Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogród pod lasem

Ogród pod lasem

TAR 09:28, 02 lip 2026

Ja sobie kupilam budzetowy sekator aku i do tego lekkie nozyce do krzewow i trawy. Ekstra dzialaja. Wiosna praca szybko idzie, teraz mnie czekaja przycinki a tak mi sie nie chce znowu upaly zapowiadaja od poniedzialku.
JoannA 13:25, 02 lip 2026

UrsaMaior napisał(a)
I jeszcze parę fotek przy okazji

Ogród marzeń.
Tutaj można mogłabym zamieszkać nawet pod gołym niebem.
Czy Twoje jarzmianki mają mokro w nóżkach. Cień czy półcień? U mnie nie bardzo chcą rosnąć i nie wiem dlaczego.
Zauważyłam cudne liliowce, pamiętasz jaka to odmiana?
tulucy 16:53, 02 lip 2026

Mnie jedynie ratuje od skręcania się z zazdrosci to, że u Izy komary są cały dzień, u mnie dopiero późnym wieczorem. Jest jakaś sprawiedliwość na tym świecie.
TAR 17:56, 02 lip 2026

Lu nie znalam cie od tej strony
UrsaMaior 22:03, 02 lip 2026

To zła kobieta jest
UrsaMaior 22:07, 02 lip 2026

JoannA napisał(a)

Ogród marzeń.
Tutaj można mogłabym zamieszkać nawet pod gołym niebem.
Czy Twoje jarzmianki mają mokro w nóżkach. Cień czy półcień? U mnie nie bardzo chcą rosnąć i nie wiem dlaczego.
Zauważyłam cudne liliowce, pamiętasz jaka to odmiana?

Dziękiii!!! Jarzmianki są w cieniu, ewentualnie miejscami liźnie je słońce, ale niezbyt długo. Mają raczej suchawo, mimo linii kroplującej. Miałam różne odmiany, ale ostały się tylko białe. Wszystkie różowe i bordowe zniknęły, niestety.
Liliowce to Citrina, śliczne i na dodatek pachnące
Magara 23:13, 02 lip 2026

TAR napisał(a)
Ja sobie kupilam budzetowy sekator aku i do tego lekkie nozyce do krzewow i trawy. Ekstra dzialaja. Wiosna praca szybko idzie, teraz mnie czekaja przycinki a tak mi sie nie chce znowu upaly zapowiadaja od poniedzialku.

Też o takim sprzęcie myślę, ale gdzie nie patrzę to sprzęt plus akumulator minimum półtora kilo waży - ciężko mi uwierzyć, że trzymanie w łapie prawie dwóch kilogramów może być lepsze niż sam sekator

Lucy -
TAR 07:43, 03 lip 2026

Daga jest lepsze. Po pierwsze nie nadwyrezasz tak nadgarstkow, dloni i barkow. Po drugie praca jest szybsza.
Sekator aku przetnie mi spora galaz bez oporu, nie potrzebuje sily na ucisk. Dla mnie zdrowotnie jest to lepsze. Co wiosne odchorowywalam ciecie. Tej wiosny uporalam sie z cieciem szybko i bezbolesnie. Poza tym ja jestem oboreczna wiec kiedy mi bylo juz za ciezko przekladam sprzet do drugiej lapki. Ale to nie jest tez tak, ze godzinami trzyma sie sekator czy nozyce, by odczuwac ciezar.
Mialam tez watpliwosci poki nie sprawilam sobie tych narzedzi. Bajunia. Zaluje, ze tak pozno.
JoannA 08:15, 03 lip 2026

UrsaMaior napisał(a)

Dziękiii!!! Jarzmianki są w cieniu, ewentualnie miejscami liźnie je słońce, ale niezbyt długo. Mają raczej suchawo, mimo linii kroplującej. Miałam różne odmiany, ale ostały się tylko białe. Wszystkie różowe i bordowe zniknęły, niestety.
Liliowce to Citrina, śliczne i na dodatek pachnące

Muszę przesadzić moje jarzmianki bo kłosownica leśna je pożera. U mnie też zniknęły, ale w tym roku się niespodziewanie pojawiły (dziwne).
Tak myślałam że ten liliowiec to Citrina. Mam gratisową sadzonkę, ale wciśnięta gdzieś w ciemnym kącie i w tym roku raczej nie zakwitnie. Muszę się nim porządnie zająć bo wyjątkowo ładny.
Dzięki Iza
LIDKA 08:31, 03 lip 2026

Magara napisał(a)

Też o takim sprzęcie myślę, ale gdzie nie patrzę to sprzęt plus akumulator minimum półtora kilo waży - ciężko mi uwierzyć, że trzymanie w łapie prawie dwóch kilogramów może być lepsze niż sam sekator

Lucy -

Uwierz że lepsze a cięcie idzie 5x szybciej. W zeszłym roku po setce Hortek, różach itd 3 dni miałam spuchniętą dłoń . W tym roku obcięłam wszystko raz dwa . Zdrewniałe pędy niektórych bylin po zimie też super mi szło.