Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Wzgórze chaosu 21:42, 23 wrz 2025

Do góry
Marcin89 napisał(a)
Piękny ogród, wszystko się dobrze komponuje i współgra Tak bardzo, że nie pamiętam chociaż jednego momentu, żeby coś nie kwitło albo żeby były puste miejsca po wycięciu roślin. Brawo

Zawilce są cudowne! Mam potwierdzenie, że warto było je kupić
Dziękuję za miłe słowa
Faktycznie na rabatach nie ma dużych przestojów, jakoś tak wyszło, bardzo na spontanie ale w sumie skutecznie

Zawilce warto posadzić w grupie. Lubią wędrować, ale przez te kilka lat udaje mi się utrzymać je w ryzach.
Nadwyżkę Whirlwind będę na dniach rozsadzać w nowe miejsce. Dobrze mieć swoje sadzonki
Na fotce widać, ile z jednej kępy jest kwiecia.

Wzgórze chaosu 21:42, 23 wrz 2025

Do góry
Agatorek napisał(a)
Za taką nudę człowiek dałby się pokroić
Zawilce (i nie tylko) są przecudowne ❤️❤️❤️

Iwonko, wiem, że miałam w tym roku Cię odwiedzić, ale trochę mnie rozproszyły inne zajęcia. Niestety .
Ale w przyszłym sezonie się pojawię ❤️
Motylek od Ciebie fruwa przed wejściem i czeka na Agusię
Rozproszenia doskonale rozumiem i trzymam kciuki za nowe!!! Domek już rośnie, super
U mnie front zarośnięty, białe zawilce dają tam teraz czadu.

Ogród z koniczynką 21:42, 23 wrz 2025

Do góry
Rumianka napisał(a)

Cudnie. Drzewka już porosły, cudnie w tych bordowych barwach wyglądają.
Hortensje od lata nas czarują.
Uwielbiam i ja je.
W Kruklandii 21:39, 23 wrz 2025

Do góry
Juzia napisał(a)
Działam

1/3 przygotowana do kopania dołów.
Dobrze, że doły to nie moja robota

Super, brawo TY
Sezon 2017 u Hanusi 21:22, 23 wrz 2025

Do góry
Dziewczyny, cieszę się, że macie werwę na jesień. Ja moją już prawie pożegnałam, co prawda podryguję przy lasce, ale pracownika w ogrodzie prawie nie ma. W sobotę i niedzielę robiliśmy winobranie. Mam winorośl w szklarni i część w gruncie poza nią. Dojrzały owoce równomiernie, bo słonecznego lata nie było za dużo. Na wino jeszcze nie zapraszam, dopiero się klaruje. Tak gdzieś koło Sylwestra może się uda. Ale to nie ja jestem winiarzem. Zobaczymy co się nam ulęgnie.

Moja praca, to było obrywanie jagódek. Pomidory już w domu, derenie zalane na nalewkę, żurawina wybarwia się w domu, jak zawsze mam 2 słoiki owoców, jak do żurawin dodam gruszek i jabłek, będzie super dżemik na zimową porę.

Ten tydzień ma być słoneczny, co prawda chłodny, ale do lasu będzie można zrobić wypad. Trzymajcie kciuki.

Wam życzę obfitych p-lonów.
Ogródek Gosi 21:22, 23 wrz 2025

Do góry
Margo2 napisał(a)

Gosiu, uroczo wygląda ta rabatka z płotkiem, tak sielsko. Bardzo lubię oglądać zdjęcia z Twojego ogrodu, tu nie ma nudy.
Też mam w planach trochę prac ogrodowych, przede wszystkim muszę przesadzić kilka róż, które bardzo mi zmarniały zarośnięte przez byliny, mam nadzieję, że dadzą się odratować. Największym problemem będzie znalezienie im nowego miejsca.
Do raju daleko - u Ewy 21:12, 23 wrz 2025

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Mój nowy lilak Bloomerang Pink Perfume bardzo mnie zastanawia. Wypuścił kwiaty, ale zostały w fazie pąka i nie otworzyły się. Teraz zasychają mu listki. Czy wszystko z nim w porządku? Czy to może być problem z niodpowiednim podlewaniem (rośnie w donicy)? Czy może złapał jakiegoś grzyba?

Ewuniu, miałam podobną sytuację w ubiegłym roku z moim lilakiem meyera, na kilku pędach zaczęły zasychać liście, chociaż krzew rośnie u mnie już ładnych kilka lat. Nie wiem co to było, być może jakiś grzyb, powycinałam te obeschnięte gałązki i w tym roku pozostałe pędy rosły już normalnie i całkiem ładnie zakwitły.
Mam nadzieję, że z Twoim lilakiem też będzie dobrze.
Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 19:51, 23 wrz 2025

Do góry
Dynia Włoska Giganto di Napoli

I rozkrojona piżmowa

Zieleń, drewno i antracyt 19:29, 23 wrz 2025

Do góry
A smaczne jest to jabłko nn? Bo może nie warto się przejmować, że to pomyłka.

Ja mam podobną sytuację z gruszą "Konferencją". Miała być moja ulubiona odmiana, w tym roku doczekałam się pierwszych owoców... no i oczywiście pomyłka. Jeszcze nie wiem czy chociaż smaczna, bo wyjątkowo późna. Nie mogę nigdzie składać reklamacji, kupiłam ją w markecie spożywczym. Pretensje mam w związku z tym do siebie, że się na marketowy towar skusiłam zamiast w szkółce poszukać.

Nowa działka, nowe wyzwania, nowi my ;) 18:41, 23 wrz 2025

Do góry
Architekt załatwiony. Mateusz był cały dzień i naprawił parę rzeczy a połamał dwie dachówki… teraz znów będę wieki czekać aż wróci i je wymieni na całe. Dobrze se mam całe… heh masakra

Rano zagruntowałam karton gips w łazience a czekając na mnie M go pomalował

Jeszcze jedna warstwa i bez niebieskiej taśmy będzie ładniej wyglądało

Mam dosyć tego domu. Szczerze. Nigdy wcześniej nie było tyle baboli i tyle to nie trwało…
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 14:18, 23 wrz 2025

Do góry
Zapraszam do jesiennej relacji z ogródka Beaty - https://www.ogrodowisko.pl/watek/2960-ogrodowe-skarby?page=391#post_7

W konkursie, w którym bierze udział jest zacięta walka o nagrodę publiczności. Przewaga jest niewielka, dlatego jeśli uważacie, że warto docenić jej ogród to proszę polajkujcie komentarz pod wideo o treści: Ogród nr 1 Ogród pełen skarbów u Beaty.

https://youtu.be/VxbxQsbQyBs?si=KkaOC8WG8alc0ya3

Moje ulubione zdjęcie u Beaty z tego roku:

A tutaj przykładowe trzy zdjęcia obrazujące metamorfozę.

Mostek już ledwo widoczny.
Ogród Basi i Romka 14:08, 23 wrz 2025

Do góry
Ewa777 napisał(a)
U mnie z hostami był zawsze taki problem, że miały dziurawe liście. To za sprawą ślimaków. Pozbyłam się większości host z tego powodu. U Ciebie pięknie się prezentują.

Zauważyłam, że nie wszystkie hosty smakują ślimakom. Tych ze sztywnymi, zielono- szarymi liśćmi u mnie nie ruszają. A w tym roku u nas było bardzo mało ślimaków. W zeszłym był ich wysyp. Aż tak trochę dziwnie. Nie było śniegu, może nie przetrwały zimy, tak sobie to tłumaczę i cieszę się z tego
Staram się też je systematycznie czyścić z opadłych liści i kwiatów. Jak coś zostanie na dłużej na liściach host, to liście w tym miejscu robią się żółte, takie plamy, czasami nawet w tym miejscu robią się dziury, tak jakby wypalone.

Ogrodowe skarby 14:03, 23 wrz 2025

Do góry
Dalie.

Zawilce giganty.

Ogród prawie wymarzony … 13:53, 23 wrz 2025

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Kilka fot wstawiam

Justyna, pierwszy raz do Ciebie trafiłam i jestem oczarowana, a nawet zaczarowana
Przyznam się szczerze, że już miałam trochę przesyt hortensji, ostatnio tyle ich wokół, tych ich wielkich kwiatostanów. ALE!! to jak Ty je wykorzystujesz w ogrodzie to zupełnie inna bajka i mistrzostwo świata! To, że są oblepione innymi kwiatami wokół, i że niektóre z bylin są co najmniej równej wysokości, a nawet wyższe, przewieszając się ponad krzewami (w każdym razie na zdjęciach tak to wygląda) - to jest cudo ogrodnicze <3
Ogrodowe skarby 13:38, 23 wrz 2025

Do góry

Poniżej ta sama perspektywa zdjęcia tylko, że z 2013 roku.
Betka napisał(a)

Ogrodowe skarby 13:37, 23 wrz 2025

Do góry

Ogrodowe skarby 13:35, 23 wrz 2025

Do góry
Świeżuteńkie z dzisiaj z szybkiej wizyty na kawkę. Mimo tego nieprzyjemnej pogody wyskoczyłyśmy na szybko do ogrodu.

Mini papryczki.

Zioła.

Szarłat.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:08, 23 wrz 2025

Do góry
Różowa chmurka z prosa Rehbraun. Dopiero w domu wygooglałam je i żałuję, że nie wzięłam. Piękne ma pózniej przebarwienia liści.

Ta hortensja mnie zaciekawiła mocno przez jej kolor liści.

Opuściłam szkółkę skromnie z tym po co przyjechałam i dwoma kulkami Mirjam na rabatę zachodnią.

Według opisu w ekatalogu Dart's Gold:

Dzięki pokrojowi i szybkiemu wzrostowi doskonale nadaje się na żywopłoty. Pokrój nieco bardziej zwarty i liście jaskrawiej żółte, niż podobna Physocarpus opulifolius ‘Luteus’.

Dodatkowo ma być o metr niższa i węższa niż popularna Luteus aż o cały metr.
Nowoczesny, długi, wąski, różowo-biały 13:04, 23 wrz 2025

Do góry
Pojechałam do szkółki po pęcherznice na rabatę z elementem wodnym. Zobaczcie jak kolorowo. Kusiło wiele rzeczy.

Takie judaszki po 190 zł.

A takie większe po 450 i 520 zł.

Żurawki kusiły kolorami.

Trzcinnik KF w masie wygląda bosko. Takie pojedyncze sztuki wetknięte tu i tam już nie dają takiego efektu.
W Kruklandii 12:19, 23 wrz 2025

Do góry
Działam

1/3 przygotowana do kopania dołów.
Dobrze, że doły to nie moja robota
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies