Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

Ogrodowy miszmasz... pod kontrolą

m_gocha 22:48, 06 lis 2018

Mala_Mi napisał(a)
Patent na hakonki zapamiętam Chociaż ja wykopałam teraz i podzieliłam.. czyli nie tak zrobione i nie o tej porze.. ale ja w gorącej wodzie kąpana

Walcz o swoje bukszpany bo masz je niesamowite.. u mnie pierwszy rzut wypatrzyłam w połowie kwietnia.. wiec szybko trzeba obserwować.
Ania! Patent na hakonki sprawdzony
Sprawdzam te moje buksy bo teraz od wielu dni ciepło więc może ćma nie śpi...
Tak sobie myślę, że gdyby jednak chciała odwiedzić mój miszmasz to byłby spory problem z tak dokładnym opryskanie tak ogromnych i gęstych buksów
Ech!...
Podziwiam Twoją konsekwencję w wywalaniu jałowców Choć mi też różne myśli chodzą po głowie
m_gocha 22:57, 06 lis 2018

Margerytka40 napisał(a)
Małgoś,wiem ,że nie przepadasz ale jakoś mi się ta inspirka skojarzyła z Twoją skarpą
Inspirka piękna, ale...
Asia! Gdybym miała duży ogród to na 100% pojawiłyby się u mnie takie rabaty trawiasto-bylinowe. Niestety na tak małym areale denerwowałyby mnie przekwitające i rozłażące się byliny (tam jest chyba szałwia i złocień)
W dużym ogrodzie łatwo zgubić takie "efekty" bo coraz to coś innego zaczyna grać pierwsze skrzypce. W małym ogródku niestety nie ma już miejsca na odciągnięcie wzroku. Poza tym taka rabata to nie 1/100 ogrodu ale np. 1/4
A u mnie prymulki kwitną od ponad miesiąca

Pachną wiosną
m_gocha 23:04, 06 lis 2018

A na mnie czekają cebulowe
Nawet nie chcę myśleć ile.....
A czasu brak... Może w najbliższą sobotę się uda?

Piękna jesień
m_gocha 22:58, 08 lis 2018

Przeglądając jakieś czasopismo ogrodnicze wyczytałam, że: Cebulki krokusów w rzeczywistości są bulwami pędowymi. Bulwy pędowe posiadają rośliny, które gromadzą substancje zapasowe w dolnej części głównego pędu.cebulki krokusów żyją tylko jeden rok, po kwitnieniu obumierają, a na ich miejsce z grubiejących nasad liści tworzą się bulwy potomne
I to jest wytłumaczenie tego co pokazywałam na fotkach jakiś czas temu
m_gocha 23:59, 08 lis 2018

Zaczytane u Mirki
Ku pamięci - bo powojników 5 szt. u mnie

Mikstura na uwiąd powojników:

Powojniki podlewać wczesną wiosną preparatami przeciwgrzybiczymi albo :
10 ząbków czosnku
8 tabl nadmanganianu potasu
8l wody
Czosnek zgnieść, wrzucić do wody plus nadmanganian i zostawić na 2-3 godz. Potem podlać co najmniej pół wiadra na jedną roślinę. Po kilku dniach powtórzyć. Można później jeszcze co jakiś czas powtarzać
mirkaka 15:24, 09 lis 2018

m_gocha napisał(a)
Najbardziej czadu dały jabłonie. Konary aż się uginał pod ciężarem owoców. Co ciekawe mam 8 odmian jabłek.... na dwóch jabłoniach. Trzy lata temu wzięłam gałązki od siostry z różnych odmian jabłoni i wiosną zaszczepiłam na moich dwóch już leciwych jabłoniach. Część zrazów się przyjęła i tym sposobem mam prawie sad Jabłka prosto z drzewa od lipca do późnej jesieni
Dodatkowo wyjątkowo nie było problemów chorobowych z jabłoniami (a z reguły w każdym roku coś się działo).

Zachęcam do takiego eksperymentowania

ale jesteś zdolniacha A ciekawe czy można zaszczepić jabłka na śliwie??? albo czereśnie na śliwie?

Gosiu przepięknie masz o tej porze roku, Twoje bukszpany słynne na całe ogrodowisko
A ciekawe czy jak ćma bukszpanowa zje wszystkie listki to one już nie odbiją? Moje po przycięciu odbiły to może i po ćmie odbiją?
basia3012 20:30, 09 lis 2018

Gosiu, Twoje bukszpany to giganty. Cudne. przycięte przepięknie. Bardzo spodobały mi się i marcinki i rozchodnik, nie mówiąc już o trawach. Bardzo piękny ogród. Gratulacje.
pozdrawiam.
m_gocha 22:40, 15 lis 2018

mirkaka napisał(a)

ale jesteś zdolniacha A ciekawe czy można zaszczepić jabłka na śliwie??? albo czereśnie na śliwie?

Gosiu przepięknie masz o tej porze roku, Twoje bukszpany słynne na całe ogrodowisko
A ciekawe czy jak ćma bukszpanowa zje wszystkie listki to one już nie odbiją? Moje po przycięciu odbiły to może i po ćmie odbiją?
Mirka! Wydaje mi się że tego typu szczepienie to tylko w ramach danego gatunku tzn. jabłka na jabłkach itp. Takie szczepienie to fajne i przydatne doświadczenie zwłaszcza w małych ogrodach, gdzie nie ma miejsca np. na kilka jabłoni. A ten sposób zapewnia świeże jabłuszka prosto z drzewa od początku lipca do późnej jesieni (nawet udało się 3 skrzynki zebrać na przechowanie)

Do tej pory z bukszpanami nie miałam problemu, ale ostatnio przy przeglądaniu pod kątem ćmy zauważyłam, że 3 bukszpany w obwódce b. kiepskie Muszę fotkę wrzucić na wątek bukszpanowy. Może ktoś coś doradzi

A w ogrodzie jeszcze ostatnie kwiatuchy
Powojniki mają już całkiem suche liście ale gdzieniegdzie pojedyncze kwiaty a nawet pąki

m_gocha 22:50, 15 lis 2018

basia3012 napisał(a)
Gosiu, Twoje bukszpany to giganty. Cudne. przycięte przepięknie. Bardzo spodobały mi się i marcinki i rozchodnik, nie mówiąc już o trawach. Bardzo piękny ogród. Gratulacje.
pozdrawiam.
Dzięki Basiu Trochę mam ostatnio focha na ten mój miszmaszowy ogród . Ale to może zmęczenie sezonem?

Tymczasem kwitnie jeszcze ostróżka i jeszcze ma dwa pąki, które niestety nie zdążą już zakwitnąć (fotka z 12.XI)
Margerytka40 22:53, 15 lis 2018

O, ciekawe takie szczepienie. Jak to robisz? Nigdy nie zagłębiałam się w takie eksperymenty bo wydawało mi się to jakoś trudne. Może bym spróbowała?