Witam.
Mam pytanie odnośnie cięcia świerków.
Czy można teraz wyrównać cały szpaler tak żeby nie wychodził poza rabatę? Docelowo ma stworzyć prostą ścianę.
Pozdrawiam.
Ja mieszam tylko kwasny torf z ziemią z ogrodu , nic wiecej nie daje , zadnego nawozu, nawóz dopiero za rok taki dla rh. Torf nie moze byc z marketu bo jest za suchy , musi byc polskiego pochodzenia , poszukaj w małych sklepach ogrodniczych, ja stosuję taki.
Ziemia pól na pół z torfem.
Rh powinny byc posadzone na tym samym poziomie na którym rosną w doniczce , to ważne, do dołka wlej wody i po posadzeniu tez podlewaj. Stanowisko dla rh powinno byc większe niz dla innych roślin czyli wiecej niż dołek, przynajmniej jak trzy stanowiska. No i teraz mam problem bo powinno sie przesadzac juz teraz a one sa bardzo osłabione. Myśle ze najpierw opryskaj je mieszanka dolistną kilka razy co 4,5 dni a jak zmienia kolor na bardziej zielony to przesadz i jesli bedzie ostre słońce to cieniuj w dzień. Nie podsypuj korą tylko podlewaj zeby nie wysychały ale stojacej wody tez nie znosza. Przesadzic powinnas moim zdaniem jeszcze w kwietniu. Asiu a jaką masz glebą , nie gline przypadkiem?bo to jeszcze bardziej komplikuje sytuacje.
to nowa rabatka pod plotem na prawo przy wjezdze
narazie ciemierniki graja tam pierwsze skrzypce. Musze tam popracowac nad jakoscia gleby, bo glina tam straszna. Juz jesienia rzekopalam z obornikiem i dalam maczke bazaltowa. Zeraz dosc duzo kompostu dalam i znow maczki troche.
Ewuś dziękuję dziś znajomi też zachwycali się tą miejscówką
i tam do 15 jest cały czas słoneczko ,a później powoli schodzi ,myślę ,że na takie domowe potrzeby do zupki starczy -wczoraj o 17 jeszcze na połówkach dwójki i trójki i na całej czwórce było -a mamy jeszcze marzec …..
będę próbować co mi w tej pierwszej,która będzie mieć najmniej słoneczka będzie chciało rosnąć ….może zioła ….a jak nic ,to będzie za przechowalnik robić
dziś nawet uporządkowałam sobie kącik przed skrzyniami
przydały się stare regały córci na przydaśki ogrodowe
jutro powymieniam tylko te pojemniki różowo -czerwone -na białe ...koleżanka mi kupiła w Ikei ,ale już dziś nie chciało mi się przekładać ...
i na jutro mam w planie pokończyć pracę ze skrzyniami i dalej przenosić ziemię ….sprawdzę przy okazji czy mam cokolwiek swojego kompostu