Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Muszelki

Ogród Muszelki

Muszelka 13:19, 24 lis 2018

Dorota123 napisał(a)
Ja mam Nikona 5100 i jadę tylko na automatach, zmieniam tylko tryby. Nie potrafię robić zdjęć na manualu, robię tak na wyczucie.

Ja nastawiam ręcznie. Nawyk z dzieciństwa i młodości. Czym skorupka... Kiedyś fotografowałam analogami. Jakoś trudno zaufać mi automatowi... Ale jak sie okazuje, czasem bije mnie na głowę
Muszelka 13:26, 24 lis 2018

Dorota123 napisał(a)

Fota zimowa wygląda jak polukrowana, uwielbiam takie widoki, ale że jestem zmarzlakiem to od samego patrzenia robi mi się zimno

Ubierz ciepły sweter i popatrz
Śnieżka i jej biali rycerze.

Muszelka 13:28, 24 lis 2018

Zmykam do pracy. Tym razem domowej - po południu zjeżdżają się goście. Będzie imprezka! Z noclegiem
gosika67 13:31, 24 lis 2018

Świetne fotki serwujesz, zaglądam do Ciebie często aby nacieszyć oko, pozdrawiam.
Muszelka 13:34, 24 lis 2018

Różaneczniki rosnące na alpejskiej łące. Zdjęcie wykonałam w Tyrolu na wys. ok. 2600 m. n.p.m.

Pięknego weekendu!
Dorota123 17:24, 24 lis 2018

Miałam kiedyś zenita i go strasznie nie lubiłam. W obecnych aparatach jest ten luksus, że można sobie wybrać opcję.
Mam jeszcze pytanie, czy zdjęcia, które ostatnio wstawiłaś są takie prosto z aparatu, czy otarły się o fotoshopa? Piękna magia kolorów, a ta zima to na prawdę cud natury i mistrzostwo fotografowania.
gosika67 20:35, 24 lis 2018

Też jestem maniaczką fotografii, to jedna z moich pasji.Podziwiam Twoje fotki.Pozdrawiam.
gogo 22:36, 24 lis 2018

Dzięki za buty w doborowym towarzystwie
Przesłałam dziś Śnieżce pozdrowienia od Ciebie / w drodze do J.G. /.
Ale głowę miała w chmurach / padał kapuśniaczek / i nie wiem, czy widziała machanie ręką.
Będę musiała to powtórzyć przy lepszej pogodzie
Muszelka 07:17, 25 lis 2018

Dzień doberek.
U mnie wszyscy jeszcze śpią, więc po cichutku zaglądam na Ogrodowisko

Dorota123 napisał(a)
Miałam kiedyś zenita i go strasznie nie lubiłam. W obecnych aparatach jest ten luksus, że można sobie wybrać opcję.
Mam jeszcze pytanie, czy zdjęcia, które ostatnio wstawiłaś są takie prosto z aparatu, czy otarły się o fotoshopa? Piękna magia kolorów, a ta zima to na prawdę cud natury i mistrzostwo fotografowania.

Dorotko, w zasadzie wszystkie fotografie, które tu prezentuję "otarły się" o program graficzny. Nie mam fotoshopa. Posługuję się darmowym program PhotoFiltre.
Czasami ujęcia lekko przekadrowuję, choć staram się podczas fotografowania tak kadrować, by później nie ciąć. Jednak zdarza się, że tnę (głównie niebo). Bardzo często zwiększam kontrast. Natomiast zimowe zdjęcia często konwertuję do b/w - mam cały czas sentyment do fotografii czarno-białej Po zdjęciu koloru dodaję kilka procent sepii.

Ingerencję programu graficznego w fotografię uważam za całkowicie normalną. Przecież podobnie czyniłam w ciemni fotograficznej, gdy wywoływałam zdjęcia. Stosuję ją jedynie po to, by niejako "zatuszować" niedoskonałości sprzętu, bądź podkreślić piękno danego kadru.
Muszelka 07:22, 25 lis 2018

Vorarlberg - jedno z jezior polodowcowych. Kocham ich szmaragdowy kolor...