Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Różaneczniki - sadzenie i pielęgnacja 15:48, 21 mar 2019

Do góry
Czy mam się obawiać i są to objawy fytoftorozy ?:
Ogrodowe kreacje 15:47, 21 mar 2019

Do góry
i coś do pośmiania jako, że jestem sroczka i lubię jak się błyszczy zostały mi kule styropianowe i błyskotki, więc wymyśliłam takie ozdoby ogrodowe:

Ogrodowe kreacje 15:45, 21 mar 2019

Do góry
a tutaj te mikrusy:

Ogrodowe kreacje 15:44, 21 mar 2019

Do góry
To cos dla oka :

trafił się jeden biały w zestawie
Ogród Muszelki 15:13, 21 mar 2019

Do góry
mikina34 napisał(a)

Świetne ujęcie lecącej pszczółki i jakie łapki ulepione pyłkiem

Wszystkie bzyki wylatują na zwiady

Ogrodowe kreacje 15:10, 21 mar 2019

Do góry
Raport z ukorzeniania hortek w wodzie: ukorzeniły się jak na razie dwie:
1 limelight

2 Sundae Fraise:

Ogrodowe kreacje 15:08, 21 mar 2019

Do góry
Wzeszła werbena:

Kłopoty - problemy z trawnikiem 15:06, 21 mar 2019

Do góry
Dzień dobry,

Proszę o pomoc w identyfikacji. Roślina jest ciemniejsza, rośnie wyraźnie szybciej od otaczającej trawy i występuje raczej w skupiskach / kępach. System korzeniowy jest mocno rozrośnięty - ciężko się to wyrywa (poczatek łodygi rośliny ma dużo ciemniejszy kolor). Roślina rośnie bardziej do góry niż na boki.

Ogród Muszelki 15:04, 21 mar 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A jutro się wiosna zaczyna. Hurra. Fajny ten kuperek pszczółki .

Dzyń! Dzyń! Wiosna!

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:07, 21 mar 2019

Do góry

Proszę o pomoc w wyborze roślin na rabatę. Miałam wiele opcji. Głównie zależy mi na zasłonięciu tego płotka metalowego. Jednak nie chciałabym żeby to były thuje, ani cisy. Padło na róże Winchester cathedral. Jestem początkującym ogrodknikiem. Obiecuję, że zerwę zaraz tę płachtę. W narożniku posadziłam miłorzęba Mariken. Na rabacie widocznej na zdjęciach mam h.limelight, lawendy, cisy, bukszpany i katalpy.

Ogród z rzeźbą 14:02, 21 mar 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)
Ja bym nie dawala ani szmat ani siatki. Osobiscie mam 3 komorowy kompostownik pod zywoplotem z cyprysikow i zadnego problemu nie ma.A w tym miejscu stoi juz od 20 lat. W tamtym roku wymienilismy na drewniane- z wyjmowanymi deskami z przodu. Pomiedzy komorami siatka metalowa.W ten sposob dzdzownice moga sobie przechodzic z komory do komory. Wczesniej mialam plastikowe i porazka-jednego polamala wichura.Po drugie razil mnie widok plastiku. W plastikowych mi dzdzownice przemarzaly. A tutaj grzeja sie te dwie komory nawzajem i kompost juz miesiac temu moglam przerzucic.Wiec bardzo polecam.Szczegolnie jezeli chce sie miec dzdzownice. U mnie kompost jest gotowym juz po paru miesiacach, bez zadnych dodatkow. Ale wazny jest sklad kompostu- nie za duzo zadnego skladnika.

Świetny kompostownik, bardzo mi się odoba. Taki elegancki. Musze tą fotkę pokazać tacie, żeby mi takie coś wybudował. Mam na razie z palet i nie prezentuje się tak fajnie.
Mój taras we Francji 14:02, 21 mar 2019

Do góry
Obiecane zdjęcia
Zielona przestrzeń 13:36, 21 mar 2019

Do góry
Urobek

Zielona przestrzeń 13:35, 21 mar 2019

Do góry

Zielona przestrzeń 13:34, 21 mar 2019

Do góry

Zielona przestrzeń 13:33, 21 mar 2019

Do góry

Zielona przestrzeń 13:31, 21 mar 2019

Do góry
Skończyłam na dzisiaj Do zrobienia zostało jeszcze odkurzyć kamienie i dokończyć wertykulację Ale to już z eMem

Wyniki mojej dwudniowej pracy

Bawarka 12:38, 21 mar 2019

Do góry
Porownanie do wielkosci tulipanow.

Tu chyba lepiej widac

Skalnica? Sa takie w ogrodzie...ale nie takie potwory ogromniaste...

Chaos nie ogród 12:33, 21 mar 2019

Do góry
Teraz reszta.
O jednej rzeczy musisz koniecznie pamiętać, a o drugiej zapomnieć

Jeśli mamy iść w nasadzenia naturalistyczne, to musisz zapomnieć o sadzeniu w rzędach. Szpalery się sadzi w ogrodach w stylu formalnym czy nowoczesnym. Jeżeli ogród ma być naturalistyczny, to sadzić trzeba "w plamach" - trójkami, piątkami - w zależności od wielkości rośliny.

Jeśli nie chcesz ogrodu naturalistycznego (zajrzyj do wątku Hani-Gruszki "to tu, to tam" - znakomity przykład takiego stylu), to daj znać, dostosuję się z propozycjami ale osobiście uważam, że ten styl najbardziej tutaj pasuje.

Druga rzecz, którą Ci chciałam powiedzieć, jest najtrudniejsza dla początkujących ogrodników i sama mam z tym duży kłopot. Mianowicie chodzi o to, że rośliny rosną.
A jak rosną, to trzeba im przewidzieć miejsce na to rośnięcie a w międzyczasie cierpliwie czekać i patrzeć na puste przestrzenie. W szczególności dotyczy to drzew i krzewów, zwłaszcza takich dużych jak pęcherznica czy tamaryszek. Ciężko w to uwierzyć, kiedy się sadzi malutką sadzonkę. Dlatego większość osób sadzi zbyt gęsto i później ma duży kłopot.
Tamaryszek, przykładowo dorasta do 4m szerokości. Jak weźmiesz miarkę i pójdziesz zobaczyć, ile to jest, przekonasz się, jaki to hektar terenu

Swoją drogą, uważam, że bardzo dobrze, że kupiłaś takie duże krzewy - w ogrodzie tej wielkości będą znakomicie wyglądać. Tylko trzeba im zostawić odpowiednią ilość miejsca.

Obawiam się, że dość surowo to wszystko zabrzmiało, za co Cię przepraszam, ale czas mi się kończy a chcę w końcu przejść do propozycji rabaty

Zasadniczo, przy wytyczaniu rabaty nie kierujesz się linią ogrodzenia, tylko widokiem z tarasu. Rabata ma biec dookoła tarasu, tylko dość daleko.

W prawym górnym rogu przewiduję jakiegoś dużego iglaka (np.: świerk serbski). Obok niego głóg, tamaryszek i p. diabolo. Pozostałe drobniejsze nasadzenia byłyby dopasowane pod to bordo/róż.

Pęcherznice luteus, z żółtymi liśćmi, w lewy górny róg i tam przenieść też inne rośliny w tym kolorze.

Róże bym posadziła przy tarasie, na bardziej słonecznym i przewiewnym miejscu (Anda - nasza specjalistka od róż, zawsze powtarza, że przewiew i słońce od samego rana pozwalają zapobiec chorobom grzybowym).

Drobniejszymi nasadzeniami zajmiemy się później, jak już zaakceptujesz wstępną koncepcję
Zielonym do góry... 12:29, 21 mar 2019

Do góry
no pierwszy dzień wiosny ale nie za oknem...
ale w głowie już dawno wiosna...

plany snuć zacząłem...
tak na pierwszy rzut może pomożecie mi nowa rabatę zaplanować..

na razie kształtu jakos nie mogę wymieleć...chciałbym wyspę albo jakiego rogala.. chodzi o miejsce koło karmnika ktory zostanie zastąpiony drzewem (glediczją lub ambrowcem)

widac też jak sobie kret przez zime uzywał..duzo ziemi do doniczek jest...

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies