Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rdest"

125 ozdobnych i leczniczych roślin z naszego otoczenia 07:09, 26 sty 2011

Do góry
RODZINA: RDESTOWATE – POLYGONACEAE
Rdest wężownik- Polygonum bistorta L.

Rdest wężownik jest rośliną trwałą dochodzącą do 1 m wysokości. Ma grube (do 4 cm), poskręcane, wężowate kłącze.
Dolne liście są ogonkowe i mają kształt jajowaty lub jajowatolancetowaty, u nasady ścięte lub sercowato wykrojone. Górne liście są siedzące i mają kształt lancetowaty.
Kwiaty zebrane są w szczytowy, gruby, walcowaty kwiatostan. Okwiat jest 5-dzielny, różowy. Występuje w nim 1 słupek i 8 pręcików.
Owocem jest trój-kanciasty orzeszek.
Kwitnie od lipca do sierpnia.
Rdest wężownik rośnie na wilgotnych łąkach, polanach, szczególnie na glebie torfiastej. W Polsce dość pospolity.

Surowcem leczniczym jest kłącze (Rhizoma Bistortae), które pozyskuje się najczęściej jesienią i suszy w miejscach przewiewnych lub suszarni w temperaturze do 50°C.
Kłącze zawiera do 25% garbników, wolne kwasy fenolowe (elagowy i galusowy), do 20% skrobi oraz sole mineralne.
Surowiec jest typowym środkiem garbnikowym, o właściwościach ściągających, przeciwzapalnych oraz przeciwkrwotocznych. Stosowany jest przy ostrych biegunkach oraz stanach zapalnych żołądka i jelit. Zewnętrznie używany jest do płukania jamy ustnej przy anginie, zapaleniach dziąseł i owrzodzeniach.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 18:43, 20 sty 2011

Do góry
alinak napisał(a)

Danusiu prośba na cito .co to za roślinka na głównym planie z ładnymi kłosami .mam jej karłowata odmianę i nie mogę sobie przypomnieć nazwy a chce na nią zapolować w internetowych sklepach

Persicaria bistorta Superba , ja znałam nazwę Polygonum - rdest.
Liczne gatunki zaliczane do rodzaju Polygonum zoastały przeniesione do innych rodzajów: Acanogonon, Atraphaxis, Bistorta, Fallopia, Fagopyrum, Homalocladium, Koenigia, Muehlenbeckia, Persicaria.
Falliopia - może ktoś mi pomoże? 21:08, 07 lis 2010

Do góry
Kupiłam na wyprzedaży kilka doniczek z Falliopia japonica"Variegata Compacta" W internecie tylko tyle,że to jakiś rdest. Nie wiem jak będzie wysoka i czy nadmiernie się nie rozrasta,z czym się to komponuje,jakie podłoże. Zauroczyła mnie i teraz kłopot.Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje.
Co to jest? 23:07, 31 paź 2010

Do góry
Ten rdest jest bardzo wysoki, wyższy od człowieka. Raczej Twój Ewo będzie niegroźny. Jak wysoki rośnie, a może masz zdjęcie?
Co to jest? 08:46, 28 paź 2010

Do góry
Jakby mi na podwórku wyrósł taki pęd to bym zapłakał. Rdest ten to prawdziwy najeźdźca na wyspach brytyjskich. Można go ciąć, wykopywać, pryskać, podlewać kwasem i zazwyczaj wyrasta jeszcze większy. Młode pędy przejawiają niesamowita siłę i szybkość wzrostu często niszcząc alejki, mury, fundamenty nawet potrafi wkraść się do domu przez szczeliny w podłodze czy przy oknie. Dawno nie zgłębiałem tematu i nie mam aktualnych informacji na temat postępów w jego zwalczaniu. Myślę że Anglicy jakieś sposoby już znaleźli bo u nich to ogólnokrajowy problem i rząd jak i naukowcy ostro wzięli się do roboty.
Osobiście zamiast robić jemu zdjęcia wydałbym na niego wyrok śmierci bez możliwości apelacji wykonany od razu
Co to jest? 20:34, 15 paź 2010

Do góry
To jest rdest japoński - Polygonum cuspidatum, bardzo szybko rośnie i trudno potem tę roślinę wytępić.
Podobna jest do bambusa jeśli chodzi o pędy. W necie sporo jest o jej właściwościach leczniczych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies