Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Nawozy, nawożenie - czyli co dobrego jedzą nasze roślinki 12:07, 15 maj 2016

Do góry
Oddaj ten nawóz rolnikom na pole. Kup kompost i rozwieź po swoim terenie, plus obornik spróchniały, przekop.
Trawnik na glinie - podłożu gliniastym, glebie twardej, zbitej 12:05, 15 maj 2016

Do góry
Nie stosować tego cholerstwa.
Po deszczu, albo obfitym podlaniu terenu (zmięknie nieco glina) przekppać ziemię widłami szerokozębnymi, wybrać chwasty z korzeniami. Nawieźć torfu z worków, a najlepiej kompostu z piaskiem. przekopać, rozmieszać, przegrabić.

Użyć glebogryzarki do mieszania.
Na swoim terenie nie używać mocnych herbicydów.

Punkt 3 - nigdy tak nie rób, warstwy trzeba ze sobą połączyć..

Na glinie trawnik nie urośnie, musisz rozbić to właściwymi zabiegami i użyźnieniem, poprawą struktury.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 11:59, 15 maj 2016

Do góry
Nie uznaję nawozów ani do siewu, ani wolno uwalniających. Nie stosuję i nie będę stosować i nie polecam.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:50, 15 maj 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Kasiu, tworzę Ogrodowisko od 6 lat Tyle się napracowałam, efekty widoczne są po ogrodach nie tylko na Ogrodowisku, ludzie niezalogowani też korzystają
Napisałam 500 artykułów) Ciągle rozwijane są oczywiście przy wielkim zaangażowaniu wielu doświadczonych Ogrodowiczan -wątki tematyczne, za co dziękuję

Długie lata byłam właśnie tą "niezalogowaną", która posiłkując się wujkiem google trafiała na skarbnicę wiedzy do Ogrodowiska. Ulubiłam sobie to miejsce w necie, jak swój ogród, którego na dobrą sprawę jeszcze nie ma.
Tak lubię tu do Ciebie Danusiu zaglądać...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:46, 15 maj 2016

Do góry
agapant napisał(a)
Danusiu, ogród marzenie. Oglądać, oglądać, oglądać. Mnie urzekają Twoje pojemniki i dodatki do ogrodu, łączysz je z takim wyczuciem. Pozdrawiam.

Dziękuję, teraz już spore zagęszczenie, kombinuję z frontem domu, chyba zmienię aranżację
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:46, 15 maj 2016

Do góry
AlKa napisał(a)
Piękne zestawienia tulipanów. Widzę, że muszę na jesień dosadzić mocniejsze kolory bo same bladawce u mnie. No ale od kogo jak nie od Ciebie trzeba się uczyć

Jak najbardziej, mocny kolor się przyda. A u mnie teraz zakwitł super róż blady, w sam raz do ciemnych
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:44, 15 maj 2016

Do góry
Dziękuję miłym gościom za wizytę. Luteczka, czyżby pierwszy raz?

Pozdrawiam.
W sobotę lało, a my wyciepywaliśmy ostatnie niedobitki z ogrodu, żeby wyglądał jak nowy. Zmokliśmy, a ogród jeszcze nie wygląda, jeszcze trochę

Za to polatałam z nowymi nabytkami doniczkowo-wazowymi i przymierzam, gdzie co ustawić.

Od sąsiada prześwity się zrobiły, bo wyciepał pnie od tui i jego niebieskie plandeki prześwitują teraz na moim tarasie

Myślę, czy nie dać tam maty wiklinowej. nie znoszę ich, ale może nie będzie źle?

Obserwujemy czy lanie preparatem Larvanem dało coś, i czy populacja opuchlaków się zmniejszy.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 12:52, 14 maj 2016

Do góry
Byłam, podziwiałam.
Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:39, 14 maj 2016

Do góry

Wizytówka - Ogród nie tylko bukszpanowy 11:38, 14 maj 2016

Do góry

Topiary z bukszpanu i cisa 06:44, 14 maj 2016

Do góry

Informacja: Wątek został przeniesiony przez moderatora z Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych

Cięciem regulujesz i szerokość i wysokość, dowolnie, jak chcesz. Wpływ mojego ogrodu jest nieprzewidywalny, stożki rosną już wszędzie
Kłopoty - problemy z trawnikiem 21:38, 13 maj 2016

Do góry
Dosiej tylko w miejscach bladych, podlewaj, patrz czy się wyrównał.

Następne nawożenie przetrzymaj co najmniej 3 tygodnie, nawet cztery i wtedy równomiernie rozsyp, nie tak jak teraz. Popatrz na to z góry, widać jak leciał nawóz.
Chwasty w trawniku 21:34, 13 maj 2016

Do góry
Napisałeś "trawie nic się nie stało" - no stało się bo skoro nie rośnie znaczy że Starane

Albo nie wzeszły jeszcze te gatunki traw, które kiełkują najdłużej.
Chwasty jednoroczne eliminuje koszenie.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 21:32, 13 maj 2016

Do góry
Nie wiem, co on zawiera, napisz skład. Do siewu, hmmm, a niby co on ma nawozić, chyba powoli uwalnia składniki, bo trawa kiełkuje niektóre gatunki po 25 dniach
Grys kamienny na rabacie, klombie 19:10, 13 maj 2016

Do góry
Na wiosnę odkurzam tylko, i jesienią - gdy jest masowy opad z tui po wietrznym dniu Po przesadzaniu roślin, wymianie też, bo nieco ziemią się kamyczki zanieczyszczają. Generalnie dwa razy w roku.
Trawnik, ogród, a pies i kot 19:08, 13 maj 2016

Do góry
Polewaj wodą a problem wypalenia zniknie.
Chwasty w trawniku 19:04, 13 maj 2016

Do góry
kamikaze111 napisał(a)

Sęk w tym, że się dobrze przygotowało. Jesienią oprysk rounupem, powtórzony wczesną wiosną. Później glebogryzarką ogrodnik wszystko potraktował. Równanie, sianie wałowanie i.... no i cholera w tym miejscu gdzie był warzywniak jest strasznie dużo chwastów dokładnie takich jakie wyrywało się przy plewieniu truskawek które tam były. MASAKRA! gdzieś to cholerstwo zimowało i zostało uwolnione

Poczytaj o Roundapie, najgorsze cholerstwo walisz na swoją działkę, opamiętaj się chłopie, a teraz chcesz znowu truć siebie i sąsiadów. Współczuję.
Schyl kark, albo przyklęknij i wyrywaj.
Albo skoś. Koś co 4 dni. Nie widzę problemu w poczekaniu aż wyjdą chwasty wyżej, skosisz i nie dopuścisz do wysiewu nasion. Jednoroczne - znaczy jednoroczne, skoro się nie wysieją - zginą. Nie chwal się już swoimi opryskami bo na Ogrodowisku nie chcę pokazywać takich metod niewłaściwych, nie po to ono powstało. Początkujący nie mogą uczyć się takiego postępowania nieodpowiedzialnego. Kropka.

Następne posty o twoim pryskaniu będę usuwać.
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 18:58, 13 maj 2016

Do góry
Źdźbła trawy można skrócić podczas koszenia nie więcej niż o 1/3. Wg mnie jest koszona za nisko. Kosisz "piórka" i zostaje gołe "rżysko". Chociaż raz podnieś noże, nie koście na zapas, że niby gdy krótka to większe przerwy w koszeniu można robić Trawa nie ma siły odrastać.

Po skoszeniu kolejnym przesypać trawnik ziemią żyzną do trawników, lub inną, nie torfem. przegrabić plastikowymi grabkami. Można nasionami posypać, przegrabić. Posypać nawozem ale nie długo działającym, tylko normalnym do trawników, podlać obficie.

Takie grabki

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/383-naprawa-trawnika-po-zimie-dziury-laty-i-poszarpane-krawedzie
Obserwowanie wątków 18:53, 13 maj 2016

Do góry
Może ten przycisk tak się nie nazywa, ale jeśli naciśniesz plusik w powiadomieniach, prowadzi on do ostatnich, nie widzianych postów. Ja tak mam przynajmniej, musisz więc zaznaczyć do obserwowanych te wątki, które Cię interesują szczególnie.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies