Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Podpory dla pnączy 20:55, 16 cze 2016

Do góry
Hedera helix, tajemnica tkwi w glebie.
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie 11 czerwca 2016 20:17, 16 cze 2016

Do góry
Parę osób pytało mnie o nazwę rośliny która jest nieco podobna do łubinu i kwitnie na niebiesko. Typowałam Baptisia i nie myliłam się.

To ona link do zdjęć
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 18:32, 16 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ta w donicy, bo cieszą oko te bukiety, w centrum jak ją zobaczyłam od razu kupiłam. ale pójdzie do gruntu.

Inne okazy tej róży kwitną na rabacie bo mam je już od 2 lat.

To moja znajdzie miejscówkę tymczasową tez w donicy
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:41, 16 cze 2016

Do góry
RadekM napisał(a)
Dzień dobry

i oto gdy dziś wstaję i moim oczom ukazuje się obrazek coraz to bardzie żółknącej trawy. Trawa nie miała oczekiwanego wzrostu ale nie żółkła, zaczęła żółknąć po posypaniu nawozem.

Trawnik jest z każdym dniem bardziej żółty. Wysycha mi cała trawa. Zdjęcia z dzisiaj.

Naprawdę wierzyłem że jak z żoną zainwestujemy niemałe pieniądze to będziemy mieć super trawnik. A tu MASAKRA !!!

.................
Jestem Zrozpaczony

Dziękuję z góry

Nadmiar składników jest tak samo szkodliwy jak niedobór. W sumie teraz nie wiadomo, czy przenawożona czy niedonawożona Ale moim zdaniem tu, gdzie zielona spadł nawóz, a tu gdzie żółta - głodna trawa. Ja bym zaryzykowała i posypała te żółte paski, i tak wygląda to kiepsko.

Tu gdzie żółe paski moim zdaniem jechało kółko od siewnika i nawóz nie spadł...hmmm
Nawożenie, zasilanie trawnika 17:39, 16 cze 2016

Do góry
ricco1 napisał(a)
Ja skosiłem ostatnio deczko niżej, i teraz jakoś mam wrażenie że trawa wygląda brzydziej....bo miejscami rośnie duża...a miejscami rośnie mała....o co może chodzić??

Slkosiłęś to, co powinno zostać, czyli "piórka" zostało rżysko, trawa nie ma czym asymilować. Ot cała tajemnica.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 17:36, 16 cze 2016

Do góry
Inek napisał(a)
[

To nie trawa zrobiła się żółta, tylko te fragmenty co dobrze nawożone zrobiły się soczyście zielone.

Załóż dobre nawadnianie i pozbędziesz się brzydkiego trawnika. Sekret tkwi w systematycznym podlewaniu i nawożeniu równym, a nie takim łaciatym. Kup dobry siewnik ręczny, obrotowy.
Nawadnianie ręczne nie jest w stanie zapewnić optymalnego podlewania trawnika.
Chwasty w trawniku 17:34, 16 cze 2016

Do góry
Lukasz_1983 napisał(a)

Dziękuje za odpowiedź, mam jeszcze pytanie czy 4 to jest jakiś chwast ? czy reszta tych "roślinek" ze zdjęcia to chwast czy raczej jakaś przerośnięta trawa ?

To trawa niepożądana w trawnikach. Pokaż zdjęcie trawnika z tymi plackami, a nie wyrwane pojedyncze trawki.
Rabaty, rośliny przed ogrodzeniem 15:24, 16 cze 2016

Do góry
AlicjaK napisał(a)

Witam serdecznie wszystkich. Zakupiłam niedawno działkę pod budowę domu. Mam pytanie odnośnie roslin jakie zalecacie posadzic przed ogrodzeniem od strony ulicy. Mój teren jet trochę pochyły od góry zbiega w dół do sąsiada.

Gleba jest tam raczej słaba a miejsce słoneczne- strona zachodnia. Mam tam posadzone obecnie funkie, chciałabym jakoś ozywić to miejsce by ładnie wyglądało od drogi a zarazem by roslinność spełniała funkcje troche ochronną przed wodą.

Droga jest dojazdowa do wyzej połozonych posesji. Nie ukrywam, ze jest to juz pas drogi a nie moja posiadlość więc wysokie nasadzenia nie wchodzą w grę. Płot jest w części betonowy. Poradzcie coś nowicjuszowi Ala
Kłopoty - problemy z trawnikiem 13:19, 16 cze 2016

Do góry
Cześć to mój pierwszy post ale zapewne nie ostatni
Mam pytanie do Pani Gardenarium.

Trawę posiałem 7 maja. Ziemia typowo polna. Przed sianiem Nic nie nawoziłem.
Skład mieszanki sportowej:
Kostrzewa czerwona (Rapsodia) - 10%
Życica trwała (Bokser) - 40%
Życica trwała (Grasslands Rui) - 27%
Życica westerwoldzka (Mowester) - 15%
Wiechlina łąkowa (Limagie) - 8%

Pyt. 1
Trawa ma ponad miesiąc ale wydaje mi się że w niektórych miejscach nie wzejdzie.
Mam robić teraz jakąś dosiewke ?

Pyt. 2
Kosiłem ją dwa razy. Drugie koszenie wczoraj. Ale kilka dni temu zaczęła się robić jakby żółta.
Po wczorajszym koszeniu dałem nawozu Nawóz Pro-Complex Trawników Trawy Vila Yara 25KG.
Na 600 m2 zużyłem ponad połowę worka. Po czym obficie spadł deszcz

Zostawić i czekać na reakcje po nawozie ?
Kiedy następny nawóz ?

Mogę coś dać teraz na chwasty ?

Poniżej zdjęcia z wczoraj. Z góry dziękuję za odpowiedzi i porady

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 10:31, 16 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Musi swoje odchorować, ja bym zaokragliła go czyli przycięłą i podlała Florowitem albo podsypałąazofoską i podlała.

Ok dzieki Danusiu, tak zrobie
Chwasty w trawniku 09:19, 16 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Wykopywać z korzeniami placki z trawą nr 4 i wsiewać w to nowy trawnik.

Dziękuje za odpowiedź, mam jeszcze pytanie czy 4 to jest jakiś chwast ? czy reszta tych "roślinek" ze zdjęcia to chwast czy raczej jakaś przerośnięta trawa ?
Kłopoty - problemy z trawnikiem 08:17, 16 cze 2016

Do góry
Te wszystkie wieści o nawożeniu trzeba podawać przed poradą a nie po, bo ma to wpływ na poradę. Na razie niczym nie nawozić, pokazać stan trawnika po wertykulacji. Dosiewki owszem, robić jeśli gołe place
Chwasty w trawniku 07:35, 16 cze 2016

Do góry
Wykopywać z korzeniami placki z trawą nr 4 i wsiewać w to nowy trawnik.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:34, 16 cze 2016

Do góry
Nie, bo znając amatorskie pomysły dasz świeży obornik, wraz z obornikiem będą nasiona chwastów i kiszka będzie.

Tak nie rób.
Kup ziemię wolną od chwastów w workach w ogrodniczym i nie ma to być torf czy substar tylko ukorzenicz, próchnica albo ziemia ogrodowa, czytaj skład tej ziemi.

Susz przekopać albo wyrwać.
Kłopoty - problemy z trawnikiem 07:30, 16 cze 2016

Do góry
W tych miejscach gorszych zrobić lekką wertykulację po koszeniu, posypac żyzną ziemią, przegrabić, lać wodę. Nawóz tylko gdy minęło co najmniej 3 tyg. od ostatniego nawożenia.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 07:28, 16 cze 2016

Do góry
Margarete napisał(a)

A taki jest teraz u mnie, widać przyrosty ale na zbliżeniu nie wygląda zdrowo, a wewnętrzne listki masowo żókna i opadają....

Musi swoje odchorować, ja bym zaokragliła go czyli przycięłą i podlała Florowitem albo podsypałąazofoską i podlała.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 19:38, 14 cze 2016

Do góry
Trzeba pozbyć się tego suszu, użyźnić glebę i dopiero zakładać nowy trawnik.
Moje miejsce na ziemi ... 13:07, 14 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Zmień proszę nazwę wątku, tzn ja zmienię, tylko podaj nowy tytuł, bo mamy juz tyle watków o tej nazwie, że następny być nie może

https://www.ogrodowisko.pl/forum/search?utf8=%E2%9C%93&q=Moje+miejsce+na+ziemi&search_in=topics&commit=Szukaj

To ja może poproszę: "Za górami, za lasami ... gdzieś tam, gdzieś ..."
Przycinanie - cięcie tui 10:22, 14 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Na wszystkie pytania odpowiedź brzmi - nie.
Smaragdy na szczelny żywopłot są posadzone za rzadko. Tych tui nie tnie się bocznie, bo to kolumnowe tuje są, równa się tylko górą.Ale sadzi się co 50-60 cm oczywiście jeśli chcesz osiągnąć efekt muru zielonego. W tym przypadku jak są posadzone to tylko pojedyncze kolumny, oczywiście ładne są, ale za rzadko.

Witam, chciałem wrócić do mojego pytania i jeszcze raz prosić o radę.
Ostatni post z dnia 04 cze 2016, 15:53,

Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Jeśli chodzi o odległość posadzenia to są w odległości 74 cm. Były już raz przesadzane/zagęszczane rok temu, widać za mało. Jaka rada teraz, czy przesadzać/zagęszczać wszystkie na jesień lub wiosnę jeszcze raz i dokupić kilka sztuk, czy może posadzić coś pomiędzy, aczkolwiek miejsca jest mało? Są też już dość spore i pytanie czy nadają się na przesadzanie?
W ostateczności jestem skłonny wymienić wszystkie sztuki.
Będę wdzięczny za dobrą radę.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 07:36, 14 cze 2016

Do góry
Musisz poćwiczyć wklejanie zdjęć, to jest za małe. Nic nie widać a więc pomoc jest niemożliwa.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies