Toszko zobacz jak ja przekopuje. Już brak mi sił, co za glinę nawiozłam
Siarkę kupię. Dzisiaj pytałam w dwóch sklepach ogrodniczych,ale niestety brak. Zamówię przez Internet. Dzisiaj zalatwiłam kupę ... czyli oborniczek
Ta jabłonka rośnie od 5 lat. Wokół mniej owinięta była róża Veilchenblau. Kiepsko kwitła, owoców miała niewiele.
Już rośnie u sąsiadki razem z mniejszym wiązem. Może tam jej będzie lepiej. A w jej miejscu rośnie ta śliwa wiśniowa.
Róże sadziłam z myślą o konfiturze z płatków. ale... kiedy kwitnie tak pięknie pachnie, że najzwyczajniej w świecie żal mi je zrywać. Owoce róży są dość ciężkie do przetwarzania, bo trzeba wydłubać najpierw drobniutkie pesteczki. Zostawiam je na krzakach. Ładnie zdobią.
Kasiu, jabłonka osiągnęła 3 metry. Z każdym rokiem pozbycie się jej byłoby trudniejsze. Zdaje się, że zasadziłam za dużo drzewek i stoję przed koniecznością zrobienia selekcji zanim będzie za późno.
Kaz 32 miskant kwiecisty (Miscanthus floridulus) rośnie dość silnie więc raczej w twoim przypadku będziesz potrzebował bariery,
ja do ograniczania np sumaka lub malin używałem starych beczek, blach , kawałków plastikowych i bitumicznych (falistych) zadaszeń - kombinuj
Ten iglak z tyłu to cyprysik Lawsona Ivonne bliżej cyprysik nutkajski Gloria Polonica
To była jednak spółka. Wykopałam dzisiaj warzywa i niżej były tunele.
Selery, buraki i marchew już zabezpieczone przed szkodnikami.
Buraki trochę za duże. Trzeba będzie je kroić, żeby weszły do garnka.
Nać selerów zamroziłam. Przekopałam rabaty razem z resztkami naci marchwi i buraczanych liści. W warzywniku są jeszcze pory (przed zimą je przytnę), natka pietruszki i brukselka. Zieleni się szczypiorek. Reszta gotowa do zimowania. W styczniu rozsypię dolomit.
Kasya gdy znudzi mi się jakaś robota w ogrodzie biorę sekator i na kogo wypadnie na tego bęc
a samo ciecie wg starych zasad wyluzować między piętrami , wycinać na gładko przy pniu, skracać tak by nie sterczał kikut i co jakiś czas odchodzić na bok by ogarnąć sylwetkę
Aureli a ja skutecznie wyleczyłam się z kupowania cebulek dzięki nornicom. Oczywiście uległam czosnkom i tulipanom botanicznym ale z umiarem. Jak to mówi moja znajoma - choćby skały sr...y nie ulegnę tym podziemnym potworom. Jakie skuteczne lekarstwo z tych paskud
Mam pytanie o sposób zamontowania kantówek/listew dębowych na brzegach wyznaczonej ścieżki. Czy muszą być czymś połączone po długości? Jak głęboko wkopane? Jakie grube? Jakoś przytwierdzone do gleby?
Ścieżka ma być miękka z wiórów drzewnych albo drobnej kory.
Asiu - lubię ten rdest, jak czuprynka na mojej kulce świetlnej Mam też inna odmianę zadarniającą ale ta już taka ciekawa nie jest. U Asi ma mniej słońca niż u mnie i na razie rośnie. Poczekaj do następnego roku, zobaczysz czy przeżyje u niej i jak się będzie rozwijał.
letnia odsłona rdestu Goolden Arrow - dużo mniej go było niż teraz )
a tu z maja ubiegłego roku - na środku za kulką 2 mikre sadzonki
Proszę Was o pomoc w wyborze drzewa na słoneczną rabatę przed domem. Długość rabaty 8,8m , a szer. 2,45m całość lub 1,9m odejmując lawendę, którą może będę wysadzać, bo się zestarzała.
Z tyłu żywopłot z cisa i pomiędzy 4 tuję Aurea Nana. Reszta może ulec zmianie
Twój ogród jest raczej szerszy niż dłuższy, mam na myśli widok z tarasu.
Myślę, że warto byłoby jakoś wydłużyć optycznie perspektywę. Zrobiłam dwie wersje na pierwszy ogień