Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z wilkiem zamkn. 22:29, 10 paź 2018

Do góry
Żeby nie było ,że ogrodowo się lenię
Fotka telefonem na szybko
Porozsadzalam rozplenice ,dosadzilam rozchodniki - sprawdzone ,odgapione połączenie
Na własne ryzyko ..... wiem ,że za późno na przesadzanie przy okazji nowym nabytkiem przekopałam rabatę pomiędzy roślinami .....hosty na razie zostaną ,póki reszta się nie rozrośnie

I mglista całość

Dziękuję ,że jesteście

Ps .....skusilam sie na Dęba green darf ,trzmielinę oskrzydloną i Derenia Cousa ......za kolory - fotki brak ,bo chodzę i szukam im miejsca
Pszczelarnia 22:26, 10 paź 2018

Do góry
Poppy napisał(a)
Ewo, moge zapytac o dalie z siewu? Twoje wygladaja fantastycznie. Sama zbieralas nasiona? Jak sie robi? Duzo czasu zabiera, zanim zakwitna?
U nas wiem, ze mozna kupic nasiona takie z serii Bishop's children, troche moze niefortunna nazwa, ale dalie trafiaja sie piekne
I nie wiem, czy kupic, czy moze najpierw sprobowac z moich cos wyhodowac, pociagajacy pomysl, bo mogloby sie cos fajnie namieszac
I moglabys polecic jakas w fiolecie?

Nie, dalie siałam z 2 różnych paczuszek gotowych nasion.

Ta czerwona czeka na swoją nazwę (będzie moim selektem):

Z fioletowych osobiście znam tylko 'Franza Kafkę'. Choć u mnie jest taki, jakby jaśniejszy

Z fioletowych to może: Thomas A Edison, Purple Flame, Lilac Bull?

Z daliami jest problem - nie ma katalogów (jak dla róż), nie ma też w PL wyspecjalizowanych sprzedawców (znam osobiście tylko jedną szkółkę w Ratowicach).

Może być: Frau Irmgard Muth, Loretta, Moor Place, Ivanetti, Ambition.

A tak wygląda rabata robocza z daliami w Holandii:

Moja działka na Dębowym Lesie 22:23, 10 paź 2018

Do góry
Dominika11 napisał(a)
jak zawsze u Ciebie pięknie Aniu

Domciu dziękuję i za podwójne pochwałki też

Moja działka na Dębowym Lesie 22:20, 10 paź 2018

Do góry
MonikA napisał(a)
U ciebie jeszcze tyle motyli lata?

I nie tylko motyli.A na marcinkach to jest ich dużo rożnych bzyczkow.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:12, 10 paź 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Ale masz cudne astry u kogos poogladam bo kiedys te fioletowe i u mnie byly ale oddalam komuś

Marcinki są piękne .Zwłaszcza jesienią jak już mniej jest kwitnień.One są niezawodne .Ja nie wyobrażam sobie ogrodu bez nich

Te rosną przed bramka przy alejce
Moja działka na Dębowym Lesie 22:05, 10 paź 2018

Do góry
marba napisał(a)
Mieczyk spóźnialski, ale cieszy. A trójsklepka bardzo egzotycznie wygląda, prawdziwa dama w ogrodzie.

Trosklepka, ma ciekawy piękny kwiatek.Tylko mały.Szkoda. A potoczna nazwa trójsklepki to storczyk ropuszy.Fajnie prawda

Edenka czy zdąży jeszcze rozkwitnąć ?

Młoda hortensja Bobo i jeżówka Sekret glow

Magical Candle za budleją
Ogród z wilkiem zamkn. 22:03, 10 paź 2018

Do góry
Kasiolaaa napisał(a)
Madziu u Ciebie zawsze czysto i pieknie

Kasiu bardzo dziękuję
Moje Limki takie różowawe się zrobiły

Pszczelarnia 22:02, 10 paź 2018

Do góry
ewalm napisał(a)

Porządki w ogrodzie czasami powodują takie sytuacje, że na porządki w domu nie starcza czasu. Ja lubię i jedne i drugie.

Jurajski Ogród 22:02, 10 paź 2018

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
pozdrowienia dla Was z jesiennego Jurajskiego

Przepięknie Aguś
Pszczelarnia 21:58, 10 paź 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku bardzo przekonałam się do wszelkich astrów, i wysokich i niskich. Nakupiłam sporo. Wrzesień i paźdź. pod znakiem zakupów astrowych. Wychodzą na czoło, przed floksami, które do tej pory wyprzedzały astry

Danusiu, mam niewiele astrów. Violettę, Andenken an Alma Poetschke, Kristinę, divaricatus (moje tegoroczne olśnienie, nawet do lekkiego cienia i pod drzewa), Breslau, Little Carlow, Moench, Lady in Red. Kolekcja astrów zasługiwałaby pewnie na osobną rabatę późnej jesieni, z prosami, miscantem Purple Fall, palczatką i jakimś białym (piuropusze) miskantem.

A ja sobie oglądam dalie. W tym roku na podium stawiam te:

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:56, 10 paź 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Podpisuję się pod opinią, że ambrowiec piękny jest. Zachwycam się nim po raz pierwszy u siebie, już zmienił kolory, bo nabyłam wiosną ponad dwumetrowe drzewko. Co prawda, liści nie ma tak dużo jak Twój, dopiero się aklimatyzuje, choć podlewałam go przez całe lato, bo on lubi mieć wilgotne stopy. Ale czekałam nerwowo czy się przebarwi czy nie, bo podobno bywają złośliwe egzemplarze z zielonymi liśćmi.

A dla traw, rozchodników i astrów w kompozycjach wyrażam uznanie.
Pszczelarnia 21:44, 10 paź 2018

Do góry
Kasia_CS napisał(a)
Wczytałam się w plan różanki i chciałam zapytać jaką szerokość mają te rabaty gdzie będzie pastella? Tam zaplanowałaś kilka krzaków w poprzek? Czym się kierowalas dobierając odmiany?

Kasiu, przeoczyłam Twoje zapytanie.

Tam z każdej strony ścieżki jest ok. 3 m szerokości. Jest rząd 'Artemis' (jak żywopłot po bokach różanki), potem róże od 1,0 do 1,2 (mam nadzieję, że nie będą wyższe) i podsadzenie z tych niższych, czyli np. Pastella (ale ona nie rośnie pod wyższą różą, tylko pomiędzy różami wyższymi wzdłuż tego chodnika kamiennego), 'Diamant', 'Purple Rain'.

A skoro o 'Artemis' toczy się dyskusja (wychodzi na to, że to róża nietowarzyska), oto ona w 2 jesiennym kwitnieniu sprzed 4 tygodni z otoczeniem.

Ogród w Tarnowie 21:34, 10 paź 2018

Do góry
Datura po raz drugi zachwyca

Ogród w Tarnowie 21:29, 10 paź 2018

Do góry
Jeszcze trochę jesieni

Mała działka - wielkie nadzieje 21:23, 10 paź 2018

Do góry
Annak napisał(a)

Mam jeszcze tylko jedno zdjęcie.

Teraz są już bez kwiatków, ale jak będę w weekend to jeszcze jakieś fotki zrobię. Nie cięłam ich, bo miałam cały kawałek ziemi przekopać, ale jak zwykle u mnie, wszystko się przesunęło w czasie i one "wzięły i zakwitły"

Nie mam pojecia co to za roza Nie wyglada na pnaca ani na parkowa.

Jesli nie planowalas czerwonego, to albo je gdzies przesadz albo komus oddaj.
Prawde mowiac ja nie jestem sentymentalna i jesli nie moge komus oddac, to roslina idzie na kompost

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies