Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Blaski i cienie nowego życia 22:25, 11 kwi 2018

Do góry
Ula dzielna dziewczyna z Ciebie,szkółkęe piękną zrobiłaś przypomniałas mi ,że mogę zrobic sadzonki z patyczków tawuły bordowej zurawki o która pytałas u mnie nie znam nazwy jak chcesz patyczki hortek to jeszcze rózne mam
Kosimkowo - Ogród po totalnej rekonstrukcji 09:00, 11 kwi 2018

Do góry
W paczuszce: Morning Lighty, Molinie Transparent, trzcinnik krótkowłosy, tawuły Grefsheim...
Droga do spełnienia 07:30, 11 kwi 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
Wczoraj dosypałam kompostu na rabatę grabowo- hortkową wyrównałam
przesadziłam hortensje
tawuły, kocimiętkę , runiankę ale jeszcze nie całą

do podzielenia zostały trzcinnki no i myślę gdzie resztę sadzonek grabowych wsadzić
zrobiłam bym kulki grabowe ale nie mam miejsca zeby je wsadzić no i myślę
powojniki żyją
tuja - jedna zlana przez psy wrrrr zasłaniać będę trzcinnikami

no i co z tymi grabami myślę

tulipanki sprzed nei wiem ilu lat się pokazały

Tulipanowe kolorki ciesząDużo zrobiłaś...ja raptem wertykulację trawnika i drobną kosmetykę.
Droga do spełnienia 23:22, 10 kwi 2018

Do góry
Kawa napisał(a)
przesadziłam hortensje
tawuły, kocimiętkę , runiankę

Wow, aleś się kobieto napracowała
Ja dopiero zaczynam sprzątać w ogrodzie, do przesadzania mi daleko jeszcze...
Blaski i cienie nowego życia 20:09, 10 kwi 2018
Do góry
Urszulla napisał(a)
Dzisiaj z grubsza skończyłam szkielet główny przy wejściu do domu reszta to kosmetyka na kolejne sezony

Brzoza youngii, pod nią 5 sadzonek ( patyczków) tawuły Golden Princess, szpalerek z własnych bukszpanów a przed nim trawy. Jeszcze dojdą roślinki. Latem będzie fajnie.

Mikro tawuła pod brzozą i koniec szpalerku też mały bo zabrakło sadzonek

świetnie to sobie obmysliłaś ...no to plantacja patyczków sporawa dość
Blaski i cienie nowego życia 18:18, 10 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj z grubsza skończyłam szkielet główny przy wejściu do domu reszta to kosmetyka na kolejne sezony

Brzoza youngii, pod nią 5 sadzonek ( patyczków) tawuły Golden Princess, szpalerek z własnych bukszpanów a przed nim trawy. Jeszcze dojdą roślinki. Latem będzie fajnie.

Mikro tawuła pod brzozą i koniec szpalerku też mały bo zabrakło sadzonek

Droga do spełnienia 11:56, 10 kwi 2018

Do góry
przesadziłam hortensje
tawuły, kocimiętkę , runiankę ale jeszcze nie całą

do podzielenia zostały trzcinnki no i myślę gdzie resztę sadzonek grabowych wsadzić
zrobiłam bym kulki grabowe ale nie mam miejsca zeby je wsadzić no i myślę
powojniki żyją
tuja - jedna zlana przez psy wrrrr zasłaniać będę trzcinnikami

no i co z tymi grabami myślę

tulipanki sprzed nei wiem ilu lat się pokazały

Nadchodzi wiosna - czas na ogród 19:54, 09 kwi 2018

Do góry
O tak pogoda jest idealna do pracy w ogrodzie. Dziś udało się dokończyć ścinanie traw, pod nóż poszły kocimiętki, lawendy, róże i tawuły. Czekają jeszcze iglaki i kilka sztuk hortensji. Warto by robić wertykulcję, ale zobaczymy jak to czasowo wyjdzie.
Fakt zdrowie jest najważniejsze i nie ma tu żadnych dyskusji.
Magdo z tym pytankiem to raczej do Kasi
Irenko mnie do tego kroku zianspirowała wizyta w szmaragdowej. Też jestem ciekawa jaki będzie efekt
niedokończony ogród na leśnej 09:42, 09 kwi 2018

Do góry
asiha napisał(a)
witam, od ostatniej wizyty mojej tutaj, parę zmian w ogrodzie, ale sporo do zmiany i do zagospodarowania. Rabata na zdj. 1 i 2 - ciągle pusta:
front domu, prawie cały dzień nasłoneczniona. W rogu - świerk serbski. Wzdłuż kostki - żurawka. W zdłuż płotu chciałabym iglaki, ale jakie? w środku, może hortensje Silver dolar? Pomożecie?
zdj.1

Masz tam kompletne pustki - możesz sadzić, co Ci się żywnie podoba.
Ograniczeniem są warunki, a nic nie piszesz, czy masz piach czy glinę, czy sucho itd.

Na żywopłot najlepszy byłby cis, ale drogi i lubi wilgotno. Jeśli nie da rady, to zwyczajnie szmaragdy posadzić i strzyc. One lubią słońce. Z nimi z kolei jest problem, bo trzeba czyścić z suszu, a do tego korzenie dookoła im się rozłażą, więc trzeba więcej nawozić.

Obok serba posadziłabym jakiś krzew: kalina, pęcherznica, dereń?

Hortensje - jeśli masz wystarczająco wilgotno - oczywiście mogą być. Z tego co widziałam, rabata jest na tyle szeroka, że jeszcze coś Ci się tam zmieści. Do hortensji dałabym nieduże drzewka - na forum są popularne umbry, pissardi, może jakieś jabłonki ozdobne? Przed hortensje np.: tawuły.
To byłaby rabata półcienista.

Możesz też zostawić ją jako słoneczną, wtedy pod żywopłotem np.: berberysy erecta (są i czerwone i żółte), a przed nimi byliny.

asiha napisał(a)
zdj. 3
krzewy liściaste chcę spod płotu wyrzucić i zamienić na iglaste, ale co?

to samo co po drugiej stronie bramy
co to za krzewy? może warto wykorzystać je gdzie indziej?

asiha napisał(a)

zdj.4 pod domem mała rabta z bukszpanem, po lewej trawa zebrinus ( nie wiem czy prawidłowa nazwa)

bukszpana przyciąć w kulkę a dookoła niego dać żurawki

asiha napisał(a)
zdj.5
co posadzić pomiędzy szmaragdami a żurawką, zmieszczą się np. jeżówki?

zmieszczą

asiha napisał(a)

zdj.6, 7, 8 - rabata wokół tarasu: cyprysy chcę wyrzucić, na rogu posadzić lawendę. Na końcach są po 2 szt.
8
będę wdzięczna za pomoc.

One takie wygięte na stałe czy chwilowo od wiatru?
Docelowo raczej będą do wyrzucenia, ale póki na ogrodzie masz pustki, to bym się jeszcze wstrzymała z wycinką. Przystrzyc je mocno i niech robią za wykrzykniki.
Lawenda fajna i mogłaby być, ale masz brązową elewację i obawiam się, że na jej tle może wyglądać sino. Do tego brązu zebrinus, który ma żółte paski, lepiej pasuje i właśnie w kierunku brązów, żółci bym szła:
bordowe żurawki, tawuły golden tuffet, trzmieliny emerald'n gold itp.

Toszka już Ci wcześniej pisała: drzewa by Ci się przydały, bo na razie masz patelnię
Ogród z łezką II 07:29, 09 kwi 2018

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kasiu, piękne krokusy. Masz je w kilku kolorach. Magnolia bardzo szybko u Ciebie wystartowała, ale u Was dużo cieplej. U mnie nie pobiegasz w krótkim rękawku. Trzeba założyć polar, a nawet kurtkę w cieniu.

Po wycięciu bylin widzę, że na na rabacie nie ma tak dużo tulipanów ile miałam 2 lata tamu. Muszę tej jesieni dosadzić, bo mi wyginęły. Smutna teraz ta moja rabata bylinowa. A może zrobię tu łączkę krokusową. Zobaczy się.

Tniesz teraz tawuły japońskie?

Białe muszę dokupić jesienią, nie wiem dlaczego omijałam białe krokusy do tej pory...
Ja latam w krótkich spodenkach i bez rękawków. U nas prawie lato. Do Was też dojdzie Ewcia. Dzisiaj znowu cieplej ma być. Mam urlop dzisiaj, mam nadzieję pociąć bukszpany. To jeszcze do cięcia tylko tuje zostaną, ale do tego to już nadgarstek nie potrzebny, ciężki sprzęt trzeba odpalić.

Tak, tulipany giną. Z tych sadzonych w dużych ilościach parę lat temu zostały u mnie pojedyncze egzemplarze...

Tak, tnę.
Działka wkoło Lubczyka :) 22:53, 08 kwi 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Jak tam Kasiu po weekendzie ??
Napracowana ??
Ja tak. Dużo zrobiłam. Ale nie wszystko.
cóż zostanie na przyszły weekend.

chyba każdy z ogrodników korzystał z ładnej pogody
no wczoraj to ogarnęliśmy trawnik, wygrzebaliśmy z niego 16 worów syfu
no i zrobiłam oprysk sillitem na drzewka owocowe
a dziś to zrobiłam porządek na frontowej od strony sadu, tam miałam żurawki do przycięcia, a na bocznej od sadu wykopałam trawy ozdobne, bo jednak mi tam się nie podobały, wywaliłam połowę wrzosów, bo w zeszłym roku nie zakwitły, a w tym roku uschły, przycięłam lawendy na tym odcinku i żurawki na tym kawałku też podcięłam, no i w całym ogrodzie przycięłam tuje i cisy i zrobiłam na tyle na ile wystarczyło mi promanalu oprysk na tujach, cisach i bukszpanach, a i porzeczki tym popsikałam. A i podlałam grządki na warzywniaku, które mam już obsiane.
I to tyle
I tak patrzę, że daleko się błyska i nie chcę, żeby przyszła ta burza, bo zmyje mi opryski!
Jutro też ma być ładnie, więc do końca poprzycinam sobie żurawki i lawendę i chyba jeszcze tawuły skrócę? I za skarpę muszę się wziąć, bo nie mogę na nią patrzeć-tak się rozrosła!
To się rozpisałam Przepraszam
Małymi kroczkami do celu... 18:47, 08 kwi 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

A jakiej odmiany masz? Ja też mam tawuły, takie żółte i jak kwitną mają różowe kwiaty, ale je zawsze ścinam, osobiście wolę je nie kwitnące

Mówisz o tawułach krzewach a ja o tawułkach bylinach
Ogród z łezką II 09:48, 08 kwi 2018

Do góry
Kasiu, piękne krokusy. Masz je w kilku kolorach. Magnolia bardzo szybko u Ciebie wystartowała, ale u Was dużo cieplej. U mnie nie pobiegasz w krótkim rękawku. Trzeba założyć polar, a nawet kurtkę w cieniu.

Po wycięciu bylin widzę, że na na rabacie nie ma tak dużo tulipanów ile miałam 2 lata tamu. Muszę tej jesieni dosadzić, bo mi wyginęły. Smutna teraz ta moja rabata bylinowa. A może zrobię tu łączkę krokusową. Zobaczy się.

Tniesz teraz tawuły japońskie?
Do raju daleko - u Ewy 09:41, 08 kwi 2018

Do góry
Kindzia napisał(a)
W przyszłym tygodniu u nas lato zapowiadają, nawet 25 stopni widziałam...dziwna ta wiosna w tym roku.

Ja z cięciem jeszcze w lesie, połowa róż mi została, wrzosy, cisy, tawuły, jałowce(dojrzewam do ich wywalenia) i oprysk. A nowa robota czeka : cycuś nr 2. Za tydzień balujemy na wielkiej imprezie...skąd ten czas wziąć

Macham Ewcia

Kasiu, chyba 2 dni urlopu by Ci się przydały i miałabyś zrobione
W tym roku nie narzekam na brak czasu Spokojnie ze wszystkim radzę
Część Twojej roboty mi odpada, bo nie mam cisów, wrzosów i nie robię oprysków. Jałowce mąż przycina w formie niwaków. Mamy ich tylko kilka.
Czekam na to ciepełko, chociaż u nas 21'C najwięcej zapowiadają na piątek. Reszta dni umiarkowana

Na imprezie bym pobalowała. U mnie imprezy w maju
Do raju daleko - u Ewy 07:45, 08 kwi 2018

Do góry
W przyszłym tygodniu u nas lato zapowiadają, nawet 25 stopni widziałam...dziwna ta wiosna w tym roku.

Ja z cięciem jeszcze w lesie, połowa róż mi została, wrzosy, cisy, tawuły, jałowce(dojrzewam do ich wywalenia) i oprysk. A nowa robota czeka : cycuś nr 2. Za tydzień balujemy na wielkiej imprezie...skąd ten czas wziąć

Macham Ewcia
Małymi kroczkami do celu... 07:37, 08 kwi 2018

Do góry
BKosimkArt napisał(a)
U mnie przymroziło tawułki, szkoda mi ich bo miały pąki i teraz nie wiem co będzie

A jakiej odmiany masz? Ja też mam tawuły, takie żółte i jak kwitną mają różowe kwiaty, ale je zawsze ścinam, osobiście wolę je nie kwitnące
...uDany ogród 20:14, 07 kwi 2018

Do góry
Dzisiaj był cudowny dzień iście letni
Byliśmy na ogródku i troszkę popracowaliśmy, ale głównie łapaliśmy słońce i wsłuchiwaliśmy się w naturę
Byliśmy tez na starociach, znów przytargałam kilka gratów do nowego domu
Zahaczyliśmy tez o Kapiasa, ale tylko na lody
Dzionek cudny!

Zaczynają kaliny, niestety sarenka uznała że źle podcięłam moje krzewy i poprawiła po mnie i zeżarła większość pąków...ale coś tam się uchowało

tawuły, wreszcie całkiem ładnie wygląda śliwolistna już nie mogę się doczekać

Zielona przestrzeń 21:55, 05 kwi 2018

Do góry
koliber napisał(a)
Dzisiejszy dzień upłynął mi na tym...

Przycięłam dosyć mocno tawuły japońskie na jednej z rabat

Aż tam mocno??? Ja cięłam pod kwiatem, ale chcę wyższe
Zielona przestrzeń 21:19, 05 kwi 2018

Do góry
Dzisiejszy dzień upłynął mi na tym...

Przycięłam dosyć mocno tawuły japońskie na jednej z rabat

Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 20:52, 05 kwi 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Jeżeli red baron Ci ładnie wygląda, to jest szansa że rozplenice też dadzą radę. Z berberysem może być trudniej ale powiem Ci, że u mnie też słońca nie za dużo, a zarówno rozplenice jak i bagatelki dały rade w zeszłym roku. Z tym że jeden rok to trochę za mało, żeby ocenić, czy danej roślinie pasują warunki czy nie.
W razie czego, bagatelki można zamienić na tawuły anthony waterer - trochę większe są, ale nie potrzebują tyle słońca.

A jeśli chcesz iść w kierunku wskazanym przez Toszkę, to też nie widzę problemu. Trzymasz się rysunku, tylko rośliny zamieniasz:
- rozplenice na duże hosty, bagatelki na hakone lub
- rozplenice na hakone a bagatelki na małe hosty
żurawkę potraktować jako wypełniacz
carex jako ta ostatnia trawka, na którą nie miałam pomysłu.

jeśli trzmielina nie, to raczej enkiant niż kolejny klon, bo przydałaby się tutaj jakaś zgrabna kula dla kontrastu, a zarówno trzmieliny jak enkianty można ładnie strzyc:
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859379362/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063860700757/

rzecz jasna, nie oczekuj takiego efekty wcześniej niż za 10 lat

Asia jesteś zawsze pomocna
Nie znałam enkianta - faktycznie bardzo podobny do trzmieliny. Ale skoro ma byc zgrabna kula a trzmieline juz mam - wiec sprawa jest oczywista
Efekty mówisz za 10 lat...warto czekać
Najbardziej podoba mi sie to, ze umiecie tak zamienic jedna rośline na druga i po problemie.Jak nie jedno to drugie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies