jeszcze na 3 lub 4 pola kładąc szwele pionowo.

Następnie zamierzam skarpę wyłożyć kamieniem technicznym (100-300mm) w kolorze takim jak kamień na parkingu i obsadzić co kawałek jałowcami płożącymi.

Tutaj pojawiają się moje wątpliwości. W jakiej kolejności wykonywać te czynności? Czy najpierw kamień z pozostawionymi otworami na rośliny, czy najpierw rośliny obkładane potem kamieniem?

Co sądzicie o pomyśle? Będę wdzięczny za opinie i jakieś wskazówki bądź pomysły osób bardziej doświadczonych ode mnie
Ulewa po zasianiu trawnika 12:23, 14 lip 2016

Do góry
Nie chciałabym aby twoja skarpa wyglądała tak, to przykład jak nie powinien wyglądać ogród na skarpie https://www.ogrodowisko.pl/watek/3362-skarpa-wokol-domu-doradzicie?page=3

Zjedź w dół a zobaczysz szmatę i ten nieporządek wokół.
Rozpoznawanie traw 12:21, 14 lip 2016

Do góry
Tatarak trawiasty odm. 'Pusillus Aurea'
Ulewa po zasianiu trawnika 12:18, 14 lip 2016

Do góry
Teraz czekać co wzejdzie i jak wzejdzie. Ewentualnie wałki z nasion porozgrabiać.

Zerwać matę, zrobić albo murki oporowe https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/309-murki-oporowe-malowniczy-element-w-ogrodzie

z rośliami okrywowymi https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/228-rosliny-okrywowe-w-ogrodzie

albo siatkę i w siatce sadzić https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies