Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodowa zachciewajka :)

Ogrodowa zachciewajka :)

Kasial 20:53, 18 sie 2014

Bogdziu dziękuję za obszerne wyjaśnienia
Ziemia chyba nie kwaśna. Przesadzę do kwaśnej. A podlewane mogły być w słońcu, bo moja babcia czasem tak podlewa i mogło się tak zdarzyć, raczej na 90 %.
Zrobię jak radzisz.
ZbigniewG 21:08, 18 sie 2014

Kasial napisał(a)
Mam pytanie. Mam sosnę dość sporą. Czy jest jakiś sposób aby kontrolować jej wysokość? Nie chcę żeby rosła w górę. Czytałam, że można podciąć czubek. I że już? A nie chce jej wycinać, bo mi się podoba. Prodzę o podpowiedź

Kasia ten typ - sosna pospolita zniesie wszystko, tnij (nawet jutro) śmiało na wysokość i boki, na wiosnę (mai)jak zacznie wypuszczać nowe przyrosty skracaj je, po roku dwóch będzie gęsta bryła
wrzuć w sieci -przycinanie sosny --wszystko ze szczegółami
Kasial 21:19, 18 sie 2014

Dzięki Zbyszku Ależ ja już czytałam o cięciu ale nie ma to jak indywidualne i "osobiste" rzucenie oka specjalisty Jako laik boję się działać pochopnie, żeby sobie kuku nie zrobić
Kasial 22:05, 18 sie 2014

Ot moje patyki Z 6 listki puściło 4.
Stoją na dworze, teraz mam je wsadzić do gruntu, tak? razem czy porozdzielać?

Poniżej gałązka, która przed chwilą została niechcący odłamana przez mojego kota!!!! Jak robiłam zdjęcie strasznie się do patyków łasił i złamał zanim go odgoniłam!!! i chyba, akurat ta gałązka (około 10 cm wysokości), ma dwa maleńkie, białe pączki, dobrze widzę? Czy da się ją jakoś uratować??? Np. wstawić do szklanki z wodą, puści korzonki???

Hortensja Annabell.
Iwk4 22:06, 18 sie 2014

kosolka napisał(a)

Może larwy chrząszcza majowego?

Olu, to to samo dziadostwo.
Iwk4 22:16, 18 sie 2014

Kasial napisał(a)
Ot moje patyki Z 6 listki puściło 4.
Stoją na dworze, teraz mam je wsadzić do gruntu, tak? razem czy porozdzielać?

Poniżej gałązka, która przed chwilą została niechcący odłamana przez mojego kota!!!! Jak robiłam zdjęcie strasznie się do patyków łasił i złamał zanim go odgoniłam!!! i chyba, akurat ta gałązka (około 10 cm wysokości), ma dwa maleńkie, białe pączki, dobrze widzę? Czy da się ją jakoś uratować??? Np. wstawić do szklanki z wodą, puści korzonki???

Hortensja Annabell.

Te z doniczki wsadź do ziemi. Jak zostawisz razem, to bedziesz szybciej miała gęstą roślinkę. Danusia czasem sadzi dwie hortensje do jednego dołka, aby był szybszy efekt.
Z oderwanej gałązkioderwij te młodziutkie sadzonki niezdrewniałe, oberwij dolne listki i wsadź do ziemi tak, aby dwie trzecie było w ziemi. Może zdążą wypuścić korzonki do jesieni ?
Kasial 22:18, 18 sie 2014

Dzięki Iwonko Tak zrobię
O oderwaną gałązke powalczę.
Iwk4 22:24, 18 sie 2014

Kasial napisał(a)
Dzięki Iwonko Tak zrobię
O oderwaną gałązke powalczę.

Oby się udało.
Ja teraz eksperymentuję z takimi sadzonkami z VF i kilku nieznanych hortensji. Tydzień temu wsadziłam do doniczek takie sadzonki małe, podlewam i czekam. Listki nie zwiędły, stoją jędrne. Jak się uda, to jesienią wsadzę do gruntu.
Kasial 08:55, 19 sie 2014

Ukorzeniam jeszcze bukszpan i berberys. Na razie stoją gałązki, liście nie zwiędły, będzie już ponad miesiąc. Może coś się tam dzieje
Tydzień temu posadziłam do doniczki ukorzeniony patyczuniek z mojego wielkiego bendżaminsa w wodzie stał, puścił niezłe korzenie Muszę zrobić zdjęcie mojej beniaminkowej rodzince
Malgosik 09:04, 19 sie 2014

Kasial napisał(a)

Ciesze się, że walka z kretem wygrana!! wreszcie i ja się do czegoś przydałam na O.
No muszę sobie jakoś poradzić z paskudztwem Walka się zaczyna

na której stronie opis walki z kretem? bo mi jeden buszuje po trawniku