Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Księżycowy... 23:37, 13 paź 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Się buduje w cudownie jesiennych okolicznościach przyrody...

Agnieszko, co budujecie z tych kantówek? Ciekawie wygląda.
To drzewko kuliste na pniu to dąb green dwarf? Pięknie przebarwiony

Co do warzywnika, nie wyobrażam sobie sama ogarnąć tak dużego. Moi rodzice są na emeryturze i mają mnóstwo czasu na pracę w warzywniku.
Moja ostoja 23:37, 13 paź 2018

Do góry
Szukając odpowiedniego miejsca dla rododendronów wysadzałam i przesadzalam kolejne krzewy i byliny.
Zmieniłam też kształt rabaty odsuwając się jak najdalej od katalpy.
Ostatecznie wygląda ona tak:

Wokół rabaty będzie rosła trawa.
Ponieważ nie kupowałam żadnych nowych roślinek, zrobiłam kompozycję z posiadanych.
Trzon stanowią:
Enkiant dzwonkowaty
Żywotnik Filiformis
Orszelina olcholistna
Wypełnienie to żurawki, hosty, kostrzewa - wszystkiego po trochu - taki misz masz
Świerk serbski - Picea omorika 23:36, 13 paź 2018

Do góry
Danusiu, co ile były sadzone te świerki z twojej realuzacji?

A drugie pytanie, by uzyskać taki efekt - to zdjęcie doroslych jyz drzew, to co ile polecasz sadzic
Żywopłotki cisowe. 23:31, 13 paź 2018

Do góry
JoannA napisał(a)
Te podłużne donice też mi w oko wpadły.
A na damę szczuplejszą poczekam do wiosny.

Asiu! donice podłużne i wysokie już u mnie tylko nie obsadzone, nie mam kiedy, mam wrzosy ale stoją w misce już miesiąc czasu za mało.

a to moja koteczka po operacji przepukliny.
Sprowadziła się wnuczka i ją pilnuje, bo tylko z nią chce przebywać.
Wnuczka jedna z bliźniaków mieszkała u nas przez okres szkoły podst. i są związane.
Małą koteczkę ktoś nam podrzucił za ogrodzenie 12 lat temu, a to kociara i ją tuliła.
Wyniesiona dziś na słoneczko, ale na smyczy bo ucieka.
Wystraszona jest. Dostała od weta kubraczek, by szwy ochronić.

Moja glebo terapia 23:27, 13 paź 2018

Do góry
Witam październikowiec, wrzesień mi jakoś tak uciekła choć na fotkach uwieczniony ale, że nie będziemy odgrzewać kotletów więc dzisiejszy pogodny dzionek.

Hortensje już całkiem w jesiennej szacie

Moja ostoja 23:22, 13 paź 2018

Do góry

„Rewolucję” musiałam zacząć z powodu tej oto katalpy.
Jej płytkie korzenie sięgające daleko poza koronę kolidowały z innymi roślinami posadzonymi w jej obwodzie. Słabo rosły i miały wiecznie za sucho, pomimo podlewania. Korzenie drzewa były tuż pod powierzchnią kory.
Ponieważ mam słabość do rododendronów, wiosną posadziłam dwa niewielkie krzewy na trawniku, zakładając, że schronią się w jej cieniu w najgorętszych momentach dnia. Po konsultacji z Toszką, doszłam do wniosku, że trzeba znaleźć dla nich inne miejce w ogrodzie, choć już wcześniej wytargałam część darni, aby zrobić rabatę rododendronową. Pod surmią zamierzam posiać trawę. Myślę, że jedynie ona da sobie radę.
Za drzwiami do ogrodu... 22:57, 13 paź 2018

Do góry
Tą beczułkę i jeszcze dwie większe brat mi zdobył,ratując przed... pewnie spaleniem...ludzie pozbywają się takich rzeczy oczyszczając siedliska po zmarłych dziadkach na wsi...A wszyscy wkoło wiedzą, że ja lubię starocia...Czasami warto znajomym wspomnieć,żeby byli wyczuleni na takie rzeczy... dostałam też, od kuzyna stare kute zawiasy ,które wykorzystaliśmy w białej bramie
Niestety największa beczka nie przetrzymała transportu i nie udało nam się jej od nowa złożyćZostawiłam sobie obręcze...
Tu średnia:
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:45, 13 paź 2018

Do góry
mira napisał(a)

Miro, moją uwagę zwróciła róża obsypana kwiatami. Raczej o tej porze roku przyzwyczajona jestem widzieć pojedyncze pąki, a tu taka obfitość! Cóż to za jedna?
Pozdrawiam
Ptasi gaj 22:38, 13 paź 2018

Do góry
pestka56 napisał(a)
Rumianka, zależy od odmiany. Jeden w 2-3 lata podwoi objętość, a inny już po jednym sezonie. Co posadziłaś? Znasz odmianę?

Elu, znowu się napatrzyłam u ciebie
Nie korci cię, żeby między tarasem a rabatą trawiastą założyć rabatę z niższych traw? Zrobiłby się ogród wieloplanowy. Widziałam u Godlewskich nawet miskanty 80 cm w czasie kwitnienia i tak mocno przebarwione, że oczy krzyczały. Są nawet takie, które o miesiąc wcześniej zakwitają.

Kasiu nie moze byc zadnych traw po pierwsze wszedzie jest siatka przeciw kretom, po drugie mam juz dosyc zmian, po trzecie taras bedzie zadaszony i bedzie mala zmiana ale po bokach.

Z miskantow to poluje jeszcze na ROsi, ale nie ma w sprzedazy widocznie zniknal juz wysprzedany. Moze w przyszlym roku gdzies kupie.
Jeszcze w poniedzialek zajrze do sasiedniej szkolki.

Kasiu mam juz dosyc trzeba wreszcie zaczac odpoczywac. Em dzisiaj zrobil obwodke przy wrzosach, ja rozdrabnialam brzozy jutro mam nadzieje ze skoncze, liscie trzeba wygrabic albo kosiarka zebrac.
Taka piekna pogoda a my zasuwamy. Jutro chce posadzic jeszcze tulipany.
Pewnie pod koniec pazdziernima trawy powiazac.
Caly czas robota nie ma konca.

Poranek

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:32, 13 paź 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

I co ja mam Ci napisać? Tyle piękna, kolorów, ciekawych rozwiązań, przestrzeń, krajobrazy, dzika przyroda ... Jestem zachwycona!!!
I taki spokój, ciepło, które panują w Twoim wątku. Dziękuję

Mam też pytanko - czy znajdę gdzieś plan Twojego warzywnika? Chciałabym się bliżej mu przyjrzeć, bo kocham warzywniki, a może mnie zainspiruje?
Małymi krokami-Ogród Wioli 22:26, 13 paź 2018

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)
Wiecie co,jestem bogata ....
11 ton czarnego złota do mnie przyjechało

Jak ja kocham taki widok, moje 18 ton się skończyło, mus zamówić kolejne tony.
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:20, 13 paź 2018

Do góry
I taki mały kobiecy szoping dzień jak co dzień kora, kantówki, śruby i inne duperelki.
Byłam z koleżanką, która nie mogła zajarzyć jak baba może takie rzeczy kupować i na uwiarygodnienie zrobiła mi foty w akcji.
Pamiętajcie o ogrodach 22:16, 13 paź 2018

Do góry
greg66 napisał(a)

Pięknie rozszumiały Ci się trawy. A ta szczególnie mi się podoba - srebro jej delikatnych kwiatostanów. Wiesz, jaka to odmiana?
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:14, 13 paź 2018

Do góry

I po, no wiem, nic nie widać hehe. Jutro będą fotki, na których coś będzie widać
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:10, 13 paź 2018

Do góry
Dąb posadzony, łatwo nie było bo korzenie mocno przerosły donicę. Bez pomocy mężczyzn nie dałabym rady.
Przed:

W trakcie:
Przerwa na kawę... 22:09, 13 paź 2018

Do góry
Dziś było tak pięknie ciepło...
Za drzwiami do ogrodu... 22:08, 13 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Biały odcień jesieni...

Gdzie zdobyłaś starą beczkę??? Moje nieziszczone marzenie ...
Przedziwny Ogród 22:04, 13 paź 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Jeśli nie zdarzą zakwitnąć w ogrodzie to zakwitną we flakonie
Te czerwone to są owoce głogu. Mam dwa drzewka szczepione na pniu, całe są obsypane owockami.

To jakiej one są wysokości? ,Wydają się małe.Mam dwa głogi,ale listki wydały mi się inne.Mój biało kwitnący obsypany też owockami, a ten co na różowo,wogóle mnie ma owoców
Anulajda w raju 21:53, 13 paź 2018

Do góry
anulajda napisał(a)
Dzisiejsza słoneczna jesień

cudownie Aniu harmonia ,porządek ,elagancko
bardzo ładne ciski zakupiłaś
i powaliła mnie ilość cebulek do sadzenia -będzie wiosną szał
Moja działka na Dębowym Lesie 21:46, 13 paź 2018

Do góry
anabuko1 napisał(a)

A hortensja Dębolistna już ma takie jesienne kolorki

Cudowna!!! Bardzo, bardzo Ci jej zazdroszczę Jak znosi zimy?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies