Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Trawnik » Kłopoty - problemy z trawnikiem

Kłopoty - problemy z trawnikiem

elmagra 12:37, 13 lip 2016

A mój trawnik wysechł strasznie w czerwcu i to przed tymi upałami jeszcze. Trudno. Będziemy poprawiać na jesień. Tym bardziej, że z tego co widzę na zdjęciach powyżej duża część mojego trawnika to była ta wiechlina - kwitła kilka dni po skoszeniu.
Legons 20:34, 14 lip 2016

5 lipca zrobilem dosiewke. Male ubutki magiczna dosiewka substrala. Nawet jednego zdzbla niewykielkowalo do dzis, podlewalem 3 dni pozniej przyszly te deszcze, nic nie wymylo tylko pieknie sie podlalo. Czy to mozliwe ze nasione byly przeterminowane? Przeciez zycica powinna maks po tych 7 dniach wzejsc (do tej pory sialem 3 razy i wschodzila po 5 dniach) Nie wiem czy jeszcze czekac czy posiac na to jeszcze cos?
Gardenarium 20:58, 14 lip 2016

elmagra napisał(a)
A mój trawnik wysechł strasznie w czerwcu i to przed tymi upałami jeszcze. Trudno. Będziemy poprawiać na jesień. Tym bardziej, że z tego co widzę na zdjęciach powyżej duża część mojego trawnika to była ta wiechlina - kwitła kilka dni po skoszeniu.

Bo to była wiechlina roczna a nie łąkowa.

Instagram Ogrodowiska
Gardenarium 20:59, 14 lip 2016

Legons napisał(a)
5 lipca zrobilem dosiewke. Male ubutki magiczna dosiewka substrala. Nawet jednego zdzbla niewykielkowalo do dzis, podlewalem 3 dni pozniej przyszly te deszcze, nic nie wymylo tylko pieknie sie podlalo. Czy to mozliwe ze nasione byly przeterminowane? Przeciez zycica powinna maks po tych 7 dniach wzejsc (do tej pory sialem 3 razy i wschodzila po 5 dniach) Nie wiem czy jeszcze czekac czy posiac na to jeszcze cos?

Posiać normalną mieszankę, nie tam żadną "magiczną".

Instagram Ogrodowiska
Leal 09:53, 15 lip 2016

reebok napisał(a)

Pytanie co to za "dzika trawa"? Czy to perz czy chwastnica.. Po tych zdjęciach mało widać. Są zrobione w odbiciu słońca. Może warto to nawozić, kosić i doprowadzić jakoś do kultury, a nie od razu niszczyć. Akurat z teorią taty to bym się zgodził, ale tylko dwuliścienne chwasty będą sukcesywnie ginąć po koszeniach. Zrób zdjęcia z daleka trawnika i z bliska w cieniu, to może coś więcej będzie widać.

szczerze mówiąc nie ogarniam tych nazw chwastow więc nie wiem co to. część trawnika staram się jednak reanimowac. 2 dni temu posiałam Polifoskę. przy najbliższej okazji pogodowej mąż będzie kosił . najgorsze są te chwasty,które rosną na boki bo kosiarka ich czesto nawet nie jest wstanie odrobine skrócić. a drugą część napewno likwidujemy gdyz i tak musimy dosypas ziemii aby wyrównać teren przy ogrodzeniu. ps. mamy taki mały pasek trawy pomiędzy chodnikiem a wjazdem i chciałam go wyplewic ale po dwóch godzinach i po dwóch wiadrach chwastow skapitulowala. nie wyczyscilam nawet 1m2.... jest za bardzo zapuszczony, nie wiem jak mogłam do tego dopuścić. ale cóż, człowiek uczy się ba błędach ☺
kamikaze111 10:06, 15 lip 2016

Leal napisał(a)

szczerze mówiąc nie ogarniam tych nazw chwastow więc nie wiem co to. część trawnika staram się jednak reanimowac. 2 dni temu posiałam Polifoskę. przy najbliższej okazji pogodowej mąż będzie kosił . najgorsze są te chwasty,które rosną na boki bo kosiarka ich czesto nawet nie jest wstanie odrobine skrócić. a drugą część napewno likwidujemy gdyz i tak musimy dosypas ziemii aby wyrównać teren przy ogrodzeniu. ps. mamy taki mały pasek trawy pomiędzy chodnikiem a wjazdem i chciałam go wyplewic ale po dwóch godzinach i po dwóch wiadrach chwastow skapitulowala. nie wyczyscilam nawet 1m2.... jest za bardzo zapuszczony, nie wiem jak mogłam do tego dopuścić. ale cóż, człowiek uczy się ba błędach ☺

Ja już sobie przyrzekłem: nigdy więcej trawnika z siewu!
OK, za rolkę trzeba zapłacić i to nie mało jeśli ma się większą powierzchnię, ale ile oszczędza się czasu na te wszystkie zabiegi żeby doprowadzić to do ładu?!
elmagra 10:37, 15 lip 2016

Leal napisał(a)

My dokładnie to samo - błąd, że skusiliśmy się na trawę z taniej półki ("bo to przecież tylko trawa...") i teraz jest nieciekawie. Ale tam gdzie dosiewaliśmy wiosną trawę (przez pomyłkę wzieliśmy inną trawę - zmyliło nas opakowanie) to wychodzą ładne ciemnozielone źdźbła. Będziemy poprawiać po lecie, w sumie nie ma co narzekać, zawsze sobie powtarzam "lepsze to niż pobudowlane błoto...".

Powodzenia w Twojej walce.
PS. Ja w środę wyplewiłam ok. 2mkw przed płotem (między bramą a furtką, 4m długości)- nie było łatwo, pełno chwastów i trawy, ale ziemia namokła po deszczach to łatwiej wychodziło. Teraz kombinuję, co tam posadzić....
Leal 10:59, 15 lip 2016

elmagra napisał(a)

My dokładnie to samo - błąd, że skusiliśmy się na trawę z taniej półki ("bo to przecież tylko trawa...") i teraz jest nieciekawie. Ale tam gdzie dosiewaliśmy wiosną trawę (przez pomyłkę wzieliśmy inną trawę - zmyliło nas opakowanie) to wychodzą ładne ciemnozielone źdźbła. Będziemy poprawiać po lecie, w sumie nie ma co narzekać, zawsze sobie powtarzam "lepsze to niż pobudowlane błoto...".

Powodzenia w Twojej walce.
PS. Ja w środę wyplewiłam ok. 2mkw przed płotem (między bramą a furtką, 4m długości)- nie było łatwo, pełno chwastów i trawy, ale ziemia namokła po deszczach to łatwiej wychodziło. Teraz kombinuję, co tam posadzić....

no fakt, pobudowlane podwórko bylo odstraszające. my akurat trawe kupilsmy dość drogą, myślałam że posieje najdroższą mieszanke w sklepie i bede miała piekny trawnik naprawdę myślałam ze to wystarczy. też plewiłam po deszczu i łatwo chwasty wychodzily ale za duzo ich jest u mnie po prostu.
blackstork 08:39, 18 lip 2016

Witajcie,
Już jakiś czas temu na moim trawniku pojawiły się takie przebarwienia. Myślałem, że to kwestia braku nawozu, gdyż poza tym miejscem trawnik był zielony. Nawiozłem więc siarczanem amonu, ale sytuacja nadal się nie zmieniła. Dodam, że takich miejsc mam kilka na całym trawniku. Czy jest to czerwona nitkowatość?

MarcinCz 14:04, 18 lip 2016

Witaj blackstork mam podobnie jak u Ciebie.Myślę że to jest czerwona nitkowatość.Nie mam pojęcia czy są na to jakieś sposoby gdzieś wyczytałem pozbyć się filcu i oprysk Amistar 250SC ewentualnie Topsin.