Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4 "

Ogródek Iwony 20:55, 21 wrz 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Wiesz Iwonko, mi tez ten sposób robienia wydaje sie logiczny,staram sie i ja tak robić, tylko jak tu czasem sie powstrzymać

Aniu, mi też trudno się powstrzymać. Na przykład przy ciurkadełku mają być jeszcze trawki, ale ich jeszcze nie ma i kupię dopiero wiosną. Najważniejsze, że wiem, co ma tam być.
Wymienię jeszcze tam hortensje na limki, bo te, co są NN są 2 takie same i jedna inna, i niskie. Kupiłam jedną limkę i jest piękna Tam też je dosadzę
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:37, 21 wrz 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Dereń na rabatce schował się za ambrowcem - dereń już zrobił się różowy, ambrowiec udaje, że to dopiero środek lata.

Faktycznie Violu ambrowiec zielony Ale noce jeszcze ciepłe, drzewa przy drogach też jeszcze słąbo się przebarwiają. Jak się przebarwiać będzie, daj mi znać.
Ogródek Iwony 20:36, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, nie mogłam wcześniej odpisać.
Wychodzi na to, że w tym miejscu magnolii nie posadzę. Zaczyna mi się zwężać ogród, hi, hi.
Poprosiłam Danusię i mi zrobiła szkic nasadzeń.
Dziękuję za dobre rady wszystkim.
Magnolia w moim ogródku się znajdzie, ale w innym miejscu i później. Robię ogród na zasadzie rabatka, po rabatce, więc trochę potrwa.
Wiesz Iwonko, mi tez ten sposób robienia wydaje sie logiczny,staram sie i ja tak robić, tylko jak tu czasem sie powstrzymać
Ogródek Iwony 20:33, 21 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
już teraz mam dużo siewek to wiosną mogę wysłać z pozostałymi rzeczami
Kurcze chyba muszę zapisywać co komu obiecałam żeby dobre paki porobić wiosną

Aniu, dla mnie patyczki limki, red baron i tą szałwię. Chyba, że coś jeszcze będziesz przerzedzać, to ja chętnie. Zanim będziesz wysyłać, to się skontaktujemy i ja pokryję koszty kuriera. Niedawno Joasia wysłała mi trawkę (stipę) i przez to, że poczta szwankowała, roślinki się tak zmęczyły, że nie dały rady. Szkoda roślin wystawiać na takie torury.
Nie wiem tylko Aniu, jak się będę mogła zrewanżować, ale o tym jeszcze pogadamy
Ogródek Iwony 20:29, 21 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
może ażurowy, nadający lekkości klon?

Ewa, jak już będzie brama, to przy płocie chciałam posadzić klon. Nie wiem jeszcze jaki, ale na pewno w moim ogrodzie będzie.
Mam problem, że moje tuje przycinałam do wysokości płotu. Jak taras miałam cały zasłonięty, to mi to nie przeszkadzało, ale wtedy ogrodu z tarasu nie widziałam. Teraz taras jest odsłonięty, a tuje nisko przycięte. Muszę czekać, aż urosną, będę je cięła tylko po bokach
Za płotem jest droga na pole, ale czasem na skróty ktoś przemknie tamtędy. Więc mam plany, co do drzew górujących nad tujami Ale na to przyjdzie jeszcze czas.
Ogródek Iwony 20:26, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, widziałam taką u nas w szkółce, nie wiem, czy taką jak ty masz, ale słabo kwitła, nie zachwyciła mnie i jej nie kupiłam. Ale mimo wszystko mam na nią chrapkę za to, że jest różowa
już teraz mam dużo siewek to wiosną mogę wysłać z pozostałymi rzeczami
Kurcze chyba muszę zapisywać co komu obiecałam żeby dobre paki porobić wiosną
Ogródek Iwony 20:21, 21 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
mam i jedna i drugą, tą różową kupiłam w tym roku, jest na przedpłociu, jestem bardzo zdziwona bo bardzo szybko się rozsiała. Ona jest kompaktowa czyli ma się nie rozkładać jak ta fioletowa. Jako że tę różowa mam chyba od czerwca to wiele nie mogę powiedzieć zobaczymy w przyszłym roku. Na pewno łatwo się rozsiewa, po ścięciu zakwitła szybciutko drugi raz, teraz już się kwalifikuje do drugiego cięcia

Aniu, widziałam taką u nas w szkółce, nie wiem, czy taką jak ty masz, ale słabo kwitła, nie zachwyciła mnie i jej nie kupiłam. Ale mimo wszystko mam na nią chrapkę za to, że jest różowa
Ogródek Iwony 20:11, 21 wrz 2014

Do góry
Viola napisał(a)

Iwonko, ambrowiec jest piękny, ale raczej będzie zielony cały sezon, u mnie w dalszym ciągu zielony, czekam na przebarwienia, ale jeszcze nic, może na dniach. (U mnie zerknij, chyba na ostatnich stronach jest jakieś zdjęcie z ambrowcem). A jakie to berberysy są u Ciebie w donicy - piękny pomarańczowy kolor?

Violu, dzięki za rady.
Mój berberys nie miał nazwy, jak go kupowałam, wiedziałam tylko, że kolumnowy. Przypadek sprawił, że w wątku o berberysach mowa była o berberysie Orane Rocket i wygląda na podobny
Zobacz na tej stronie
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis?page=19
Lecę do ciebie zobaczyć ambrowca, ale na tym miejscu zdecydowałam posadzić śliwowiśnię. Pozdrawiam
Edit: Widzę Violu, że już byłaś na tamtej stronie. Teraz w tej szkółce nie będę, przypomniałomi się, ze zrobiłam zdjęcie etykiety, na której była nazwa Red Pillar. Inna nazwa.
Ogródek Iwony 20:09, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, ty masz szałwię różową? A ja tylko fioletową mam. Tak samo rośnie? Która jest ładniejsza?
mam i jedna i drugą, tą różową kupiłam w tym roku, jest na przedpłociu, jestem bardzo zdziwona bo bardzo szybko się rozsiała. Ona jest kompaktowa czyli ma się nie rozkładać jak ta fioletowa. Jako że tę różowa mam chyba od czerwca to wiele nie mogę powiedzieć zobaczymy w przyszłym roku. Na pewno łatwo się rozsiewa, po ścięciu zakwitła szybciutko drugi raz, teraz już się kwalifikuje do drugiego cięcia
Ogródek Iwony 20:06, 21 wrz 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W uprawie magnolii najważniejsze jest - lekko kwaśne podłoże, nie za głęboke posadzenie, wilgotność, ochrona przed chorobami grzybowymi, niezbyt grube ściółkowanie. Nie lubi przesadzania bo ma kruche korzenie.

Dziękuję Danusiu za rady, muszę dokładnie przemyśleć miejsce dla magnolii.
Ogródek Iwony 20:04, 21 wrz 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)
Iwonko, podczytuję o czym dyskutujecie...Moi Rodzice kilka lat temu posadzili dwie magnolie. Rozrosły sie potężnie, kwiaty są krótko. Mama ma problem z wybieraniem opadłych liści z rabaty... Może warto pomyśleć o czyms zimozielonym, widzę ,ze na tej rabacie sporo traw. A może faktycznie nigra, dodalaby koloru

Aniu, nie mogłam wcześniej odpisać.
Wychodzi na to, że w tym miejscu magnolii nie posadzę. Zaczyna mi się zwężać ogród, hi, hi.
Poprosiłam Danusię i mi zrobiła szkic nasadzeń.
Dziękuję za dobre rady wszystkim.
Magnolia w moim ogródku się znajdzie, ale w innym miejscu i później. Robię ogród na zasadzie rabatka, po rabatce, więc trochę potrwa.
Ogródek Iwony 19:57, 21 wrz 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
jak będziesz chciała to wiosna mogę Ci wysłać, różowa bardzo mi się wysiała na przedpłociu.

Aniu, ty masz szałwię różową? A ja tylko fioletową mam. Tak samo rośnie? Która jest ładniejsza?
Ogródek Iwony 19:55, 21 wrz 2014

Do góry
Mam niespodziankę z nieba: trochę popadało, podlało za mnie ogródek.
Ogródek Iwony 17:50, 21 wrz 2014

Do góry
Kochane. podpowiadajcie dalej, Danusia fajny projekcik pokazała. Ja muszę się na chwilę wylogować i dzieciaka do Internatu pomóc spakować. Wejdę później.
Ogródek Iwony 17:46, 21 wrz 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Hi, hi
To ja też będę krzuyczeć na nią zawczasu, ale najpierw muszę ją kupić i chciałabym w tym pustym miejscu na tej rabacie:

Ujęcie z drugiej strony:

i muszę tu dodać coś czerwonego jeszcze, może berberysy bagatelle albo admiration? Bo żurawki na słońcu nie wiem, czy wytrzymają.
A obok tej rabaty będzie wyłożony kostką wjazd na podwórko, tak jak kończy się nowa trawka. I wtedy niestety moja wierzba zostanie wycięta. Zamiast niej kawałek dalej będą brzozy i hortensje .

georgia peach, berry smothie, marmelade na pewo dadzą radę mam w pełnym słońcu ale wiesz z nimi czasami problem bo opuchlaki je lubią...
Ogródek Iwony 17:32, 21 wrz 2014

Do góry
Dziękuję Danusiu, bardzo mocno za pomoc. Świetnie to wygląda i rozwiązuje moje problemy z rabatką
Myślę, że czytający przeczytają ostatnią prośbę o linkowaniu i wezmą ją pod uwagę, pozdrawiam
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:30, 21 wrz 2014

Do góry
Danusiu , wielkie dzięki. Super, hura, hura, hura.
Ogródek Iwony 17:17, 21 wrz 2014

Do góry
dubel
Tak to wygląda z góry, tam, gdzie wjerzba, będzie brama wjazdowa:

Ogródek Iwony 17:16, 21 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)
Możesz napisać dlaczego akurat drzewo, to nie zbyt blisko domu?

Potrzebuję czegoś na pniu, a na str. 128 mam fotki widoku z ławeczki i chciałabym, aby zasłoniło mi trochę garaż
Ogródek Iwony 17:09, 21 wrz 2014

Do góry
ewakatowice napisał(a)

Gdzie chcesz sadzić drzewa????

Ewuś, na tej rabatce jedno drzewo:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies