Hmm, czosnek niedźwiedzi super sprawa. Raz mi się udał. Niezwykle aromatyczna przyprawa. Uwielbiałam dodawać do twarożku. Do tego świeża bułeczka, pychota śniadanko
Dzięki Bogdziu a ja się u Ciebie cudami zachwycam - i roślinkami i ptaszynami .
Pozdrawiam Kasiu mam nadzieję, że zwalczysz te bestie - ja sprawdzam u siebie i sąsiadki uprzedziłam.
Żywopłotem zajął się eMuś ja już nie wyrabiałam.
Jak był mały to okrywałam, oststnie zimy nie były zbyt ostre - nic mu nie było.
Aniu na priv Ci wyślę namiar do sprawdzonego sprzedawcę - tylko o wielkość dopytaj ale cena na pewno Cię nie przerazi a może jeszcze któraś z sąsiadek skorzysta to się przesyłką podzielicie - są też inne ciekawe rośliny np. śniegowiec, judaszowiec i wiele innych.
Basiu cudowna jest - już sie nie mogę tego kwitnienia doczekać
Basiu, czy Twoje żółte żurawki rosną w słońcu? są piękne, ja mam kilka takich na słonecznym miejscy i bardzo męczą się. nie wiem, czy nie przesadzić ich.
Piękne majowe obrazki A te pierwsze różowe tulipanki cudne!!!
A takiego lilaka też mam,uwiódł mnie tymi dwukolorowymi płatkami
W tamtym roku skusiłam się też na pierwsze bergenie,ale jeszcze żadna mi nie zakwitła One muszą dopiero dobrze rozbudować kępkę,czy coś im brak?
Wito kupiłam maleństwo (30-40cm patyk) 9 lat temu (jeszcze ogrodu nie miałam ), zadołowałam u rodziców w ogrodzie (został złamany o połowę przez psa), miał tam ciepło i bardzo ładnie rósł . W miejscu na którym jest sadziłam wiosną 2012 był już całkiem spory, zdjęcie po posadzeniu i z wczoraj:
Jeszcze trochę aktualnych fotek:
Widok z okna kuchennego - mój ulubiony.
Co też jest w tym skromnym, delikatnym a jakże urokliwym kwieciu?
A może skojarzenie mnie rozczula?
Moja mama rysowała mi piękne kwiaty. Miała talent. Ja ni w ząb. Każdy obrazek podpisać musiałam, coby wiedzieć, co autor miał na myśli
Ale bratki nauczyłam się rysować: płatki na górze, jeden duży na dole i żółty środek.
Anulka, narysowałam na szybko jak to wyglądało u Danusi w projektowanym ogrodzie - żywopłot równolegle do ściany kwadratu. Oczywiście mogę zrobić tylko dwa rzędy, na rysunku są 3 po lewej i 4 u góry (proste linie są zamiast kulek wokół płotu) - nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam.
Co o tym myślisz?
tyle że to nic prostszego nie było - żal mi było nasion które się wysypywały więc je od razu! siup do doniczki i pod krzaczek - czasem bardzo czasem tam popatrzyłam ciut podlałam - tak ze 3 lata na pewno
jak zobaczyłam kiełki to już bardziej podlewałam i siedziały tak całą zimę w doniczce pod krzaczkiem / znaczy kilka zim/
jak zakwitną to dopiero będę chodzić jak paw
a jeśli chodzi o półki to dumna jestem z m. bo mi zrobił półki tam gdzie nikt niby nie widzi - i będę doniczkowy bajzel ogarniać -
mam wiele doniczek tych plastikowych bo sieję, pikuję, uwielbiam rozdawać w doniczkach no i wtedy mam poczucie, że coś robię żeby ten plastik wykorzystać
a jeśli chodzi o Karwińskiego zrobiłam dziś fotki - sadzonka którą kupiłam
i dwie siewki