Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

..marzy mi się ogród ... 14:20, 22 kwi 2019

Do góry
Gosia_S napisał(a)
Pierwotnie myślałam o czymś takim, ale nie bardzo wiem co jeszcze mogę posadzić. Lawenda odpada, ze względu na ilość owadów. Część tarasu z kostką przeznaczona na stół i krzesła - taka część jadalniana . Z kolei część z deskami przeznaczona na część wypoczynkową- na razie szukam mebli z technoratanu
Donica ze zdjęcia znajduje się w miejscu bardzo słonecznym, więc nie wszystkie roślinki sobie poradzą

Witaj Gosieńko. Piękne donice powstały choć na zdjęciu widzę jedną - brakuje mi widoku takiego z daleka. Ciekawa też jestem wymiarów tych donic. Myślę że w dobrym kierunku idziesz posadzenie iglaków to dobry pomysł - zimą donice nie będą smutne. Czy wybierzesz formę szczepioną na pniu, czy spiralną to dobry pomysł. Ja takie donice zrobiłabym wielosezonowe. Mnie osobiście podoba się bardzo cyprysik lawsona szczepiony na pniu - ma takie ładne żółte przyrosty, odmian szczepionych jest sporo - zależy co Ci się podoba. Wpisz sobie w wyszukiwarkę na ogrodowisku - iglaki na pniu - jest wątek - możesz poczytać, a może akurat coś Ci się spodoba. Może posadzisz pod nóżki iglakom szczepionym - trawy, żurawki, trzmielinę, wrzosy - sporo jest rozwiązań. Ja przy wejściu do domu będę chciała w tym roku obsadzić jedną donicę - myślałam żeby posadzić jedną trawę koloru bordowego- taką wyższą nie koniecznie wieloletnia, iglaka kulkę i rośliny sezonowe- wiosną tulipany papuzie białe z zielonym - stokrotki- później by kwitła szałwia omszona,rozwar, jesienią wrzosy, a wiosną wrzośce. Iglaka na pniu nie będę sadziła bo ścieliśmy tuję szmaragdową na wysokości około 2 m. podgoliłam ją od dołu - zrobiłam coś ala kulkę - i czekam co z tego będzie czy się ładnie zagęści i zostanie czy ją wytniemy na dobre. Na razie straszy swoim wyglądem
Dwa ogrody 14:18, 22 kwi 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
[img size=640x480]
posadziłam 3 rozplenice, carexy, brunnery, bodziszki ( Renarda), ciemierniki, miecznice, przetasowałam tiarelki, białe pierwiosnki, kępkę kopytnika, narcyzy, błękitne szafirki, wychodzą niskie czosnki. Tył rabatki to rosnące tam wcześniej stipy i jeżówki Green Jewel, funkie, wciśnięte przed judaszowca rodki ze starego do reanimacji, docelowo zostanie jeden. Sama jestem ciekawa, ile razy jeszcze będę przesadzać Kostka do ułożenia już po świętach. Żółte miniaturki narcyzy do usunięcia po przekwitnięciu. Żółte doniczki to miejsca, w których jeszcze coś posadzę.

Ha ha ha ..ja jak sie dorwę to też tylko przesadzam
Ranczo Edy 14:17, 22 kwi 2019

Do góry

Ranczo Edy 14:15, 22 kwi 2019

Do góry
jak kwieciście i cudownie słonecznie !!!
doczekałam się na nowe cebullle

Ogród Małej Mi 2017 14:13, 22 kwi 2019

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Olbrzymie piwonie i niezapominajki już kwitną!

Piwonie idą nierówno... wczesne duże, a inne ledwie łby wystawiły.. w sobotę jedna jeszcze przesadzałam

Ranczo Edy 14:12, 22 kwi 2019

Do góry
Wszystkim Wesołych Świąt Życzę wraz z rodzinką

Sezon 2017 u Hanusi 14:10, 22 kwi 2019

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Gdzieś w necie:

"Spotkało się jajko z wydmuszką.
Dokąd tak pędzisz staruszko?
Ja? Do roboty, do malowania.
Pragnę zostać pisanką.
Też mi przyjemność!
Nowe ubranko!
Tak mówisz, bo cię zazdrość toczy.
Mnie? Zazdrość?
Że cię wydmuchano,
a dziś farbą mazną po same oczy?
A ciebie, zwyczajnie, pożrą.
Ze solą albo z musztardą.
Cóż, życie moje!
Ja jestem jajko na twardo "

Kochani Święta to żaden powód do sprzątania i urabiania się po łokcie!
Jak nie zdążycie upiec mazurka, to go po prostu zatańczcie -hopsasa dyrydasa!

Wesołych ŚWIĄT !!!

Hanusia dziękujemy i wzajemnie Wesołych i zdrowych
Sezon 2017 u Hanusi 13:45, 22 kwi 2019

Do góry
Gosialuk napisał(a)
Haniu radosnego świętowania. Jesteś tak pogodną, życzliwą osobą - oby więcej takich ludzi było na świecie.

Gosiu, pokłady życzliwości każdy ma, tylko nie raz są zbyt przywalone codziennością.
Warto uśmiech na maszt wciągać, nawet w sytuacjach nie do śmiechu. Najwyżej można doczekać się epitetu "mente captus", ale to i tak lepiej niż epitet "zdzira".

Pogodnego świętowania!

Sezon 2017 u Hanusi 13:40, 22 kwi 2019

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Haniu miłego świątecznego odpoczynku życzę. Odpocznę dziś od gości przy książce, krzyżówce w ciszy i spokoju.

Ja właśnie to robię!
Za chwilę na balkon wejdzie słońce...leżaczek i książka, to dobry pomysł.

Podwórkowa rehabilitacja 13:35, 22 kwi 2019

Do góry
marba napisał(a)
Wesołych Świąt, Renatko.

Ślicznie dziękuję, wzajemnie Basiu, buziaki
Przesyłam Ci wycinek mojego kącika wypoczynkowego w którym się relaksuję: Tulipany Fancy Frills, szachownice kostkowate i kukliki tworzą fajną kompozycję

Podwórkowa rehabilitacja 13:31, 22 kwi 2019

Do góry
marba napisał(a)
Renatko, płotek wyszedł rewelacyjnie.
Podziwiam wysiewy, też mam sporo, ale ale w porównaniu z Tobą odpadam w przedbiegach.

Dziękuję Basiu najwięcej mam pomidorów i stipy. Ta druga w większości już w gruncie.
Pomidorów 10 też już w szklarni od paru dni w odmianie Malinowy Retro i paręnaście sztuk wsadziłam do donic i trzymam na balkonie ( tę noc przeniosłam do sypialni, co oznacza, że śpię w dżungli, bo kobea też nocuje ze mną, a to już są wielgachne sadzonki).
Cudny ten kuklik, to jeszcze raz

Podwórkowa rehabilitacja 13:23, 22 kwi 2019

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pooglądałam daleko wstecz i wizytówkę też
Piękne fotografie w niej
Wysiewy masz olbrzymie już, u mnie maleńkie jeszcze wszystko....no może rzodkiewka będzie za tydzień

Bardzo mi miło
A moja rzodkiewka jeszcze nawet nie wysiana. Ale ogarnęłam się z kwiatami i skrzynie już nie są przechowalnikiem
Wszystko urośnie, to nie wyścigi pozdrawiam jeszcze świątecznie.

Geum Cocktail Cosmopolitan
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 13:00, 22 kwi 2019

Do góry

.... życzę miłego świętowania bo przecież Wielkanoc jeszcze trwa

Matane !

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 12:43, 22 kwi 2019

Do góry

cdn..
Chwasty w trawniku 12:36, 22 kwi 2019

Do góry
cześć wszystkim, śledzę forum od dawna, to mój pierwszy post, proszę o rozpoznanie chwasta i doradzenie sposobu na pozbycie się go

jakieś 3 tyg temu opryskiwałem trawnik środkiem target, dawny bofix ale jak widać nie pomogło na tę roślinkę, która mocno się rozsiewa, puszcza mocne korzenie na boki, długość nawet 30 cm, ta roślina jest w trawniku już drugi lub trzeci sezon, rozsiała się przy oczku wodnym, trudno jest ją mechanicznie usunąć bo tworzy rozłogi i przy wyrywaniu łatwo się urywa, czasem na 10 prób wyrwania np. tylko 2 się powiodą, by usunąć całą roślinkę, boje się że będzie się dalej rozsiewać próbując zająć cały trawnik

Pszczelarnia 12:35, 22 kwi 2019

Do góry
Na skale wykuto tajemniczy napis w 1843 r.

Czy milczący św. Nepomucen stojący nieopodal uchyli nam rąbka tajemnicy?

Ukojenie 12:33, 22 kwi 2019

Do góry
Pierwszy kwiat magnolii - gwiazdzista

Paki kaliny

I tawuly szarej wraz z biedronkami

Tulipany tez w wiekszosci w pakach
Przedziwny Ogród 12:30, 22 kwi 2019

Do góry
AgataM napisał(a)
Agnieszko ( Napia), Aniu ( anpi), Aniu(Makao_J), Agnieszko, Wacku bardzo dziękuję za odwiedziny i miłe słowa pochwały

Cudny wianek, bardzo wiosenny, świąteczny, magiczny
Pokażę nasz ogród 12:29, 22 kwi 2019

Do góry
Sałata , kapustę , seler wysiadłam rzutem do donicy. Ponieważ w szklarni jak jest słonecznie jest tak cieplutko, to zamiast do ziemi zrobiłam rozsady pojedynczych roślin do wielodoniczuszek. Powoli zaczynam je wysadzać do ogrodu.
Ogród z wilkiem zamkn. 12:27, 22 kwi 2019

Do góry
Magleska napisał(a)

Nie mogłem się oprzeć, bajeczny ten zestaw

Sporo masz tulipanów w tym roku, zarówno w gruncie jak i donicach.
Widzę że ciężki prace ogrodowe powoli dobiegają końca, nawet nie pytam co dalej

Pozdrawiam jeszcze świątecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies