Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony 22:08, 14 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

ja na ognistej chcę jeszcze koniecznie paciorecznik pomarańczowy z bordowymi liśćmi, pomarańczowe jeżówki z cylinrycą Red Baron i mam szczepioną na pniu czerwono-herbacianą różę

Róże herbaciane, to druga miłość M
Muszę sprawdzić, co to cylinryca ? i jak wygląda paciorecznik
Ogródek Iwony 22:05, 14 sie 2014

Do góry
ryska napisał(a)
Hej Iwonko
Raptem miesiąc mnie u Ciebie nie było a tu takie zmiany i jak wiele stron mialam do nadrobienia. Nowe nasadzenia bardzo mi się podobają, ławeczka i ciurkadełko też. Pozdrawiam gorąco

Reniu, bardzo dziękuję za miłe słowa. Starałam się. Nawet mój eMuś się śmieje, że Ogrodowisko musi jeszcze zaakceptować, bo sama nie wiem, czy dobrze
No, ale zdanie eMusia też się liczy. Często ma wyczucie, którego mi brak.
Ogródek Iwony 22:01, 14 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
a z tymi bukszpanami trzeba bardziej zdecydowanie, mocniej ciąć i z góry i z boku
jest jeszcze sierpniowy termin cięcia bukszpanów, ale nie wiem czy aż tak drastycznie można w tym terminie...

a pod kulę malutkie sadzonki można właśnie dać

Zrobię, jak radzisz
Ogródek Iwony 22:00, 14 sie 2014

Do góry
Małgosiu, Joasiu, macie już zamówione cebule tulipanów?
Ja jeszcze nie sadziłam żadnej cebulki. 4 lata temu, zanim zachorowałam, eMuś przywiózł 100 cebul - mieszanka z Holandii, ale 2 lata tylko były, potem wszystko wymarzło
Teraz bym chciała różowe tulipany wsadzić za szpalerem z bukszpanu.
Ogródek Iwony 21:49, 14 sie 2014

Do góry
Z tą dużą kulą chyba będzie problem z dosadzeniem, bo ma niesamowicie rozrośnięty system korzeniowy. Głęboko i po wierzchu też. Chyba, że podsadzę młodymi sadzonkami, co jeszcze mają małe korzonki.
Jeszcze kilka ujęć
Ogródek Iwony 21:40, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Joasiu, za ML płaciłam po 10 złotych. Były w promocji z 25 zł.
Róża też 10 zł, a trzykrotki po 5 zł
Po południu byliśmy tak wykończeni, że już tylko odpoczynek był priorytetem

To naprawdę wyjątkowa okazja, ML tej wielkości i w takiej cenie to udany zakup.
Kawał dobrej roboty Iwonko, odpoczynek w pełni zasłużony.
Ogródek Iwony 21:39, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Małgosiu, aż sięboję, bo mój M zapowiedział, że ognista rabata będzie jego i to On będzie decydował, co tam posadzi. A że podgląda trochę tu i tam, więc wiem, że będą pomarańczowe jeżówki, trawy wysokie i herbaciane róże i wiem, że podobają mu się żurawki w tym kolorze. Może być ciekawie w wydaniu eMa
A na różowej rabacie jeszcze pojawi się obwódka z żurawek

ja na ognistej chcę jeszcze koniecznie paciorecznik pomarańczowy z bordowymi liśćmi, pomarańczowe jeżówki z cylinrycą Red Baron i mam szczepioną na pniu czerwono-herbacianą różę
Ogródek Iwony 21:37, 14 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)

pięknie z tymi miskantami!
tylko lawenda ponoć nie lubi kory
a bukszpany cięłaś w ekran?

Tak, bukszpany są raz przycięte, ale one są z mojej własnej hodowli. Sadzonki mają 3 lata, wcześniej nie były przycinane. Czekam do wiosny, aby je znowu wyrównać. Mam nadzieję, że wyjdzie z tego zawijasek, choć na dzień dzisiejszy brakuje mi paru sztuk, aby zawinąć go wkoło drzewa, jak u ciebie.
Pytałam się Danusi o lawendę i napisała, że można cieniutko, aby, aby, aby zrównać koloryt rabat. Tyle, by przykryć ziemię.
Ogródek Iwony 21:33, 14 sie 2014

Do góry
Małgosiu, aż sięboję, bo mój M zapowiedział, że ognista rabata będzie jego i to On będzie decydował, co tam posadzi. A że podgląda trochę tu i tam, więc wiem, że będą pomarańczowe jeżówki, trawy wysokie i herbaciane róże i wiem, że podobają mu się żurawki w tym kolorze. Może być ciekawie w wydaniu eMa
A na różowej rabacie jeszcze pojawi się obwódka z żurawek
Ogródek Iwony 21:31, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Na te rabatkę do mojej żółtej Beroliny dosadziłam trawki i trzykrotkę. Za bukszpanami jest jeszcze lawenda, ale trochę małą. Mam nadzieję, że się rozrośnie. Jak nie, dosadzę jeszcze jeden rząd lawendy na wiosnę Musi zostać jeszcze miejsce na tulipany. Tylko jaki kolor?
tak było:

No i pytanie, czy rabatkę cienko wysypać korą? Przydałoby się cienko, bo to ujednoliciłoby cały przód ogrodu

pięknie z tymi miskantami!
tylko lawenda ponoć nie lubi kory
a bukszpany cięłaś w ekran?
Ogródek Iwony 21:30, 14 sie 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Ale piękne zakupy Iwonko, a ML naprawdę ogromne.
A fotki rabatek gdzie?
Ja dzisiaj odgruzowałam dom, odpoczywam od ogrodu
Chyba już skompletowałam zakupy cebulowe. Czas już chyba zamawiać.
buziolki

Joasiu, za ML płaciłam po 10 złotych. Były w promocji z 25 zł.
Róża też 10 zł, a trzykrotki po 5 zł
Po południu byliśmy tak wykończeni, że już tylko odpoczynek był priorytetem
Ogródek Iwony 21:28, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Małgosiu, dziękuję za tę trawkę i że pamiętałaś. Fajnie to wygląda. Zdjęcie zapisuję w inspiracjach. To musi być rabatka, na której będą tylko trawki i jeżówki. Nawet wiem, gdzie.
Właśnie M zapowiedział, że chce rabatki z pomarańczowymi jeżówkami. Zrobię mu taką przy tarasie. Sprawdzę tylko, czy ta trawka lubi słońce, czy cień.

wogóle musisz o niej poczytać czy zimuje, bo nie mam pojęcia
ja też będę miała pomarańczowe jeżówki na ognistej rabacie

dorodne ML kupiłaś
Ogródek Iwony 21:27, 14 sie 2014

Do góry
Na drugiej rabatce różowej miałam obok siebie dwie New Dawn. Jedną zastąpiłam różą rabatową Bonica 82 (nie wiem, dlaczego ten numer ), doszła moja niby kula bukszpanowa, która się okazała spora, przesadziłam hortensję Anabell, doszły jeszcze Rh: Nova Zembla i jakiś NN miniaturowy. Jeżówki przesunełam za Rh, aby zakryły brzydkie nogi floksów
Druga rabatka wyglądała tak:

teraz tak:

Miałam z e-Musiem różne zdanie co do posadzenia trawki. Trochę sobie pochodziła w doniczce po tej rabatce. ja chciałam podsadzić nią różę, ale była z tyłu za mało widoczna. Ostatecznie e-Muś zaproponował, by oddzieliła kulkę bukszpanową od bukszpanowego żywopłotu. Chyba dobrze to wygląda:

Nie wiem tylko, czy podsadzić Rh czymś płożącym? Kory tam nie chcę sypać, bo nie lubią.
No i stojaki zostały pomalowane na czarno.
Ogródek Iwony 21:10, 14 sie 2014

Do góry
Na te rabatkę do mojej żółtej Beroliny dosadziłam trawki i trzykrotkę. Za bukszpanami jest jeszcze lawenda, ale trochę małą. Mam nadzieję, że się rozrośnie. Jak nie, dosadzę jeszcze jeden rząd lawendy na wiosnę Musi zostać jeszcze miejsce na tulipany. Tylko jaki kolor?
tak było:

tak jest:

No i pytanie, czy rabatkę cienko wysypać korą? Przydałoby się cienko, bo to ujednoliciłoby cały przód ogrodu
Ogródek Iwony 21:02, 14 sie 2014

Do góry
Agnieszko, dziękuję za odwiedzinki. Myślałam o tobie. Mam nadzieję, że urlop miałaś udany
Ogródek Iwony 21:00, 14 sie 2014

Do góry
Malgosik napisał(a)
Znalazłam ta trawę z jeżówkami. Zdjecie nr 3.
http://naturalmidwestgarden.com/archives/270

to trawa
sporobolus heterolepis

Małgosiu, dziękuję za tę trawkę i że pamiętałaś. Fajnie to wygląda. Zdjęcie zapisuję w inspiracjach. To musi być rabatka, na której będą tylko trawki i jeżówki. Nawet wiem, gdzie.
Właśnie M zapowiedział, że chce rabatki z pomarańczowymi jeżówkami. Zrobię mu taką przy tarasie. Sprawdzę tylko, czy ta trawka lubi słońce, czy cień.
Ogródek Iwony 20:56, 14 sie 2014

Do góry
JoannA napisał(a)
Dziękuję Iwonko za odwiedziny
W końcu doczekałaś się porządnego deszczu, a to dla roślin najlepsze.
U nas pada codziennie, lało całą noc a dzisiaj pochmurno i bardzo wietrznie.
Nowych zakupów jestem bardzo ciekawa.
pozdrawiam

Joasiu, u nas dziś też było pochmurno. Wykorzystałam ten fakt i to, ze całą noc padało i dokończyłam moje dwie rabatki. Poprzesadzałam trochę, trochę dosadziłam, zabrakło mi tylko kory.
A to moje zakupy:
2 trawki miskant morning light

Róża Bonica

3 trzykrotki, które urzekły mojego e-Musia i wołały do niego: kup mnie, zabierz mnie stąd :

Najlepsze było to, że trzykrotki nie znałam wcześniej. Spodobała mi się i była niebieska. Wybraliśmy te, które miały dużo rozkwitłych kwiatków. Zapakowaliśmy do samochodu, przywieźliśmy do domu ... otwieram samochód, a na trzykrotkach nie ma żadnego rozkwitłego kwiatka. Szybko poleciałam do Internetu i sprawdzam, co to za cudo dziwne. Okazało się, że trzykrotka Andersona (pod taką nazwą kupiliśmy ) ma kwiaty jednodniowe. Zakwitają rano, by wieczorem się zamknąć Kolejnego dnia rozkwitły następne kwiatki. I tak do jesieni Będą pasować do moich żółtych róż.
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 20:43, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Przeczytałam wszystko, znowu mądrzejsza jestem. Zaglądnęłam też do wysyłkowych cebul i jest tego tyle, że nie wiem jaki kolor wybrać. Na razie tylko tulipany chcę, bo to pierwsze cebule w moim ogrodzie.

Poczatek znajmosci z tulipanami cię zachywci. Nie zamaiwaj dużej ilosci gatunków, lepiej mniej ale w dużej ilosci, ja zamawiam minimum 50 szt jednego rodzaju. Polecam kilka odcieni tego samego koloru. Równiez uwielbiam białe- wtedy można mieszac gatunki do woli
Pomysł na ogród 11:22, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Witaj Skula. Podczytywałam cię, jak jeszcze nie byłam zarejestrowana na O. Wkurzałeś się wtedy, że nikt nie chce pisać itp. Cieszę się, że nie obraziłeś się i jesteś, podoba mi się twoja wędzarnia. Ogród trochę w męskim stylu, ale tak też jest fajnie. Byłam ciekawa, jak obsadziłeś rabatkę przed domem, bo nie chciałeś bukszpanów itp. Fajnie wyszło.
Pozdrawiam cię i zaznaczam wątek.

witam serdecznie i na pewno do Ciebie zajrzę
Ogródek Iwony 09:55, 14 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Tym czasem mój e-Muś zainstalował pompkę przy ciurkadełku i nakazał mi się pochwalić na O. Ciągle się pyta, czy już pokazałam zdjęcie, więc pokazuję. Zmielił mi też kory ( z tartaku przywiezione) i je wysypał na rabatce.
Tak mi się podoba, że na razie wody nie zakryłam kamieniem, tylko sobie bulgoce, a moja psinka ma poidełko (wody dużo nie ma, więc od czasu do czasu przelewam ją specjalnie, aby się dla psinki nadawała ) Kabelki ukryliśmy w osłonce plastikowej pod kamyczkami, włącznik i wyłącznik czasowy schowaliśmy we wkopanym wiaderku z przykrywką (taką po surówkach) za liliowcem i przykryliśmy kamyczkami. Na noc pompka się wyłącza

Ślicznie wyszło
Ciurkadełko, ławeczka i piękne widoki
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies