Fama, bardzo miło mi
To czosnki główkowate. Ale już dwa lata tam rosną i są mocne. W innym miejscu mam pierwszy rok czosnki i się położyły. Musiałam podeprzeć ;
Łuki, dziękuję. W tym zakątku posadziłam twoje pysznogłóki. Czekałam, aż zakwitną. Dziś uświadomiłam sobie, ze znikła mi ta:
To jest zeszłoroczna fotka. Czyżby mi wymarzła?
Mirko, widziałam czcinniki u Ewy, zdziwiłam się, że tak leżą. U mnie piaski sprawiają, ze nie są mocno zalane. Ale też gorzej wyglądają, jak rok temu ...
Upsss, fotki brak,rabata obok w remoncie
Iwonko miłego gościowania i później odpoczynku my chyba wszyscy zażywamy powietrza teraz deszczu i zielska ale tyle naszego dobrze że ciepło ...czekamy na zatrzymanie deszczu póki co nie chce ustąpić ....buziaki kochana paaa
Tu są Vanilia Fraize. Mialam co 70 cm. Wiosną przesadzałam co 1 metr. 4 sztuki tylko tu są. Te przesadzane są trochę mniejsze, jednej nie ruszałam, to widac, ze obecnie jest już sporo wyższa. Dopiero zaczynają u mnie kwitnąć. Phantomy bardziej zaawansowane.
U Iwk4 jakiś czas temu była rozmowa o allelopatii i podawane były przykłady złego sąsiedztwa. Zaczęło się od zawilców w sąsiedztwie drzew owocowych drobnopestkowych (czarna plamistość). Rozmowa zeszła na rdzę traw i berberysy.
Są trawy i miskanty wyjątkowo podatne na rdzę,np. Zebrinus i trzcinniki.
Rośliny w uprawie towarowej, w skupisku i zagęszczeniu niestety muszą być chronione i nawożone chemią. Inaczej co to za zarobek kiedy klient chce wypasioną, zdrową sadzonkę. Z tego też m.in powodu kupne buksy potrzebują dwa lata na "złapanie" równowagi
Tereniu, ja najbardziej zadowolona jestem z hortensji phantom. Szybko kwitnie -szybciej niz limki i vanilki. Ma cudne wielkie kwiaty. Galązki wyprostowane. Podsadzone rozchodnikiem wyglądają cudnie.
Drugi moj typ to Polar Bear. Ładniejsze od limek.
Dopiero potem Vanilia Fraize i Limlight.
Błękitny Anioł, Emilia Plater, Solina, Venosa Violacea, Posish Spirit, wielkokwiatowy Jakmani. Z nich jestem bardzo zadowolona.
Skrętnik który chciałaś ukorzenić to Denim, wsadziłam kilka listków i z tego wyrosły tylko dwie sadzonki, ale jedna już kwitnie. Mogę Ci je wysłać lub przywieźć do Ewy na spotkanie. Mam też sadzonki German i NN czerwonego gdybyś chciała