Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Marzenia i plany vs. rzeczywistość

Syla 22:22, 13 cze 2014

o tak sobie pomyślałam ... i jeszcze przy wiśniach
butterfly 22:26, 13 cze 2014

O, to pomysł do rozważenia - dzięki Sylwuś . I nie byłoby łyso zimą...

Nad rabatą z wisniami jeszcze nie myslałam - temaat całkowicie otwarty

Tess 22:30, 13 cze 2014

Ja się tylko przyglądam.
Syla 22:36, 13 cze 2014

butterfly napisał(a)
O, to pomysł do rozważenia - dzięki Sylwuś . I nie byłoby łyso zimą...

Nad rabatą z wisniami jeszcze nie myslałam - temaat całkowicie otwarty

Zielona 23:25, 13 cze 2014

Beata - Eden zachwycająca! Kiedy moja tak urośnie... będę baaardzo zadowolona

Wizualizacja wiosna - lato: wymaga od Ciebie sporej wyobraźni, bo puzzle mają ubogi zestaw traw... wykorzystałam inna roślinę podobną pokrojowo... Nie wiem, czy to cokolwiek Tobie pomoże, ale wklejam:

Madzenka 23:42, 13 cze 2014

butterfly napisał(a)
NO, nie pomyślałam o tym...
ale z drugiej strony to ona jest praktycznie nie widoczna, ani z domu, ani z ogrodu... co najwyżej można na ni spojrzeć idąc od furtki do domu.

Myślałam żeby posadzić 1-3 hortensje Annabell, w tym rogu na suku tego boku 8,5 m i 2 m, a potem luno porozrzucac hosty plus hacone (nie wiem których więcej, mam 10 host, trawy musze zamówić).
No i ja słusznie Marzenka zauważyła - będzie łyso zimą - to do tego parę szt kulek bukszpanowych.

Może być ?

W tym miejscu po lewej stronie schodków wsadziłabym piwonie, bo tam słońce dochodzi.

Kurcze nie mogę wstawi zdjęć...

Wystarczy kilka kulek i już będzie pięknie. To z autopsji, niby latem ogród był ok, ale przez większą część roku łyso. Dlatego dosadziłam tak duźo zimozielonych roślin. Bukszpan czyni na rabatach cuda. Ewentulnie zamiast bukszpana trawy, ktorych nie trzeba ścinać wiosną - carexy, ktore tak lubisz i pieknie Ci rosną. Na pewno coś wymyślisz, bo przepięknie komponujesz rabaty, podglądam i się uczę
Madzenka 23:44, 13 cze 2014

O Zielona pieknie zwizualizowała
magnolia 23:51, 13 cze 2014

jak Syla radzi choina Jeddeloch to fajny pomysł- ja ją lubie i za pokrój i za kolor- głęboki, butelkowy. W hakone byłoby jej ładnie, zamiast bukszpanów.
Ale jeśli tam wieja zimne wiatry, jest przeciąg zimą to lepiej daj bukszpany, choć i te mogą cierpieć zimą

Poza tym ładnie wymyśliłaś i podoba mi się ten rytm Anabelkowy.
Oczywiście jest pytanie co będzie z tyłu, za tą rabatą, ale możemy ją rozważać mając gotową tę rabatę.

Wg mnie teraz jeszcze nie dawaj tam ( z tyłu) choin, bo najpierw ją trzeba całą wymyśleć, żeby było spójnie.

Tak ładnie różom z szałwiami i z peoniami że może złam się i zostaw te peonie im u nóg. Przynajmniej na zdjęciu wydaja się zgrabnie połączone

Jeżówki juz zakwitły u Ciebie?- szybko bardzo

A jak w ogóle rabata z jeżówkami z zeszłego sezonu- wyszła, zbiera się, czy porażka?
Rench 00:11, 14 cze 2014

Superowe wizualizacje
butterfly 07:52, 14 cze 2014

Dzieki MArtuś za wizualke - tak to sobie wyobrażałam, jeszcze hacone dalej w drugim rządku, nie tylko na przodzie - ale o to mi chodziło, super !