- Rubra ? za ciemna
- Star of Beauty ? ma jaśniejszy środek
- Burgundy Manor ? zbyt żywa
- Claret ? za mocna
- Ruby Cloud ? mocna
- Hadspen Blood ? najbardziej prawdopodobna
- Moulin Rouge ? nie
To może być także "Star od Fire" , Sparkling Star. Nie wiem jaka to odmiana była sadzona. Może kupiona "po kolorze".
Na podstawie tego opisu nie da się odpowiedzieć. Zbierani wody w najniższej części zalewanego trawnika, ile rur wystarczy ? nie wiem ile. Żeby zbierało, może nawet jedna wystarczy.
Oczywiście, że jest nawet konieczność odprowadzenia wody do strumyka, to idealne rozwiązanie. My też mamy na dużej działce (3 ha) poprowadzoną rurę główną i do niej podpinamy poszczególne odwodnienia mniejszych "ogrodów", które powstają.
Zbiornika na deszczówkę nie buduj, zrób odprowadzenie wody z rynien instalacją deszczową tak samo do strumyka. Podepnij się do drenażu. Nie gromadź wody na działce, gdzie i tak masz "jezioro". No ile tej wody chcesz gromadzić? A poza tym pojemność zbiornika to tylko do podlewania warzywnika wystarczy. Zbiornik na deszczówkę, jak sama nazwa wskazuje jest szczelny. To zbiornik a nie drenaż.
Danusiu,
czy pamiętasz może co to za jarzmianka jest posadzona z różą 'Lavender Ice' ? Chciałabym u siebie zrobić taką własnie rabatę z 'Lavender Ice', ciemne jarzmianki, ciemne trawki i ciemne rozchodniki. Jestem na etapie zamawiania jarzmianek, ale okazało się, że nie potrafię wybrać tej, która jest na zdjęciu, bo są tak podobne. Nie chcę wybrać zbyt czerwonej, tylko taką bardziej przygaszoną, która łapie kolory fioletu. Czy to będzie któraś z tych?
- Rubra ?
- Star of Beauty ?
- Burgundy Manor ?
- Claret ?
- Ruby Cloud ?
- Hadspen Blood ?
- Moulin Rouge ?
Jest ich tyle podobnych, że zgłupiałam..
Tak, te wszystkie wielkie instalacje (nie zwierzaki i nie biżuteria ogrodowa) ale duże- tak, Witek to konstruktor - artysta, zawsze to mówię. Ale to nie wszystko, przecież wykonał osobiście także tę rzeźbę (inny styl), jest naturalnej wielkości
To nie wszystko, wykonał także ptaki, wieloryba i rybę, rybę ma moja przyjaciółka w ogrodzie. Kupiła ją Koniecznie chciała
Ewa, widziałaś te cebule, że zgniły? Ja niestety się nie znam na tulipanach, więc dużo nie pomogę. Mam je pierwszy raz u siebie i na moje oko wygląda, że wszystkie wyszły. Co dalej z nimi będzie, to nie wiem, bo ma jeszcze padać przez 10 najbliższych dni...
Zobacz sobie u Danusi w "Naszej Anglii" - wrzuciła nowe zdjęcia, ma szachownicę, wygląda bajecznie! Piękny kolor, no i podobno szachownice lubą podmokły teren, ale to jest do sprawdzenia.
A ja już zbieram puszki po całych pomidorach mam już 3 szt. Raz w tygodniu rodzina będzie miała zupę pomidorowa i będąc pić sok może nazbieramy.
Kiedyś w takich puszkach dużych była marmolada Jaka szkoda teraz by się przydały.
Jak wiecie w tym roku mam fazę na róże i chyba póki z nimi nie spróbuję, to będę żałowała, że ich nie posadziłam. Mam nowe rabaty "słoneczne", więc zaczynam planować. Z racji, że jestem jeszcze niedoświadczona w tym temacie, potrzebna jest mi Wasza pomoc przy doborze róż
Doradźcie proszę jaki kolor pasuje do takiej kompozycji? Po powiększeniu tej rabaty, mam do obsadzenia dół i myślałam o kontynuacji róż. Tam jest 3m do wykorzystania o szerokości ok. 60-70 cm (wiadomo - po bokach się zwęża). Róże najlepiej w jednym kolorze, jedna grupa, muszą być niskie (max. 60 cm wysokości). To musi być coś, co połączy kolorystycznie różową 'The Fairy' z bordowym klonem.. i tu mam problem, bo kompletnie nie potrafię dobrać
Lavender Ice? Lions-Rose ADR? Pastella? Nie chcę iść w żółte tony...
Tu zdjęcie przed kwitnieniem róż 'The Fairy':
Danusia ma połączoną właśnie 'Lavender Ice' z ciemnymi / bordowymi kolorami, więc może ja skorzystam z gotowego rozwiązania i też tak tu zrobię? Takie nasadzenie chyba pasowałoby i połączyło te bordowe liście klona w jedną całość? Myślicie, że to będzie OK? Ciemne jarzmianki, ciemne/rude trawy, konwalnik niger, ciemne rozchodniki, może żurawki?
Widziałam już część zdjęć na FB, wszystko wygląda po prostu niesamowicie zjawiskowo! Brak mi słów, że tak może wyglądać wiosna ♥ A te rzeźby na postumentach genialne! Myślę, że efekt robi także ich spora ilość, naprawdę piękna kolekcja!
Osobiście zachwyciła mnie też szachownica i pierwiosnek(?) w kształcie kul
Kwitną narcyzy, hiacynty, trochę botanicznych tulipanów. Duże rzeźby będą umocowane na postumentach dla bezpieczeństwa. Dzisiejszy dzień był zimny i bardzo "zapłakany"
Zaczyna kwitnąć cebulowa szachownica. W kwadratach ustawione są rzeźby - żeliwne zwierzaki na postumentach wykonanych przez Witka, zebrałam całkiem sporą kolekcję, która nareszcie jest wyeksponowana