Dokładnie tak jak piszesz.... W donicy i w zacienionych miejscach lub w korzeniach drzew tulipany będą mniejsze i bedą słabiej kwitły.... Aby były piekne musza mieć dobrą glebę, dużo słońca i nawożenie od wczesnej wiosny......
Moje exotic w zależnosci od rabaty są albo wielekie albo średnie, wszystkie kupowane w Janinie.
Co do donic i gruntu...przegapiłam intensywne nawożenie w doniczkach... Ale raczej zawsze w donicach są słabsze. Nie pomyślałam, że dal tulipanów pełnych może to być nieodpowienie miejsce.... 100 szt angelique ..... Ma małe kwiaty....
To zależy od ilości czasu. ... Raczej wykopuję, bo zwykle zmianiam kolory na rabatach a wykopywanie sluży tulipanom. Pelne (piwoniowe) raczej niewykopywane słabną, ale np purrisima i wczesne dobrze radzą sobie bez wykopywania
Dzisiaj brzydko wyglądającym bergeniom chcialm urwać brzydkie listki... Wyszly bez korzeni z ziemi... Jak myslicie jaki powod? Dzien bez opuchlaków należy uznać za stracony... Mam nadzieję że brązowe końcowki oznaczają ich rychła smierć z powodu nicieni....
U nas pod kościołem kościelny oblewał wszystkich wodą Najpierw kropidłem a potem wiadrem. Hi hi dobrze że juź się nie kwalifikuję metrycznie do ostrego oblewania