Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 09:35, 07 cze 2016

Do góry

W Gąszczu u Tess 09:30, 07 cze 2016

Do góry

W Gąszczu u Tess 09:29, 07 cze 2016

Do góry

W Gąszczu u Tess 09:26, 07 cze 2016

Do góry

W Gąszczu u Tess 09:23, 07 cze 2016

Do góry

W Gąszczu u Tess 09:22, 07 cze 2016

Do góry

Moje żarłoczne potwory

W Gąszczu u Tess 09:20, 07 cze 2016

Do góry
No i poganiana wyrzutami sumienia, zrobiłam zdjęcia.
Ale proszę na pierwszy plan lukać, nie zglądać zakamarków, bo pociejów jest.
I na trawnik, co jakoś bałaganiarsko wygląda, choć koszony był w sobotę.

Wszystko jeszcze przed cięciem.

Mus owocowy w miejskiej dżungli 06:17, 07 cze 2016

Do góry
Tess napisał(a)
A na tej rabacie, co ją robisz, to co będzie oprócz żurawek i trawki (to tatarak?)

Tatarak jest tylko przymierzany jak byłoby z żółta trawką. Będzie raczej evergold/evergreen, albo hakonechloa. Mam też zakupiony w ilości 9 szt. miskant yakushima dwarf. Rośnie już też 4 szt. funkii parot, ale nie wiem czy jej nie wyeksmituję.
Na tle ekranu cisowego, obok moreli chciałabym posądzić albo trzmielinę na pniu, albo miłorząb mariken. Za cisem z prawej strony jest limelight 6 szt. i mogę powtórzyć jakieś pojedyncze sztuki przed.
I zastanawiam się nad berberysem Erecta jako pośrednie piętro, ale nie wiem czy on nie wymaga zupełnie nasłonecznionego miejsca. Powtórzyłabym trochę koloru z żurawek.
Całość chcę wyżwirować.
Najlepiej byłoby to narysować.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 06:00, 07 cze 2016

Do góry
Tess napisał(a)

Do tej zieloności kolor by się przydał.
Jeśli żółty/limonkowy, to albo hakonechloa, albo elata Aurea.
Może być też srebro - brunera Jack Frost.

Od dwóch lat nie mogę się zdecydować co tam posadzić. Tam miejscami jest max 20 cm wysokości pod rododendronami, więc zastanawiam się czy hakonechloa nie jest za duża. A srebro to kolejny kolor w tym małym moim przedogródku...nie wiem sama
W Gąszczu u Tess 15:48, 06 cze 2016

Do góry
Przecież pisałam, że zrobię, jak bałagan ogarnę!
W Gąszczu u Tess 15:35, 06 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Najważniejsze, że żyjesz i że działasz
Jestem spokojna

Jeśli chcesz to wpadaj, dam ci żurawkę Lime Ricky (albo Lime Marmelade). 6 godzin na pełnym słońcu dawały dobrze radę

Tessiu, a który ciemiernik ci się wysiał?
Nigerem nie jestem zainteresowana, mówię otwarcie. Nie zachwyca. Ale orientalne, a zwłaszcza ten z zębatymi liśćmi kusi

U mnie srylion ciemierniczych dzieci od mojej orientalnej kępy. Dla ciebie też zostanie gromadka do adopcji. Część zaczęłam przesadzać do doniczek, ale tych ostatnich mi zbrakło, a z obwódki dzieciowej niemal nie ubyło.
W razie czego będziemy handlować na A. i zarabiać forsę na inne chciejstwa

Za żurawkę dziękuję (na razie, może jak zacznę urządzać drugą część, to uznam, że się przyda).
Myślę, że zamiast citronelek w przedogródku dam po prostu chochlę.

Wysiał się niger. Niestety - nie dla Ciebie

Ten z zębatymi liśćmi to zielony? Jeśli tak, to przyjeżdżaj, teraz można go dzielić, to dostaniesz kawałek.

A te orientalne to jakie? Pokaż. Bo może mi się przydadzą.

A na A. rzeczywiście chyba zacznę handlować
W Gąszczu u Tess 15:29, 06 cze 2016

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
A to może szkółkarzem zostaniesz po godzinach?

Oj, chodzi mi to po głowie, i owszem. Ale na przeszkodzie stoi brak powierzchni pod szkółkarskie uprawy.
W Gąszczu u Tess 14:11, 06 cze 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
co tam słychać?

To zalezy, gdzie się ucho przyłoży

Generalnie bardzo pracowicie. Zmieniłam pracę i choć jestem z tego bardzo zadowolona, to jednak na początku roboty jest od metra.
Pracuję teraz bliżej domu i krócej, więc teoretycznie mam dużo więcej czasu na ogród.
Ale i ogrodu mam więcej od ub. roku, więc ciągle jestem nieobrobiona.

Moje nieobrobienie ogrodowe potęguje fakt - znana Wam moja słabość - że niczego, co się wysieje, wyłamie, rozrośnie - nie wyrzucam, tylko wsadzam.
Ale żeby wsadzić, trzeba mieć gdzie. Więc sporo czasu zajmuje mi szukanie jakiegoś kąta, potem przygotowanie go pod roślinki. Wsadziłam sporą część siewek ciemiernika, ale jeszcze mam ich masę, a wiadomo - wyrzucić się nie da
W dodatku okazało się, że wysiało mi się całe mnóstwo brązowych trawek (tych od Ciebie). No i znowu mus szukać dla nich miejsca...

Ostatnio strasznie dużo czasu zajęło mi wycinanie resztek cebulowych. Rany, ile tego jest! I jeszcze nie wszystko wycięłam.
Poczytałam u kogoś, że pisałaś, że w wianku Ci nasiona czosnków dojrzały. Chyba też tak zrobię.

No i marzę o nawadnianiu. Potwornie dużo czasu zajmuje mi podlewanie.
A susza jest ogromna. Niby grzmi, chmury granatowe wędrują po niebie to tu, to tam, a u mnie ledwie dwa razy pokropiło.

Trochę przesadzam. Zrobiłam w ub. roku sporo sadzonek citronelki i postanowiłam ją posadzić w ogrodzie. Ale eksperyment raczej nieudany - okazuje się, że moje cieniste rabaty są za mało cieniste dla citronelki. W kąciku pod ścianą, gdzie słońce wcale nie zagląda była cudna, soczysta. A przesadzona - niestety rudzieje i ma brązowe plamy na liściach.
Chyba ją zastąpię czymś innym.
A na przedogródek to patrzeć nie mogę - citronelki są tu niemal całe brązowe

Obiecuję, że zrobię w końcu jakieś fotki. Ale najpierw ogarnę ten mój bałagan.

Z pytań, które pamiętam:

- świecznicy nie kupiłam jeszcze. Jak już byłam zdecydowana, okazało się, że akurat tej odmiany zabrakło,
- brunery mam tylko dwie odmiany, jedną jest Jack Frost (wielkie srebrzyste liscie), druga ma obwódkę limonkową, ale nie pamiętam nazwy. Jackiem jestem zachwycona. Polecam.

Pozdrawiam serdecznie wszystkich

Pszczelarnia 13:44, 06 cze 2016

Do góry
Ewo, jak dobrze, że jest Twój ogród. Działa na mnie kojąco. Dziękuję.
Mus owocowy w miejskiej dżungli 12:16, 06 cze 2016

Do góry
A na tej rabacie, co ją robisz, to co będzie oprócz żurawek i trawki (to tatarak?)
Mus owocowy w miejskiej dżungli 12:14, 06 cze 2016

Do góry
mar_za napisał(a)
Czosnki (wyczytałam na O. ze to chyba Krzysztofy) w rododendronach dają czadu

Do tej zieloności kolor by się przydał.
Jeśli żółty/limonkowy, to albo hakonechloa, albo elata Aurea.
Może być też srebro - brunera Jack Frost.
Mój zielony świat malowany roślinami... 20:55, 04 cze 2016

Do góry
Tess ty nawet nie wiesz jak mi miło ! Ze napisałaś .
jestem często na ogrodowisko jest dla mnie kopalnia wiedzy i pomysłów. Mało pisze - codzienność obowiązki. .... cóż pisać.
Ogrodowisko zakorzenione jest we mnie na dobre
Jestem i chciałabym być częściej
W Gąszczu u Tess 22:33, 03 cze 2016

Do góry
Tess....a gdzie się podziewasz??
W Gąszczu u Tess 22:08, 02 cze 2016

Do góry
Tess pięknie i kolorowo wiosną u Ciebie było
Siewek ciemierników zazdroszczę u mnie jakoś się nie wysiewa za to jeżówki dzisiaj rwałam garściami...
Ogródkowy chaos u monitki 21:44, 02 cze 2016

Do góry
Beata pewnie mnie myślami ściągnęłaś
To bardzo miłe wiedzieć że ktoś o mnie myśli

Ewa byłam, podczytywałam ale życie tak mnie wessało że nie miałam siły żeby się udzielać.

Tess bardzo mi miło że ktoś się cieszy na mój widok, szczególnie po tak długiej nieobecności.
Masz rację ogród w niektórych miejscach zmężniał, nabrał masy i powoli pokazuje już swój klimat. Lubię go choć nie jest idealny... ale jest mój

Dziewczyny ja i zakątek brzozowy dziękujemy za pochwały

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies