Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pachnący różami, malowany bylinami 18:33, 24 kwi 2026

Do góry
tulucy napisał(a)
Moje budki też wisiały najpierw puste, ptaszi musiały się przyzwyczaić i oswoić. I chyba doszły w końcu do wniosku, że to żadne pułapki i zasiedliły.

U mnie wciąż puste, ale ptaszków w ogrodzie jest dość dużo. Może jednak któreś się skuszą.

Pachnący różami, malowany bylinami 18:28, 24 kwi 2026

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Piękna kolekcja szafirków. Takich różowych to chyba jeszcze nie widziałam.
Rzeczka krokusowa cudownie się prezentuje.

Ewcia, te różowe szafirki to nowość. Koleżanka je ma i mówi, ze słabo przyrastają. Lubię szafirki.

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:22, 24 kwi 2026

Do góry
Ostatnie chwile kwitnienia forsycji

Koło pod dębami nie może się doczekać sadzenia seslerii i zastosowało samosiew chwastowy - jest zielono? Jest!
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:19, 24 kwi 2026

Do góry
Mix z przewagą żółtka:

I zaskoczenie - te w zeszłym roku nie kwitły
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:16, 24 kwi 2026

Do góry
Justyśce nie dorównam, ale i ja mam swoje małe tulipanowe poletko

Miały być czerwone, są wpadające w róż. Tysz piknie!
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 18:14, 24 kwi 2026

Do góry
Pamiętacie moją wisienkę przesadzaną na środek koła z różami Heidetraum? I to jak prawie umarła po tym przesadzeniu? I że przeżyła tylko dzięki zastosowaniu rad Andy? Że się zbierała długo i nie kwitła rok temu?

No to pa tera!

Anda, padam do nóżek!
Do raju daleko - u Ewy 16:17, 24 kwi 2026

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Obiecane zdjęcia magnolii Genie z trzech stron.

Spore już to drzewko, a dlaczego nie kwitnie, jest późna czy przemarzła?
Przy ścieżce 16:15, 24 kwi 2026

Do góry

Czy to kępa obuwików? Ogromna
Nie narzekaj że wszystko w powijakach, sporo już zieleni jest na zdjęciach
O sarnie czytałam, no coś takiego, żeby wlazła do ogrodu
Kępa zawilców też okazała
te poduchy przy rondzie to z czego są?
Jagodowiec śliczny
Do raju daleko - u Ewy 15:54, 24 kwi 2026

Do góry
Obiecane zdjęcia magnolii Genie z trzech stron.

Przy ścieżce 13:28, 24 kwi 2026

Do góry
Początek i koniec ścieżki, czekam na kwiaty świdośliwy, w ogóle czekam na wiosnę! Jest u mnie jakby w okolicach gdzie stacjonują jeszcze niedobitki świty Królowej Śniegu, maruderzy!

Przy ścieżce 13:18, 24 kwi 2026

Do góry
W zeszłym roku niespodziewanie wyszedł mi jeszcze jeden obuwik (kilka lat temu przeniosłam wszystkie na nowe stanowisko), z początku sądziłam, że to calceolus, ale miał taką wielką warżkę i zakwitł znacznie później. W tle widać zresztą przekwitnięte calceolusy. Zajrzałam do listy, miałam nadzieję na C. Kentaki Maxi, jednak jest to C. parviflorum var pubescens W tym roku dobrze rokuje, idą silne, pewnie kwiatowe pędy. Ja w skowronkach

Zawilec nemorosa 'Blue Eyes' u nasady płatków ma taki kolorystyczny nalot, zakwita a dopiero po jakimś czasie rozniebieszcza się Pierwszy rozniebieszczony kwiateczek

Przy ścieżce 12:52, 24 kwi 2026

Do góry
Po rozwiezieniu kilku ton własnego kompostu, wertykulacji trawników (pierwszego od ćwierćwiecza he he) i przy niskich temperaturach z przenikliwym, agresywnym wiatrem zupełnie opadłam z sił.
Focić prawie nie ma co, większość roślin na etapie pypci wystających z ziemi, drzewa boją się rozwijać liście, tylko ptaki harcują zawzięcie. Wczoraj wpadła mi do ogrodu sarna, nie mam pojęcia którędy, bo cały ogród mam ogrodzony, uciekała i jak zobaczyłam którędy wydostała się ode mnie, to aż poczułam na własnym grzbiecie otarcia! Niepotrzebnie wybiegłam z aparatem, to był dla niej dodatkowy stres. Zamarłam niemal jak dała susa przez ten uszczerbek sztachety! Tędy przemieszczają się tylko koty! A sarna nie była mała, to stało się w ułamkach sekund.

Moje ulubione rośliny są na takim mniej więcej etapie. Kilka dni przechodziłam obok zanim skojarzyłam Kiedyś wysiałam nasiona ciemięrzycy i podrośnięte, porozsadzałam po co bardziej cienistych miejscach. Wyrastały szczypiorki, żarły je ślimaki, ale jak widać, po kilku ładnych latach nadal są! Szkoda tylko, że tylko w kilku miejscach się uchowały, to piękne rośliny, ale doczekać się ich z siewu, no trudno

Obuwiki, mam wrażenie, że słabiej niż w ubiegłych latach ruszają, nie jest najgorzej, ale chyba czeka mnie dzielenie i przesadzanie.

Nieśmiało kwitnie jagodowiec i mandragora rusza, ciekawe kiedy wreszcie u mnie zakwitnie?

Sezon 2017 u Hanusi 12:10, 24 kwi 2026

Do góry
Zapraszam na Andrzejki w Hanusiowym Ogródku.

Niespodzianka dla Tych co są z nami od niedawna. Dla mnie też była to niespodzianka. A wczoraj cięłam róże. Sekator nowy spod choinki, a stary już tylko do krzewowych pędów. Przytępiło mu się.

Ja też się przytępiłam, jesień i zimę spędziłam w przychodniach i teraz siły sprawdzam, w ogrodzie, na spacerach, no i przy Was ogrodniczki i ogrodnicy. Miło Was widzieć, jak się krzątacie w Rodosach, przy chacie, przy ogródkach domowych i jak w kraju pięknieje nawet przy budynkach oborowych. Trzymajcie się! Owocnego sezonu, chociaż to może być problematyczne z uwagi na fikołki pogodowe.

Andrzejki W Hanusinym ogródku...... 12:00, 24 kwi 2026

Do góry
Wiedziałam, że dzisiaj będzie wspaniały dzień.
Wchodzę na O, a tu ktoś u mnie Andrzejki wyprawiał?
Czyżby prima - aprillisowy kawał?
Nie to moje narzędzia umilały sobie
zebranie wszystkich razem...
i teraz są już w pogotowiu.

Patrzę, gdzie trzonek potrzebny,
gdzie wymienić śrubkę,
cóż od TYCH Andrzejek w tym ogrodzie
widziałam już niejedną makówkę.
2012-2026, 14 lat minęło.
Czas na inne rymy, czy dam radę?
W sezonie zobaczymy.
Od jesieni do kolejnej zimy.

Ogród z zegarem 11:53, 24 kwi 2026

Do góry
Agatorek napisał(a)
Ciemierniki

Ale kępiszcze wspaniałe
No wreszcie wiosennie.
Niezapominajki i bzy to u mnie jeszcze nie mają kwiatów.
Ogródek Gosi 11:50, 24 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 11:49, 24 kwi 2026

Do góry
Ogródek Gosi 11:49, 24 kwi 2026

Do góry
Dlatego moj jest na sznurku. Nie jest to najszczęśliwsze rozwiązanie, bo często się plącze w krzakach, musi mieć bardzo luźną obrożę, bo jak włazu na drzewo, żeby nie udusił się zeskakując z niego. Ciągle musze sprawdzać, czy nie trzeba go ratować z zaplątania, czy nie uciekł bo sie pozbył obroży. Ale mimo wszystko chyba wolę to niż patrzenie jak kot tęsknie zerka przez okno.

Codziennie podlewam. Ciągle odwołują deszcz.
Rośliny sobie radzą. Najgorzej wygląda trawnik.
Jutro mam nadzieję, że będę dalej przesiewać kompost. Już chcę mieć to za sobą.
Poza tym przesadzam
JUż przesadziłam cisa, piwonię drzewiastą, żylistka
Teraz czas na rodki.
Lubię jak ciągle jest coś do zmiany

Ogród z zegarem 11:36, 24 kwi 2026

Do góry
Miodunki:
Różowo-niebieskie

Różowe, a raczej koralowe

Brunnery

I na koniec sasanka
Ogród z zegarem 11:34, 24 kwi 2026

Do góry
Ciemierniki

Bergenie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies