Chwasty zabierają trawnikowi wodę i składniki mineralne, tym samym stają się dla niej konkurencją i dodatkowo zacieniają trawnik, a cienia to trawnik nie lubi.
Ponadto Danusia zawsze podkreśla,że pod plastikowa matą korzenie naszych docelowych,porzadanych roślin nie będą miały dostepu powietrza,nie bedą oddychać ,pokazywane były zdjecia jak zachowują się korzenie pod szmatami
Ja odkąd jestem na O wszystkie szmaty wywaliłam i po prostu plewie,mam tylko jedną cienką czarną agrowłókninę w miejscu gdzie mam kamienną dróżke wysypaną kamykami.Dróżka ta do chodzenia służy ,jak korzenie roślin sie rozrosną w jej pobliżu to tą szmatę (jeśli sie sama nie rozpadnie)też stamtąd zlikwiduje
odkąd nie mam szmat czuje,że mój ogród oddych,rosliny nie mają korzeni ściśniętych szmatami
posadziłam tez roślinki rozłogowe np.dabrówke rozłogową,rozchodniki ,karmik ościsty,derenie rozłogowe,żurawki,bluszcza,hortensję pnącą
One z czasem się rozrosną i chwasty wyeliminuja,na razię plewię.mam dzieki temu troche gimnastyki na świeżym powietrzu i ptaszków sobie słucham
Polecam,wspaniały relaks-od czasu do czasu
Co prawda nie mnie prosiłaś o poradę ale pozwolę sobie udzielić jej:
Przesadziłaś bukszpany, ale pokaż w jakiej fazie są nowe przyrosty
Wtedy powiem czy ciąć teraz. Nizależnie od tego cięcie w sierpniu jest niedobre, bo nowe przyrosty nie zdążą zdrewnieć przed zimą. Najpóźniej tniemy do połowy lipca, no jeszcze lipiec ujdzie, ale sierpień już nie
Pozdrawiam i oczekuję na zdjęcie
Tak właśnie jest, ludzie wąchają kwiaty róż, panie idące z pieskami ciągną je za smycz aby nie zasiliły mojej trawy Taka jest ładna Podlewam codziennie.
Dzisiaj jest przesilenie różane u mnie
Zaczyna kwitnąć późna White Cloud, ale jeszcze nie rozwinęła w pełni ani jednego kwiatu. Z jego otwarciem mam apogeum róż.