Jeśli chodzi o persikarię - to nie ma problemów z zimowaniem - jak są młode sadzonki to zwykle warto je przysypać liśćmi.
No do różowych to rzeczywiście trudno zwłaszcza że kwiatek ma zółty, a noga to taki brudny róż.
Tak na taki stolik to jedna doniczka najwyżej - może mi się uda fajny blat - cała zima na to - będę wdzięczna za namiar.
Mam kilka zdjęć ze szkółki gdzie kupiłam tego dzielżana - oprócz szkółki był ogród taki trochę pokazowy w sensie takim że te rośliny mieli w sprzedaży - ja tam czułam się doskonale a Ewa Pszczelarnia nie ścieżki były waskie i nie widać było co za zakrętem i w każdej chwili mógł ktoś wyskoczyć i cap za rękaw
Mój biedny sango kaku choroba go pożera. Muszę wyciąć jedna duża odnogę już na korze widać czarne duże smugi w dodatku liście uschnięte chorobowo zostają na gałązkach podkreślają ile chorych ich jest. A jeśli jest pieknzakazony to pewnie całe drzewo padnie. Oby to badziewo się nie rozlazło po ogródku.
Jakoś ciezko mi sobie wyobrazić tam coś innego. A tak pięknie rósł przez te 4 lata.
Generalnie i kolory i widoki i miejsca warte obejrzenia.
Krysiu, Bożenki, Madziu, Reniu, Elu, Agnieszko dziękuję za towarzystwo i fajnie spędzony wspólnie czas. Magda podziękowania dla naszego kierowcy
Po wizycie w arboretum wszyscy wylądowaliśmy jeszcze w kolejnym cudnym miejscu. Kto poznaje gdzie to ?
Bożenko - wielkie dzięki dla ciebie i męża za zaproszenie takiej dużej ekipy do siebie i poczęstunek
A z dzielżanem to była cała historia - kupiłam ja i Jasia Poziomka - mała sadzonka ale noga wielka wysoka -/ przycięta w szkółe bo kwiatek był na poziomie 1,60 co najmniej na dodatek zółty / i takie skarby prezentowałyśmy na wieczornej kolacji - śmiechu było - na razie nic nie wiem jak to będzie z tym dzielżanem musi przezimować no i trzymać kolor nogi długo - zobaczymy
Wracać do wiosny i lata to teraz jeszcze nie pora, bo jesień ochoczo raczy ogrody
Zdjęcia, które dzisiaj pokażę są z ostatnich kilku dni, a każdy dzień przynosi zmiany.
Najbardziej wyzłocona a raczej najbardziej słomiasta rabata w porannym słońcu
Młoda sadzonka astra Arctus, kolor słońce przekłamuje
Sam spacer natomiast obfitował w informacje o drzewach i w kolory oczywiście. Dominowały cudnie przebarwione klony, oczary, kaliny, trzmieliny i inne liściaste.