Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Madżenka"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:35, 14 cze 2014

Do góry
Nacieszyłam oczy pięknym ogrodem, pięknymi zdjęciami, pięknymi kompozycjami. Eh jak Ty to zawsze z gustem zaprojektujesz! Jak dobrze że Ciebie mamy.
Co z tym ogródeczkiem począć 23:52, 13 cze 2014

Do góry
leon60 napisał(a)
Ewcia ślicznie ! szałwia to chyba dobry pomysł

Ja niestey uważam, że nie, bo żurawki lub trawy będą piekne przez calutki rok a szalwia, miesiąc lub dwa a potem urody nie ma... Fajnie wygląda szalwia z innymi roslinami ale na tej reprezentacyjnej rabacie jestem na NIE.
Ewo róze na murze są zachwycajace. Jak oglądam Twój ogrod z ery przedogrodowiskowej, to aż wierzyć się nie che że taki efekt w tak krotkim czasie osiągnęłaś!
Co z tym ogródeczkiem począć 23:48, 13 cze 2014

Do góry
nicol21 napisał(a)

wiem,że pytanie do Marzenki, ale z tego co się wywiedziałam to buksików raczej po liściach się nie leje. Choroby grzybowe łapią, a jak miejsce nie przewiewne to już w ogóle. tak mi się zapamiętało z tego co mądre głowy na forum prawiły.

Święte słowa !
Jeszcze hobby czy już uzależnienie..? 23:46, 13 cze 2014

Do góry
Stipa oszalała w tym roku, oby to szaleństwo było nieuleczalne
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:44, 13 cze 2014

Do góry
O Zielona pieknie zwizualizowała
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 23:42, 13 cze 2014

Do góry
butterfly napisał(a)
NO, nie pomyślałam o tym...
ale z drugiej strony to ona jest praktycznie nie widoczna, ani z domu, ani z ogrodu... co najwyżej można na ni spojrzeć idąc od furtki do domu.

Myślałam żeby posadzić 1-3 hortensje Annabell, w tym rogu na suku tego boku 8,5 m i 2 m, a potem luno porozrzucac hosty plus hacone (nie wiem których więcej, mam 10 host, trawy musze zamówić).
No i ja słusznie Marzenka zauważyła - będzie łyso zimą - to do tego parę szt kulek bukszpanowych.

Może być ?

W tym miejscu po lewej stronie schodków wsadziłabym piwonie, bo tam słońce dochodzi.

Kurcze nie mogę wstawi zdjęć...

Wystarczy kilka kulek i już będzie pięknie. To z autopsji, niby latem ogród był ok, ale przez większą część roku łyso. Dlatego dosadziłam tak duźo zimozielonych roślin. Bukszpan czyni na rabatach cuda. Ewentulnie zamiast bukszpana trawy, ktorych nie trzeba ścinać wiosną - carexy, ktore tak lubisz i pieknie Ci rosną. Na pewno coś wymyślisz, bo przepięknie komponujesz rabaty, podglądam i się uczę
Moja codzienność - ogród Oli 23:38, 13 cze 2014

Do góry
Cudnie Olu! Jak wszystko podrośnie będziemy się ślinić na widok twego ogrodu
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:35, 13 cze 2014

Do góry
Jak pięknie rabata kulkowa wygląda, jakie wypasione carexy!
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 23:31, 13 cze 2014

Do góry
regli napisał(a)
Polinko, czy te donice dla bambusów będą wystarczające? Da się radę jesienią dygnąć te donice i przenieść? Dopytuję, bo ja mam u siebie wielki taras, który być może w przyszłym roku uda mi się choć częściowo zagospodarować. Problem jest taki, że tuż obok mam okna sąsiadów i nie mam komfortu z bycia na nim na widoku. Zwłaszcza, że jest mega słoneczny i idealny do opalania. Tylko jak tu paradować w kostiumie na oczach sąsiadów No i ciągle dumam czym się od nich osłonić. Bambusy byłyby idealne i już kiedyś przemknęły mi przez myśl. No tylko problem z dźwiganiem donic, zwłaszcza, że taras jest na piętrze i trzeba by je przenosić do garażu, dwa piętra niżej. Ale będę śledzić Twoje bambusy

Zakupiliśmy specjalny wózek w markecie do przewozenia donic, bo można się nadwyręźyć mamy taki wózek jak używają kurierzy.
Ale ma złą informację, w palacym słońcu bambusy mogą cierpieć, wystarczy jeden dzień nieuwagi i ususzysz. Lepiej sobie radzą od wschodniej lub półnicnej strony.
Makowo na Kociewiu 23:22, 13 cze 2014

Do góry
Woadnę jutro obejrzeć zakupy
Miejsko & sielsko 23:15, 13 cze 2014

Do góry
Lawenda w hortensjach tego jeszcze nie widzialam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:31, 13 cze 2014

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Macham

Bonica

Madżenka uratuj mi resztkę dobrego mniemania o sobie i powiedz, że nie miałaś pojęcia jak to sadziłaś, ze ta bonica taaak !!! będzie konweniowała z tym berberysem w kulce zaaa ... noż bossskie

a Leo daje ... oj daje ...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:44, 13 cze 2014

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Marzenko, czym masz pomalowaną ścianę wodną i mur przy wjeździe? Zaczynam powoli myśleć o malowaniu u mnie i może by mi taki średnio-szary właśnie pasował.

To jest tynk Bolix. Są różne odcienie szarego - kupowany w Castoramie. Niesty widac na nim kurz i zacieki , w przeciwieństwie do ciemniejszego szarego tej samej firmy, który mam na elewacji domu. We wzorniku jest sporo odcieni szarości. Uwążaj na te z mieszanką niebieskiego, wybieraj z dodatkiem czarnego...
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:42, 13 cze 2014

Do góry
Tusiala napisał(a)
Marzenko dopiero na zdjęciach buszu sprzed dwóch lat widać jak wiele w nim (w tym buszu) ukrytych jest kul
A gęsto runiankę sadziłaś?

Kul jest dużo, oj bardzo... duza częśc jeszcze nie przycięta....
runiankę... gesto co 30 cm, za gęsto..
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:41, 13 cze 2014

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Marzeno, co chcesz obsadzić seslerią? Daj znać na kom. w sprawie wilgotności.

Ewuś stipa , mała, nieekspansywna, która bardzo wczesnie rusza wiosną i wytrzyma zraszacze trawnika oraz pennisetum rubrum lub fire works lub coś innego mocno czerwonego. Byleby nie imperata red baron

Z góry dziękuję i kocham
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:40, 13 cze 2014

Do góry
Danutka napisał(a)
Marzenko jak mam pytanie o brzozy:

https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/44/440393/original.JPG

Czy to są takie zwykłe leśne? Jak one się sprawują w ogrodzie, są ekspansywne bardzo, jakoś sprawujesz nad nimi kontrolę?
Mam dwie brzozy zwisające i zastanawiam się jeszcze nad dokupieniem dwóch tylko teraz już nie wiem jakich

Ha dobre pytanie.... miały być 4 szt doorenbos odmina pendula czyli long trunk... dwie takie są a dwie niewiadomo co. Własciwie to jedna ta po prawej na zdjeciu trochę taka nieszlachetna... Oryginalne doorenbosy są bardzo szlachetne, mają piekne ciemnozielone duże liście i bielutkie pnie.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 13 cze 2014

Do góry
Ewa napisał(a)
Marzenko ...ja chcę pisma obrazkowego...nie nadążam czytać....

Ewo ja tez nie nadążam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:38, 13 cze 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Twój ogród mimo jak nazywasz siebie „kokoszką” i rozmaitości roślin jest harmonijny, ogród tworzy spójny obraz.
Mam ślinę na pysku jak oglądam Twój OGRÓD…

radośnie

Ojej a ja cały czas mam wrażenie, ze u mnie misz masz. Ale ja mam taki charakter, niby zorgnizowana ale szalona i niepoukładana i wciąż próbuję ten ład wkoło wprowadzić, co uładzę to na nowo poczochram I tak wciąż u mnie
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:36, 13 cze 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Chociaż jeden wątek nadrobiłam...... piękne porównania... że zawsze może być lepiej...
U mnie też drzewa (jak się zaaklimatyzują) i róże dobrze rosną.. wiec mam róże..chociaż moja miłość do nich jet umiarkowana.. po wczorajszej 5 minutowej ulewie miłość jest mniejsza... a eM jak bedzie kosił, to mnie wyrzuci razem z różami..leża na trawniku..

Przed moimi różami rosną kule bukszpanowe, bergenie lub lawendy więc nie wyłażą na trawnik i mają takie naturalne ograniczniki. Ale u Ciebie wszystko 2 x większe więc musiałbyś 3 m od trawnika sadzić
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 19:34, 13 cze 2014

Do góry
makkasia napisał(a)
Madżen przed i po u Ciebie uwielbiam pięknie ukazuje co mogą rośliny w ogrodzie pod kontrolą niesamowitej ogrodniczki
A takie NN okrywowe też chcem
ściskam

Dziekuje za pochwały, poprosze jeszcze
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies