Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:36, 02 gru 2025

Do góry
o mam lepsze jej zdjęcie

tu drugi kogutek tatuś i mamusia kochinki( chyba kogutek)

to druga kokosia po mamusi złotej fryzyjskiej, a tatuś kochinek

już są wielkości kwoczki co je wysiedziała
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 18:32, 02 gru 2025

Do góry
Tym razem towarzystwo naziemne

Kurczęta już takie

każde po innej kurze. Do tego chyba dwa kogutki
tu pierwszy po mamie czubatce tatusiu kochinku

tu kokosia po mamie silce czarnej i tatusiu kochinku
Znowu na wsi 18:14, 02 gru 2025

Do góry
Przy obecnej wielkości hortki jeszcze jest. T. zimą raczej mało czasu spędza w garażu, zwłaszcza jak jest mróz . Nie znam prognoz ale ostatnio grudzień i styczeń bywały w miarę łagodne, właściwa zima zaczynała się w lutym i nie wiedziała kiedy się skończyć . Może i w tym roku tak będzie.
Paprocie warte zachodu , zdradzisz coś więcej?
Ostrokrzew ma się dobrze, w tym roku będzie mało czerwonych owocków. Zauważyłam że on ma wysyp co 2 lata. Zaczynam myśleć co z nim zrobić, tzn. ciąć od góry czy nie ciąć. Boję się że jakiś potwór z niego wyrośnie.

Dzisiaj około południa było tak, po nocnym lekkim przymrozku, zdjęcia z okna na piętrze bo nie chciało mi się wychodzić na dwór, brrr.

Wizytówka - ogród z plażą 17:46, 02 gru 2025

Do góry

Wizytówka - ogród z plażą 17:42, 02 gru 2025

Do góry
JESIEŃ 2025

Bylinowa łąka 11:13, 02 gru 2025

Do góry
Ulina napisał(a)
U nas nieco więcej pozdrawiam

Widziałam
Joku napisał(a)
Nadrobiłam zaległości, obejrzałam jesienne kolory, poczytałam o nowej drodze i o problemach z wydostaniem się z podwórka. Przypomniały mi się dawne czasy, odkopywanie się samochodem z grząskiego podwórka w rodzinnym domu. Do drogi publicznej było ze 100 metrów.
Śniegu aura wam nie pożałowała. Masz taki spory taras/ balkon?

Śnieg jeszcze w niedzielę na działce był. Balkon w bloku mam spory, acz niezbyt szeroki, chyba 5 m długości.
Dorota321 napisał(a)
Dorotko coś się wymyśli. Ja często jeżdżę pod Sandomierz do mamy, Alicja po drodze – może zrobimy sobie mały zjazd lub wycieczkę objazdową bez fatygowania twojego M.

Dziękuję, że pomyślałaś o mnie. Jak tylko zdrowie i siły pozwolą jestem chętna. U mnie różnie bywa, bo ja dziś dobrze się czuję a jutro może być kiepsko, ja onkologicznie się leczę. Jestem nieprzewidywalna.

To miejmy nadzieję, że zdrowie i siły pozwolą nam się spotkać w przyszłym sezonie. I to nas wszystkie mam na myśli.
sylwia_slomczewska napisał(a)
Gosia i jak? Byłaś? Mam nadzieję, że nie połamało śniegiem..

Byłam. Parocje niepołamane. Jedną tylko przechyliło do ziemi, będę musiała naprostować. Wodę z mauzera spuszczałam, ale tak wolno szło, że zostawiłam węża i pojechaliśmy. Teraz muszę jeszcze pojechać węża schować.
Trawy wszystkie rozklepane na amen. A z drzew, to tylko jedna olcha ucierpiała, bo czubek jej się złamał. Ale po drodze widziałam kilka połamanych drzew i podobno prądu nie było przez parę dni.

Takie są aktualne widoczki.

Zieleń, drewno i antracyt 10:42, 02 gru 2025

Do góry
Robię kolejne podejście do aparatu i wcale nie ogród jest tu najwiekszą motywacją. Rozpoczął się ptasi sezon karmnikowy a telefon nie ogarnia wystarczająco zbliżeń.
W tym roku pierwszy raz mam raniuszki!
Poza tym powiększające się z roku na rok stadko szczygłów i plagę sikorek z mazurkami. W cisach buszują kosy i kwiczoł. Dzięcioły zrezygnowały z odwiedzin (orzech włoski przemarzł i nie wydał nasion). Drzewostan mężnieje, ma to widoczny wpływ na ptasią różnorodność. Niektóre gatunki pojawią się bliżej lutego, ale i tak jest co podglądać szkoda że bez lepszej fotorelacji
Zieleń, drewno i antracyt 10:09, 02 gru 2025

Do góry
No i przyszedł grudzień.
Cieszę się, że tegoroczny listopad już za mną, wyjątkowo nieprzyjemny dla mnie był.

Śnieg spadł również u mnie. Pięknie biało się zrobiło na jakiś czas. Rozpoczęliśmy sezon saunowy. Spacery boso (w samym ręczniku ) po śniegu w przerwie między sesjami bardzo, bardzo lubię.
Włączyliśmy już zewnętrzne światełka. Potrzebowałam podkręcić sobie nastrój
Nawet jemioła wisi już na tarasie. Dosłownie wpadła nam pod nogi na spacerze, nie można było nie wziąć

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 08:01, 02 gru 2025

Do góry

Tak związałam tujkę zobaczę co z tego wyrośnie ,chociaż słabo mi rośnie w tym miejscu bo ma sucho. Po cieciu na wiosnę chyba ją przesadzę???????
Grujecznik japoński - Cercidiphyllum japonicum 07:44, 02 gru 2025

Do góry

26 kwietnia 2025

11 kwietnia 2024

maj 2024. Wielkość dzrzewa widoczna po lewej stronie. Poniżęj lipy, nad tawułą.

Na pierwszym planie nowy grujecznik. W tle dawny spisany na straty. W moim poście z 2 maja 2021 piszę o jego kwitnieniu od kilku lat. Wtedy ustaliłam, że drzewo może mieć ok. 15 lat. Być może wtedy miał 19. Był przesadzony z rabaty tworzonej w 2002 ze względu na zbyt suche podłoże.
Uszkodzenia pnia i przekrój w następnym poście.

Nowe migawki z ogrodu 22:39, 01 gru 2025

Do góry
I kto by pomyślał, że w grudniu takie roboty jeszcze
Brakujące płyty dotarły w innym kolorze?
tulucy napisał(a)

Idziesz jak burza (też bym szła przy takiej realizacji ). Ten fragment daje ogromne możliwości obsadzenia. Ciekawa jestem jak go potraktujesz?

Jakie świerki posadziłaś na froncie 'na choinki'?
Ogród Basi i Romka 22:22, 01 gru 2025

Do góry
Basieksp napisał(a)
Tu kalina, chciała sobie zakwitnąć Powinna bardzo wczesną wiosną lub na koniec zimy, a ona teraz wypuściła pąki, a dziś nawet kolce

Mam takie kaliny, nie wiem jakie, ale zwykle szykują się do kwitnienia w listopadzie, jak u Ciebie Jak zimy nie będzie, póki co- mogą nam te kaliny zakwitnąć. Cudnie pachną, może to kaliny wonne? Viburnum farreri? Muszę się przyjrzeć dokładnie swoim.
Fantastyczne fotki z 'kolcami' he he, rzadko kiedy można takie kolce zobaczyć
Spacerowe plany do wiosny mega- popieram
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:40, 01 gru 2025

Do góry

Proszę o pomoc w zagospodarowaniu tej części ogrodu. Niestety widok za płotem nie jest najładniejszy. Chciałabym stworzyć zimozieloną ścianę, ale pomysłów brak...
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 16:32, 01 gru 2025

Do góry
Teraz zostało skrzydła wyhodować żeby skończyć resztę sufitu

Nowe migawki z ogrodu 14:36, 01 gru 2025

Do góry
Front wygląda teraz póki co tak.

A ten aster jest zachwycający. W ogóle nie odczuł ostatniego ataku zimy. Zdjęcie z piątku- złapałam trochę słońca.
Nowe migawki z ogrodu 14:33, 01 gru 2025

Do góry
Wzdłuż drogi. Czekam na nieco podobno cieplejsza sobotę, żeby opielic do końca ten kawałek (na długości jednego przęsła). Wtedy dowiozę tam trochę ziemi i dosadzę żywopłot. W przerwy między swierkami dojdą choiny kanadyjskie, które mam do rozsaszenia, bo rok temu posadziłam je za gęsto.
Nowe migawki z ogrodu 14:31, 01 gru 2025

Do góry
A tak wczoraj. Po uziemieniu ostatnich zakupów iglastych (rzutem na taśmę kupiłam serby na żywopłot i na choinki świąteczne przed domem ). Udało mi się też przesadzić na docelowe jednego cisa. I posadzić zadołowane paprocie i rodka od Izy.
Wzdluz podjazdu i przed kotłownią. W tle wejście do piwniczki, jeszcze nie ogarnięty teren po pracach brukarskich. Panowie jeszcze zostawili część sprzętu.

Że środka tej rabatki wyleci na docelowe przed domem ten jeden grubszy cis.
Nowe migawki z ogrodu 14:26, 01 gru 2025

Do góry
Dziewczyny, brukarskie przce zakończone .

Panowie zrobili mi nawet podstawę pod kompostownik.

A teraz przede mną porządkowanie, równanie, przewożenie ziemi. Dwa transporty już miałam, w tygodniu mam dostać dwa kolejne.

Mam nadzieję, że w nadchodzacy weekend zamknę sezon .
Tak było w sobotę, w trakcie rozwożenia ziemi.

Plan na te jedną samotna płytę jest taki, że będzie ona zatopiona w trawniku, albo żeby nie utrudniać sobie życia koszeniem, w karmniku ościstym albo jakiejś rozesłanej tojesci czy innej płożącej roślince.
Pachnący różami, malowany bylinami 13:26, 01 gru 2025

Do góry
ewsyg napisał(a)

Dorotko, nie pamiętam jaka to odmiana, to raczej starszy krzak. Może to być odmiana Spartan.
Ja obecnie dziergam trzy swetry na raz. W danym dniu sięgam po ten, na który mam ochotę.
Bardzo chętnie będę podpatrywać Twoje rękodzieła.

Pierwszy sweterek skończony.

Przód, cały w warkocze.

Tył trochę inny

Piękny i wcale nie prosty, sweterek z fantazją. Dziergaj dalej i pokazuj.
Będę rozglądała się za taką odmianą borówki.
Kraina spełnionych marzeń 12:52, 01 gru 2025

Do góry
MagdaLenka napisał(a)
Poza tym różne późno-jesienne.

Piękny kawałek ogrodu.
Piszesz, że przerasta Cię wielkość działki, tu jest się z czego cieszyć
Tyle możliwości . Przestrzeń też jest potrzebna, ja już nie wiele mogę dosadzać, bo u mnie jedno na drugim sadzone, ale taki był mój zamysł. Ja dążyłam do tego, żeby rabaty były kolorowe od kwiatów cały sezon.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies