Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ren133"

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 19:46, 12 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Reniu, moja ściana jest szeroka na ok.5m i mam tam jedną sadzonką. Z tym, że kupowałam ładną, rozrośniętą. A w jakiej odległości? Mh...ja mam zaraz przy smaragdach. Jak będę pamiętać to zrobię jutro fotki mojemu bluszczowi i zrobię porównanie z poprzednim sezonem

Dziękuję Polinko
Dobrze, że zapytałam Bo ja myślałam, że z 7szt muszę kupić A bluszcz ma jakieś szczególne wymagania glebowe?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:46, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
I moja mała inspiracja:

Piękna inspiracja Marzą mi się brzozy w jeszcze jednym miejscu i właśnie coś takiego jak tutaj.
Na razie mam doorenbosy a pod nimi derenie elegantissima, kosaćce syberyjskie + czosnki i hakonechloa. Tylko na razie wszystko malusie więc słabo widać
Też głosuję za nieparzystą liczbą
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:40, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Jankosia
To wyooobraź sobie pożyteczneTrawki przewiduję i kwiaty też - może po prostu czasami nie chcę być tak bardzo uporządkowana
A może byś mi podpowiedziała ile tych brzóz posadzić na długości 17m i niewielkiej szerokości 2,40m?

Niezdecydowana kobita z Ciebie Ale może wyjdzie Ci to na dobre, bo zawsze możesz dać grzeczne, równiutkie obwódki z których wylewać się będzie rzeka zieleni

Nie wiem ile ich dać bo nie wiem co planujesz. Chyba nie tam przy garażu? Jak miałyby iść gdzieś linią (czy to falistą czy prostą) to ja zawsze lubię nieparzystą liczbę. Jak kupowałam swoje to chciałam 7 sztuk, ale stać mnie było tylko na 6 więc wzięłam 5 Taka kurde jestem. Jutro poszukam no mam na kompie zdjęcie z jednego jesiennego ogrodu z dorenbosami właśnie tonącymi w jakiejś ostnicy . To ci wstawię. Boże! Jak ja kocham brzozy! Ale to wszystkie. Nie doceniamy ich, bo występują pospolicie, ale ta biała kora to jest... Brak mi słów.

Muszę sobie jeszcze w tym roku sprawić chińską fascination Też ładna
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:12, 12 mar 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
A ja lubię brzozy w trawach i kwiatach. Ale to ja- w pełni zrozumiałe, ale ty coś ostatnio mi pisałaś że jesteś bardziej uporządkowana. Wspominałaś o buźkach na baczność... To jak to w końcu jest?
A te brzozy na zdjęciu to na pewno pożyteczne? Bo nie wyglądają Chociaż jak to brzozy- wszystkie piękne. Ja mam pożytecznych 5 sztuk więc 5 głosów na tak poproszę

Jankosia
To wyooobraź sobie pożyteczneTrawki przewiduję i kwiaty też - może po prostu czasami nie chcę być tak bardzo uporządkowana
A może byś mi podpowiedziała ile tych brzóz posadzić na długości 17m i niewielkiej szerokości 2,40m?
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 18:07, 12 mar 2015

Do góry
malgorzata_s napisał(a)
Ja jestem na tak, u siebie też stawiam na brzozy.

Kolejny głos na tak, lubię Cię
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 18:04, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ja też nigdy jeszcze nie sadziłam cebulowych. To na pewno piękny widok tyle kolorów na wiosnę i jaka satysfakcja, że samemu się to zrobiło

To musisz koniecznie jesienia to nadrobić
A teraz biegaj po wątjach i nabieraj apetytu..
Buziaki !
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:29, 12 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)
Odwiedzam i zaznaczam

Dziękuję i chętnie zapraszam
Ogród z tatarakiem w tle 16:37, 12 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Dzieki Karolu
Już nie moge się doczekać, aż wytne te trawsko i zacznie sie zabawa

Witaj Kasiu,
Też jestem ciekawa ogromnie bo taki sam pomysł zaświtał mi ostatnio w głowie
Ogród w Puszczykowie 16:30, 12 mar 2015

Do góry
katarzynkak napisał(a)
Asiu nie będe oryginalna pisząc, że linie rabat bardzo ładne. Teraz wszystko do siebie pasuje. Gratuluje!

Asiu a co będziesz robiła z trawą ze środka wytyczonych rabat? Zamierzasz tak po prostu sypać na nią skoszona trawę?

Pytam, bo obecnie też pracuje nad nowa rabatą, a dokładniej zagajnikime brzozowym i już koniec widaać ale moje plecy siadaja od wywożenia tawy. Czy Ty nie bedziesz zrywac darni?

Pozdrawiam,
k

Kolejna osoba zainteresowana brzozami Muszę zajrzeć
Moja codzienność - ogród Oli 16:23, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Olu,
Super inspiracje można u Ciebie znaleźć
System automatycznego nawadniania 16:19, 12 mar 2015

Do góry

Danusiu,
Dziękuję za odzew.
Zaprojektowane tu zraszacze to zraszacze wynurzalne typu Rain Bird 1800 z dyszą MP ROTATOR (pełnoobrotowy oraz sektorowy), nie ma tutaj statycznych (też mnie to zdziwiło)
Północ - prawa strona rysunku!
Dolny lewy - na rabacie planuję iglaki i od lewej strony szpaler tui Smaragd, w sumie strona pd ale trochę zacieniona.
Pozdrawiam

PS. Ach, zapomniałabym - długość całej działki 46m szerokość 26m
System automatycznego nawadniania 15:47, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Witajcie!
Pytałam już w swoim wątku, ale przyszłam jeszcze tutaj z moim projektem nawadniania. Dostałam taki projekt i nie wiem czy wszystko w nim ok?

Pomóżcie mi, bo muszę wkrótce podjąć decyzję

Źle, nieprofesjonalnie, niezgodnie ze sztuką, zraszacze powinny dolewać do siebie a nie dolewają, to oznacza nierównomierny opad na całej powierzchni,

Poza tym nie ma na rogu domu np, prawy górny róg? Toż trawnik w tym miejscu będzie cierpiał z braku wody.

Typowy oszczędnościowy projekt żeby robić a nie żeby dobrze podlało

Nie ma na środku lewy dolny trawnik i bardzo rzadkooo

Oznacz jeszcze północ. Bo jeśli w cieniu ten dolny lewy to jeszcze może by dało radę.

Tu gdzie R3 czerwony napis - za mało wody. To najbardziej radykalne błędy, ale jakby zaprojektować dobrze, to okaże się że trzeba dwa razy tyle zraszaczy dać. Fachwocy boją się robić dobrze albo nie umieją, w każdym razie najlepiej złapać klienta na tani system, a to, że nie będzie podlany ogród to już mało kogo obchodzi.

Ale nie wiem, nie znam odległości (wymiarów trawnika) ani stron świata.

Mam nadzieję, że rotacyjne ze statycznymi nie są w jednej sekcji, bo jak są to pogoń fachowca.
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 15:13, 12 mar 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Dziękuję za szczegółową instrukcję
U mnie w grę wchodziłaby rabata od strony północnej, sporo słońca, gleba słaba do przygotowania.
Pozdrawiam

strony północnej, sporo słońca ???
Moja codzienność - ogród Oli 14:46, 12 mar 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Matrone z Red Baronem możesz razem posadzić http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=312024 jesienią będzie ogniście

trawiaste plany

Olu,
Super inspiracje można u Ciebie znaleźć
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 14:44, 12 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
jeśli zamierzacie sami kopać, polecam zakupić cienki szpadel do rowków. Łatwiej i szybciej się kopie i jest trochę dłuższy niż taki tradycyjny.
wiem co mówię, sama używałam

Nie mamy wyjścia, musimy we własnym zakresie to zrobić. Wiadomo o co chodzi Dzięki za radę
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 14:41, 12 mar 2015

Do góry
polinka napisał(a)

Smaragdy przesadzam o 50 cm dalej, jakbym je zostawił w takim układzie jak były to byłaby dzielona rabata. A takie coś tam nie pasowało.

Bluszcza posadzę na razie z własnej hodowli ale póżniej dosadzę jeszcze jak się pojawią w szkółce. W tamtym roku kupowałam piękne, rozrośnięte sadzonki i w ciągu jednego sezonu urósł ponad metr. Ewidentnie widać różnicę w tempie wzrostu.

Nie wiem czy będą dzisiaj zdjęcia, zobaczę ile zrobię Chyba, że stokroty w dużych donicach uwiecznię.

Polinko, ile trzeba sadzonek bluszczu aby zakryć ścianę szeroką na 7m? I w jakiej odległości od Smaragdów aby tym się dobrze rosło?
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 14:18, 12 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
eh... widzę, że koleżanka nie może się doczekać na grubej roboty
a ja już mam jej dość i czekam aż się skończy.

No bo Ty jesteś już bliżej niż dalej kolejnego etapu a ja na razie stoję w miejscu i przed etapem, jak Ty to powiedziałaś ... kraterów na działce.
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 14:12, 12 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
wrzucałam kilka dni wcześniej
niewiele się zmieniło, nadal kratery

Poczekam
Zaczynam od zera, zobaczymy gdzie skończę :) 14:03, 12 mar 2015

Do góry
anitan napisał(a)
no to dobrze

Wrzuć, Anitko jakieś zdjęcia z prac w ogrodzie, please
System automatycznego nawadniania 14:01, 12 mar 2015

Do góry
Witajcie!
Pytałam już w swoim wątku, ale przyszłam jeszcze tutaj z moim projektem nawadniania. Dostałam taki projekt i nie wiem czy wszystko w nim ok?

Pomóżcie mi, bo muszę wkrótce podjąć decyzję
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies