Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 23:32, 18 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Iwonko, ja roślinek dużo nie kupowałam. W sumie to tylko dwie trawki, kosmos i tojeść. Przywiozłam trochę nasionek, ale nie wszystkie wiem, jakie to są i od czego. Teraz jestem na etapie przerabiania rabatki z ławeczką (której jeszcze nie ma). Mam tam posadzone hortensje ogrodowe, ale nie kwitną. Więc postanowiłam je przesadzić (od wiosny już 3 raz)na rabatę od świerków. Tam jest więcej cienia, to może lepiej im tam będzie Dzisiaj kupiłam sobie hortensje bukietowe Vanilky i trawkę miskant paskowany. Jedną hortensje już wsadziłam, ale ciemno się zrobiło i dokończę jutro po wizycie u lekarza

Doniu, nie pamiętam u kogo czytałam, że hortensje ogrodowe dobrze jest okryć na zimę, bo paki kwiatowe zawiązuje już teraz i jak przemarzną, nie ma kwiatów. A u tej osoby widziałam śliczne hortensje niebieskie i różowe. Może warto okryć? Ja spróbuję taką agro włókniną okrywową i gałązkami świerku. U ciebie świerku teraz masz dość, to zostaw kilka gałązek do okrycia. Może się uda ?
Zakątek z fioletową ławeczką 23:13, 18 sie 2014

Do góry
Widzę, że bez męskiej ręki się nie obyło.
Świerków szkoda, ale miejsca mało, to musiały polecieć
Ogródek Iwony 23:07, 18 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Oj, to dużo pracy Was czeka Ja jestem na etapie przeróbek rabat, które polega na przesadzaniu z miejsca na miejsce

Trochę pracy nas czeka. Dziś sporo zrobiliśmy. Myślałąm, że kilka dni nam to zajmie, ale dzieciaki (te nastoletnie ) pomogły, więc szybciej poszło. I bez mojego M nic bym nie dała rady zrobić. Chorą rękę ma, a robił, aż się kurzyło.
Doniu, ty sobie przywiozłaś sporo roślinek. Więc się wcale nie dziwię, że przesadzasz. Widziałam, ze róże ci pięknie porosły
Ogródek Iwony 23:04, 18 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
ale ładnie

Az się boję, czy wszystko wyjdzie. W założeniu chcemy wykorzystać materiały z odzysku. Tzn. ten murek z cegły szamotowej poleci dalej na niższym poziomie. A cegła jest z rozbiórki starego budynku kilkanaście lat temu. Wtedy nie wiedziałam, jak ją wykorzystać, teraz jest na wagę złota
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:58, 18 sie 2014

Do góry
LadyR napisał(a)
Głos oddany, bo jesteś dla mnie inspiracją do przekopania całego ogrodu. Jeszcze wpadł mi w oko żurawkowy, czy to ktoś od nas?

Ha, ha, ha.
A ja właśnie przekopuję rabatkę południową, bo mi się tam nic nie podobało, odkąd na O. jestem
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:56, 18 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)

a ja nawet nie wiedzialam, myślałam że można tylko raz

Wyczytałam, że codziennie jeden głos można oddać. Sprawdzę jutro
Ogródek Iwony 22:52, 18 sie 2014

Do góry
Doniu, zdjęliśmy chodniczek, trzeba dosypać ziemi, taras chcemy troszkę otworzyć na ogród, aby móc patrzeć na roślinki. M chciałby tam trawki i swoje herbaciane róże i pomarańczowe jeżówki. Będzie nowy trawnik.
W przyszłym roku taras dostanie nowe zadaszenie.
Ogródek Iwony 22:45, 18 sie 2014

Do góry
Prace wykopaliskowe:

Porządkowanie terenu po zdjęciu darni:

I z drugiej strony:

Ciąg dalszy nastąpi ...
Ogródek Iwony 22:41, 18 sie 2014

Do góry
Kilka fotek typu PRZED I PO (a raczej w trakcie pracy, bo do końca jeszcze daleko)
Rabatka południowa w lipcu był to busz krzaków :

Potem krzaki zostały przycięte:

Nadal wyglądało tu nieciekawie. Odkryłam też, że moja kalina koralowa wcale nie jest tą, którą chciałam mieć. Więc postanowiliśmy z M, że podlega kasacji. Została wykarczowana:
Z jednej strony widok taki:

Z drugiej taki:
Ogródek Iwony 22:24, 18 sie 2014

Do góry
Donia72 napisał(a)
Ana, tłumacz z Ciebie właśnie jest super, wszystko zrozumiałam

Ogrodowa zachciewajka :) 22:24, 18 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Dzięki Iwonko Tak zrobię
O oderwaną gałązke powalczę.

Oby się udało.
Ja teraz eksperymentuję z takimi sadzonkami z VF i kilku nieznanych hortensji. Tydzień temu wsadziłam do doniczek takie sadzonki małe, podlewam i czekam. Listki nie zwiędły, stoją jędrne. Jak się uda, to jesienią wsadzę do gruntu.
Ogródek Iwony 22:18, 18 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Iwonko rzuć proszę okiem na moje patyczki.

Rzuciłam okiem i napisałam u ciebie Kasiu
Ogrodowa zachciewajka :) 22:16, 18 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Ot moje patyki Z 6 listki puściło 4.
Stoją na dworze, teraz mam je wsadzić do gruntu, tak? razem czy porozdzielać?

Poniżej gałązka, która przed chwilą została niechcący odłamana przez mojego kota!!!! Jak robiłam zdjęcie strasznie się do patyków łasił i złamał zanim go odgoniłam!!! i chyba, akurat ta gałązka (około 10 cm wysokości), ma dwa maleńkie, białe pączki, dobrze widzę? Czy da się ją jakoś uratować??? Np. wstawić do szklanki z wodą, puści korzonki???

Hortensja Annabell.

Te z doniczki wsadź do ziemi. Jak zostawisz razem, to bedziesz szybciej miała gęstą roślinkę. Danusia czasem sadzi dwie hortensje do jednego dołka, aby był szybszy efekt.
Z oderwanej gałązkioderwij te młodziutkie sadzonki niezdrewniałe, oberwij dolne listki i wsadź do ziemi tak, aby dwie trzecie było w ziemi. Może zdążą wypuścić korzonki do jesieni ?
Ogrodowa zachciewajka :) 22:06, 18 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

Może larwy chrząszcza majowego?

Olu, to to samo dziadostwo.
Ogród na glinie 21:58, 18 sie 2014

Do góry
No, ładna zagadka. Znajdź różnicę A ja poprawienia cyrklem szukałam. Dopiero Ewelina zauważyła, hi, hi
Małgosiu, przypomnij mi wiosną o patyczkach VF. Wyślę ci
Ogródek Iwony 21:52, 18 sie 2014

Do góry
kosolka napisał(a)

Czyli bać się nie mam? Zostawiam sobie to do przemyślenia przez zimę.

Olu, Miskanta Morning Light obserwowałam u Any-art, jak się rozrasta. W tym roku pojawił się u mnie jako pierwsza trawka w moim ogrodzie i codziennie rano wyglądam z okna sypialni i śmieję się do niego, taki on cudny Poczytaj sobie o nim w Internecie. Danusia też ma artykuł na temat traw. Nie wszystkie są takie ekspansywne
Ogródek Iwony 21:49, 18 sie 2014

Do góry
Kasial napisał(a)
Przesadzę, bo to chyba nie ich miejsce docelowe. Po prostu w tym momencie tu gdzie są mają najlepiej. Ja chyba wszystko będę musiała przesadzić! Wtedy zrobię spotkanie Ogrodowiskowe każdy przyjdzie ze swoją łopatą, w części artystycznej będzie przesadzanie moich zdobyczy

Kasia, aż muszę sprawdzić, co ty tak chcesz przesadzać ?
Pamiętaj, aby robić rabatkę po rabatce, a nie wszystko na raz.
Małgosia z ogrodu na glinie potrafi fajnie planować. Podziwiam ją za to.
Ja tak nie umiem. Muszę na żywo. Teraz, jak pozbyłam się wszystkiego z południowej rabaty i mam gołą ziemię, aż się boję, żeby czegoś nie sknocić. Oglądam wszystkie fotki z "Zimozielonego ogrodu przy białym domu" i wszelkie nasadzenia tam. Ja mam mało miejsca od południa przy tarasie, więc muszę z głową zaplanować wszystko.
Ogródek Iwony 21:41, 18 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
ja też, szczególnie, ze widać jesień... nie lubię...

A przede mną jeszcze trochę jesiennej pracy w ogrodzie. Jeszcze murki chcę postawić przy tarasie i winobluszcz opanować, bo na razie to on opanował wszystko inne.
A we wrześniu szkoła się zacznie i nie będę miała czasu na ogród.
Ogródek Iwony 21:38, 18 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

To się cieszę. Już się nie mogę doczekać wiosny
ja też, szczególnie, ze widać jesień... nie lubię...
Ogródek Iwony 21:37, 18 sie 2014

Do góry
ana_art napisał(a)
pamiętam też o red baronie

To się cieszę. Już się nie mogę doczekać wiosny
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies