Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pamiętajcie o ogrodach 16:28, 10 paź 2018

Do góry
Już złota jesień puka:
Początkującego ogrodnika kawałek trawnika ;) Ogródek Kasi 16:01, 10 paź 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kacha, ja bym przy tarasie zrobiła rabatę tylko z przodu. Wg mnie rabata w L, z tylko jednym bokiem będzie słabo wyglądać...

Ej no, L ma zawsze tylko jeden bok

Myślisz, że to będzie słabe? Mnie ta wizja obsadzenia, może delikatnego osłonięcia się jeszcze przed ludźmi od ulicy kusi. Muszę kratki jakieś bym dała też, jak kiedyś miałam w planach..
Od drugiej strony
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:58, 10 paź 2018

Do góry
Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 15:57, 10 paź 2018

Do góry
Porcja świeżych fotek

...uDany ogród 15:32, 10 paź 2018

Do góry
dana1s napisał(a)

Pięknie u Ciebie, a fotki robisz poetyckie
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:31, 10 paź 2018

Do góry
MartaKM napisał(a)
Przeczytałam cały Twój wątek już jakiś czas temu i pomógł mi on w podjęciu kilku różanych decyzjiPodczytuję Cię na bieżąco i myślę, że nadzszedł czas żeby wyjść z ukrycia i się przywitać, no bo ile tak za płotem można się czaić Więc oficjalnie się witam i od razu o radę pytam Stoję przed kolejnym dylematem rózanym pomiędzy Artemisem i Tranquillity. Chciałabym róże w odcieniach kremu, długo kwitnącą i chociaż trochę pachnącą-którą z nich byś poleciła? A może coś innego?

Cześć, Marto, fajnie ze się ujawniasz
Jeżeli chciało Ci się przeczytać cały ten wątek, to pewnie niezła wielbicielka róż z Ciebie: bo u mnie to głównie cały czas o różach się pisze

Zarówno Tranquillity (pachnie zielonym jabłuszkiem), jak i Artemis (słabo pachnie ziołowym aromatem) to są fajne róze. Artemis późno zakwita, chociaż kwitnie obficiej i ma wyprostowany kształt krzaczka oraz kwiatuszki-kółeczka które z niczym nie pomylisz. Przez to ża obficie kwitnie, mocno śmieci spadajacymi płątkami.

Tranquillity to angielska róża parkowa o nostalgicznym kształcie kwiatków. Nie jest tak obfita jak Artemis, u mnie łapie plamki. Ale i Artemis w tym roku została zaatakowana przez rdzę. Trudny rok był.

Mogę jeszcze polecić Desdemonę - ona też ładnie, świeżo pachnie. Też jest angielską różą krzaczastą, zdrową, sądząc po 3 pełnych sezonach u mnie. Bardzo ładnie powtarza i wcześniej zaczyna kwitnienie. Kolor raczej bardziej morelowy, niż żółty, jak ma w sobie Artemis czy Tranquillity.

Nawet dzisiaj jeszcze kwitnie (T. i A. - nie):

ogród (nie)Mocy 15:29, 10 paź 2018

Do góry
A jakby wysypać żwirem ten kawałek między domem a drogą, gdzie planowałaś truskawki, i tam zrobić miejsce parkingowe? Na 6 metrach szerokości na pewno się zmieścicie

Taki planik mały machnęłam, żebyś miała o czym myśleć jutro przy łopacie

Część warzywno-owocową powiększamy, żeby między drzewkami a warzywami zmieściły się jeszcze maliny i truskawki i całość oddzielamy żywopłotem. Niski żywopłot jeszcze od strony drogi, zasłaniający ją z tarasu. Na drugiej rabacie niziutki żywopłocik oddzielający rabatę od trawnika.
Przejście do warzywnika zrobione z płyt zatopionych w roślinach.
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:19, 10 paź 2018

Do góry
Poppy napisał(a)

Poczekam, poczekam cierpliwie, chociaz moja jak na razie jedyna angielka, lady of shalott, nie zaszczycila mnie nawet jedym pakiem w tym roku
Jak tak sie zachowa ponownie, to nie wiem, czy wybacze

Zawsze będziesz mogła wymienić na coś innego to również ekscytujące

Kasia_CS napisał(a)
Widzisz, tak się nad tą Aleksandrą of Kent zastanawiałam, że się wyprzedała i nie ma zagwozdki na ten moment

Dzisiaj byłam w moim ogrodniku i przyszła dostawa róż. Jak się zdziwiłam jak zobaczyłam niewątpliwie Queen of Sweden (tylko bez licencji i bez nazwy). Najśmieszniejsze, że sadzonki dorodniejsze niż moja 2 letnia w gruncie

Kasiu, co się odwlecze... Na wiosnę Alekxandra może znowu się pojawi - szkółki ściagają w ramach współpracy sadzonki również od innych szkółkarzy i w ten sposób uzupełniają swój asortyment, nie tylko sami je produkują. Tym bardziej róże Austina - Ani F., Ani RZ, ani RP czy RS sami róż DA nie szczepią (licencja, z tego co wiem, jest baaardzo droga), tylko kupują, głównie z zagramanicy.

Co do tej QoS - to niespodzianka gratisowa jakaś była, czy zamawiałaś i bez etykiety przyszła? To bedziesz miałą porównania do tej co już masz - najlepiej posadź może ją gdzieś obok pierwszej.

Dzisiejsza Królowa Szwecji:

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 15:12, 10 paź 2018

Do góry
polinka napisał(a)
Buziaki dla wszystkich, którzy pracę w ogrodzie traktują jak odpoczynek

Polinka, ja sie do Ciebie wprowadzam, czy tego chcesz czy nie, wynajdę sobie kątek w altance i będę podglądać z ukrycia Dużo nie jem, a i pomogę pozamiatac jakby co Przepięknie masz
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:12, 10 paź 2018

Do góry
effka napisał(a)
Nie mogę się napatrzeć na Schneewitchen i ciągle kwitnące naparstnice

Śliczne
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 15:11, 10 paź 2018

Do góry
Poppy napisał(a)
Nie dziwie sie, trzymam kciuki by to bylo jak najszybciej i jak najsprawniej

Anda napisał(a)
Ja również Ci życzę, żeby wszystko poszło o czasie, sprawnie i gładko

Kasia_CS napisał(a)
dwupak na tym etapie jest trudny ale już finał blisko, więc trzymam mocno kciuki!

Dziewczynki, [nie]dziękuję za kciuki i życzenia
Sama sobie tego samego życzę, oczywiście. Zasadniczo już tylko dwa tygodnie przede mną, ale wiadomo - nie znasz ani dnia, ani godziny heh

Chmurka zawilcowa dla was:

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:11, 10 paź 2018

Do góry
Marto, fajnie wyszło z takim klimatem
U nas aż tak klimatycznie, naturalnie chyba nie wyjdzie. Naturalny cień to wspaniała sprawa w ogrodzie. Bardzo mi się podoba.

Gosiu, pozdrawiam

magnolia napisał(a)
Ogród w mieście-ogrodzie 15:08, 10 paź 2018

Do góry
Ogród w mieście-ogrodzie 15:07, 10 paź 2018

Do góry
Przedziwny Ogród 15:06, 10 paź 2018

Do góry
anpi napisał(a)
Jaka to różyczka tak jeszcze zachwyca?

To jest Pastella. Gdy jest chłodniej jest bardziej różowa.

Ogród w mieście-ogrodzie 15:05, 10 paź 2018

Do góry
Pszczelarnia 15:05, 10 paź 2018

Do góry

Ewo,jaki to piękny widok. Kwintesencja jesieni w ogrodzie. Porządki.
Czemu, skoro tak lubię sprzątać w ogrodzie, to nie cierpię sprzątać w domu?

Bylinowe rabaty można w nieskończoność poprawiać, rośliny aż same się o to proszą.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies