Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Szmaragdowa Dolina 15:45, 04 lis 2018

Do góry
Kolory idą już w brązy, ale jeszcze sporo innych ciepłych barw w ogrodzie jest

liliowce przed czyszczeniem

w trakcie

materiał na domki dla owadów
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 15:40, 04 lis 2018

Do góry

cdn...

Ogród Małej Mi 2017 15:40, 04 lis 2018

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Lizaki z trzmieliny pasowały by mi tam bardzo. Taka powtarzalność by była.
Chyba na bylinowej masz wyższe trzy o ile pamiętam

Miałam trzy, są dwie.. jedna wypadła.. powód nieustalony.

Tez mi się tak wydaje, że trzmieliny..
To wypadło i tyle placu jest

3 trzmieliny i wrzosy/wrzośce.. będzie super

Ogród Małej Mi 2017 15:34, 04 lis 2018

Do góry
Katkak napisał(a)

Faktycznie, mnie też bardziej się podoba. Buziol Aneczko.

Są łyse i trochę nieforemne, ale rosły w ścisku.. za kilka lat się ładnie odbudują
I tu też trochę ubędzie.. parocja zostanie

Ogólnie trwają targi z eMusiem

Ogród Małej Mi 2017 15:31, 04 lis 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Aniu, bardzo dobry miałaś pomysł z tym przeniesieniem różaneczników. Rabata nabrała lekkości.
Dobrze kombinujesz z tym dostosowaniem ogrodu do swoich możliwości.

Haniu z wiekiem z powodów rożnych nie ogarniamy ogrodu.. chciałabym mieć pięknie, ale siły na zamiary... duzy ogród - dużo roboty, wiec trzeba zrobić tak by jak się nie ma czasu, to od razu nie drażniło oka

Wykorzystuję to co mam już w ogrodzie

Zamiast 20 różnych kwiatków posadziłam jedną piwonię, oczywiście z przesadzenia, zarosła krzakami, dusiła się a jest cudna..
Może mi wybaczy, wykopać było trudno bo rosła koło parocji, a ta ma tak twarde korzenie, że nawet super ostrą łopata nie przetnie!!!! Była walka..

Tylko mam tu żółte jeżówki, ale piwonia zdąży przekwitnąć Liście do obcia.cia, ale zostawiam by nie zapomnieć że już tu coś posadziłam..

Miałam wywalić baptysje, bo zasłania piwonie, ale okazało się, że ta znów ma tak ogromne korzenie, że nie byłam pewna czy przeżyje przeprowadzkę..

Ale tak cicho sza.. chyba wywalę jałowca bonzaja.. i piwonia znów wyląduje obok baptysji bo razem tworzą fajny duet..

I jałowiec, długo szukałam jego foty... myślałam że nie znajdę.. będzie trochę miejsca na byliny bo to słoneczny fragment ogrodu.

'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 15:23, 04 lis 2018

Do góry

cdn...

Ogród Małej Mi 2017 15:21, 04 lis 2018

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Było z jałowcami..

Jest z różanecznikami.. mam nadzieję, że zakwitną wiosną .. a jak nie to poczekam..
kwitną zawsze jako pierwsze.

Dla mnie o niebo lepiej... jeszcze niech podrosną Anabelki, bo dosaziłam więcej, a jodłę podkrzesałąm i zrobiło się przestronniej.
I chyba nawet tamaryszka zostawię A miał też wylecieć ..

Faktycznie, mnie też bardziej się podoba. Buziol Aneczko.
Małymi krokami-Ogród Wioli 15:13, 04 lis 2018

Do góry
effka napisał(a)
Wiolu, mgliste foty zwaliły mnie na kolana, tak do soczyste kolory, że aż nierealne. To zdjęcie jest moim ulubionym

Przypomnij proszę co to za drzewko?

Fajnie,że ci się podobają fotki Mnie też urzekły
Na żywo kolorki jeszcze bardziej soczyste
To drzewo do wiśnia Kiku -shidare uwielbiam ją,bo wiosną pięknie kwitnie a jesienią pięknie przebarwia
Ogród Małej Mi 2017 14:59, 04 lis 2018

Do góry
Takie to wszytko małe się wydaje na foto

I kolejne było:

I jest:

Na pierwszy rzut widać różnice w liściach na grujeczniku i taczkę na rabacie

Za to odsłonił się kiścień Reinbow... kosodrzewina go stłamsiła i zagłuszyła, odebrała światło..

Chyba puste miejsce zagospodaruję jak było wcześniej czyli zrobię wrzosowisko, tu ziemia jet super przygotowana pod wrzosy. Myślałam by wykorzystać moje 3 kulki / lizaki z cisa..ale cis woli mniej kwaśna ziemie. Może dokupię tylko 2 lizaki z trzmieliny.. do towarzystwa dla tej?? może i tę trzmielinę wywalę stąd ?
Jeszcze myślę..

Po wywaleniu łysych i chorych jodeł odsłoniłam się od sąsiadów (bardzo fajni wiec problemu nie ma żadnego z wyjątkiem wrażeń estetycznych), ale już rosną serby...
'Chashitsu' - Herbaciarnia japońska, ogród trójkątny 14:53, 04 lis 2018

Do góry
Yahoo!

Lecą powoli liście i czuć tę właściwą porę jaką jest jesień... a przy okazji lecą kolejne fotki

cdn...

Ogród Małej Mi 2017 14:48, 04 lis 2018

Do góry
Razem z różanecznikami miałam posadzonego kiścienia Zeblid... a drugiego na innej rabacie, też go pożarły inne rośliny.. wiec zgrupowałam dwa razem...

Wydarcie drania było dużym problemem.. aż musiałam poczekać na eMusia by mi pomógł wykopać i wrzucić na taczkę.. rozładowałam już sama.. jak wpadł w dołek tak został
Delikwent na taczce..

I z bliźniakiem na rabacie

Mokradło... i mój ogród 14:39, 04 lis 2018

Do góry
Mam nadzieje, że wystarczająco zabezpieczyłam swoje hortensje Mam nadzieję, że tak samo zakwitną za rok:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:34, 04 lis 2018

Do góry
I takie tamy z tego mglistego dnia.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:30, 04 lis 2018

Do góry
Rododendronom przysłużyły sie ostatnie opady. Proces żółknięcia liści przyhamował. Ładnie zawiązały pąki kwiatowe.

Wciąż kwitnie oczar wirginijski. Z daleka można by go pomylić z forsycją. Tylko pora roku nie ta.Metasekwoja już w większości zrudziała.

Latem z tej perspektywy nie da się zrobić zdjęcia. Teraz można się spokojnie dostać do wnętrza rabaty.

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:26, 04 lis 2018

Do góry
Purpurea Pendula i z boku prawie bezlistny Purple Fountain

Dawyck Gold i Rohan Obelisk

2x Ophir
To tu- to tam- łopatkę mam ! 14:21, 04 lis 2018

Do góry
Agania napisał(a)
Piękna...Haniu...pokaż te jabłuszka z bliska

Oczywiście.

Kosy je podskubują.
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:17, 04 lis 2018

Do góry
Danka Aarburga nie miałem jeszcze okazji napotkać na swej drodze, może byłem tuż tuż np. w Krzywaczce ale tam taki ogrom wszelakich iglakowych "popaprańców" że nie trafił na mój wózek
Bruns na stałym miejscu już chyba 4 lata to i przyrost rekordowy około 80cm wcześniej po przesadzeniach też były tylko centymetry
Jedną Silberlocke prowadzę na płożąco, drugą właśnie przesadzam kolejny(4) raz będzie obrabiana ale jeszcze nie wiem jak

Ewelina miskanty jak nie podpisane to chyba NN, ostatnie to Memory
Rohan Obelisk jest chyba ciut mniej wybarwiony i ma powycinane liście
jeżeli miałbym wybrac jednego to Purple Fountain

Kasya boczne skrócone o 2/3 , w pionie nie przycinałem bo wówczas boczne startują na potęgę. Boki wycinałem przy pąku najbliższym przewodnika, może wezmę się za przewodnik ale wówczas przycinanie i korekty już do końca

perukowiec Royal Purple

Golden Spirit

i jego samosiejka

Young Lady

Małymi krokami-Ogród Wioli 14:12, 04 lis 2018

Do góry
Wiolu, mgliste foty zwaliły mnie na kolana, tak do soczyste kolory, że aż nierealne. To zdjęcie jest moim ulubionym

Przypomnij proszę co to za drzewko?
Ogród Małej Mi 2017 13:40, 04 lis 2018

Do góry
Było z jałowcami..

Jest z różanecznikami.. mam nadzieję, że zakwitną wiosną .. a jak nie to poczekam..
kwitną zawsze jako pierwsze.

Dla mnie o niebo lepiej... jeszcze niech podrosną Anabelki, bo dosaziłam więcej, a jodłę podkrzesałąm i zrobiło się przestronniej.
I chyba nawet tamaryszka zostawię A miał też wylecieć ..
Ogród Małej Mi 2017 13:36, 04 lis 2018

Do góry
Anda napisał(a)

Podziwiam za konsekwencję, ale to jedyne logiczne wyjście z sytuacji, gdy ogród duży a czasu mało Niewiele osób chyba tak potrafi, być dla siebie samego szczerym aż do bólu. I mimo tego chcieć mieć piękny i różnorodny ogród. Bo Twój ogród nadal taki jest

Taki mój to pamiętnik ogrodowy, wiec nie ma miejsca na oszustwa ..

Serce boli przy likwidacji prawie wszystkiego..... ale takie życie.. 10 lat dla ogrodu to dużo, wszystko się rozrosło.. postarzało, zbrzydło .. jak ludzie..z wiekiem do pewnego momentu są piękni, od pewnej granicy tylko lifting pomaga, a potem to i nawet to Zostaje się piękno w środku, sentyment i dostojeństwo, a czasami po protu jest tylko baba jaga

Wracając do pamiętnika ogrodnika mimo woli...

Mam 3 różaneczniki karłowate Shamrock (przy przesadzaniu znalazłam kartkę z nazwą i teraz wiem co mam), małe się komponowały.. ale rabata się zestarzała i azalie je pożarły.. po wywaleniu jałowca zrobiło się miejsce i postanowiłam przesadzić .. nie pora, nie czas.. ale ..było natchnienie i wolny dzień.
Było w 2013.. widać małe wrzosy dla wielkości..

A tak już w tym roku.. tylko prawie ich nie było widać. Widok dla wtajemniczonych

I przeprowadzka.. myślałam że tego nie wykopię i nie wydrę... masakra .. łokieć bolący znów boli bardziej..

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies