Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:27, 09 lis 2015

Do góry

Tutaj do dopiero ilość

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:25, 09 lis 2015

Do góry
Po sajgonie ostatnio zrobionym w październiku, od soboty nie ma śladu Było czyściutko, jest znowu tak:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 12:23, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Policzyłam i okazuje się, że w donicach posadziłam 58 odmian tulipanów. Jeszcze mam narcyzy i czosnki, ale samych tulipanów jest 58 nazw ..hmm, ale skąd tyle się wzięło?

Tak sobie zaglądam i nie mogę uwierzyć, że to Twój wpis Danusiu, ileż to będzie oglądania wiosną.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 11:58, 09 lis 2015

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Z wielką przyjemnością raz po raz zaglądam do Wizytówki.
Bardzo podoba mi się ta biała druciana dama w kapeluszu jest taka transparentna i zwiewna w tych swoich drucikach

Biała dama ogrodniczka jest ...szara, stalowa
U nas leje, a ogród...szkoda gadać, cały w liściach, nie powiem łądne liście są ale w sobotę miałam tak czysto, że mucha nie siada, normalnie jak w domu, a tu po wianiu niedzielnym usłane że ho,ho. Sprzątanie odkładam na potem, dziś się nie da.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 11:25, 09 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

1 może być, teraz projektuję ogród z tym dębem,bo klientka chce dęba, więc ten jest najlepszy (dąb czerwony)
2. wielka rośnie, masz tyle miejsca? Albo ciąć
3. odpada, zamiera wierzchołek i przędziorki
4. szkodniki
5. smutas jak na cmentarzu i potrafi wymarzać, strasznie smutny, siny i brzydki
6. miałam skończyła w piecu (rdza wejmutkowo porzeczkowa ją załatwiła gdy była już wielka i piękna)
7. choinę popieram
8. buka popieram

Dzięki Danusiu , że znalazłaś czas to z cyprysa i wejmutki rezygnuję,
na daglezję miejsce jest jeszcze raz dziękuję Ci bardzo
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 07:51, 09 lis 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Danusiu widzę , że Jesteś to proszę luknij jak możesz na moje zakupowe plany i poradź czy z czymś sobie głowy nie warto zawracać
str. 413

dąb czerwony szypułkowy
daglezja zielona
jodła koreańska
jodła turecka
jodła kalifornijska
cyprys lawsona columnaris
sosna wejmutka
choina zachodnia tsuga canadensis
buk purpurowy czerwony

Czekam na opinie

1 może być, teraz projektuję ogród z tym dębem,bo klientka chce dęba, więc ten jest najlepszy (dąb czerwony)
4. szkodniki
6. miałam skończyła w piecu (rdza wejmutkowo porzeczkowa ją załatwiła gdy była już wielka i piękna)
7. choinę popieram
8. buka popieram, chociaż jest wieczny kłopot z mszycą zdobniczką bukową zdjęcia zdobniczki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 07:50, 09 lis 2015

Do góry

dąb czerwony szypułkowy
daglezja zielona
jodła koreańska
jodła turecka
jodła kalifornijska
cyprys lawsona columnaris
sosna wejmutka
choina zachodnia tsuga canadensis
buk purpurowy czerwony

Czekam na opinie

4. szkodniki
7. choinę popieram
8. buka popieram
Miskant - Miscanthus 21:47, 08 lis 2015

Do góry
Dwa derenie obok siebie, tak co 30 cm posadź to wtedy stworzą taki jeden podłużny krzew, zwarty. W półcieniu miskant 'Variegatus" dobrze rośnie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:46, 08 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Policzyłam i okazuje się, że w donicach posadziłam 58 odmian tulipanów. Jeszcze mam narcyzy i czosnki, ale samych tulipanów jest 58 nazw ..hmm, ale skąd tyle się wzięło?

O mamo! Trzymam kciuki za zgodność odmian. Będzie szał!
Brzoza - Betula 21:45, 08 lis 2015

Do góry
Jeśli tak zrobiłaś, to się uda.
Trzmielina - Euonymus 21:43, 08 lis 2015

Do góry
Tak, różowieje z powodu spadku temperatury, ale to nawet jest jej zaleta.

Staraj się przekopać rabatę z tą ziemią kwiatową, daj jej sporo. Może jakiś drenaż na brzegu? Kwaśna ziemia nie powinna być do trzmieliny tylko obojętna. W glinie nie lubią rosnąć.

Szmatę czym prędzej wyciągaj.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:39, 08 lis 2015

Do góry
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:38, 08 lis 2015

Do góry
Katkak napisał(a)
Danusiu czy można jeszcze wysypać nawóz jesienny, czy już za późno?

Za późno.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:05, 08 lis 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Właśnie dlatego wywaliłam, bo nie kwitła, nie wiem co ta wiśnia ma w sobie, że na zdjęciach zachwyca, ale w ogrodzie już nie. Ja w każdym razie wykreśliłam ją ze swojej listy żelaznych roślin

Dziękuję Marto za pozostałe zdania...nie wiem co powiedzieć po prostu

Buuu... w takim razie przyszły rok będzie decyzyjnym... Kupiłam dla kwiatów, ale jeśli kwiatów niet to miejsca w ogrodzie też niet

Pozostałe zdania - nie musisz nic odpisywać Bo ja wiem, że Ty wiesz
Widzisz... z Twoim wątkiem jest tak, że absolutnie wszyscy tu zaglądamy, ale rzadko się wpisujemy. Bo u Ciebie człowiek czuje, że nie wypada tak po prostu napisać "ale ładnie!"... dlatego, że to nieproporcjonalne do piękna, które chce się skomplementować.

Miłego wieczoru!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:37, 08 lis 2015

Do góry
Zobaczyłam, że w zeszłym roku sadziłam cebule w donicach 20 listopada, tak wynika ze zdjęć, więc w tym roku jestem lepsza
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:35, 08 lis 2015

Do góry
Monika76 napisał(a)
Danuś bardzo dziękuję Ci za informację. Powiedz jeszcze czy nie jest już za późno na posadzenie róż z gołym korzeniem?

Jeśli masz to posadź, a w sumie nie wiadomo jak pogoda będzie przebiegała. Jak nie zmrozi gleby to można sadzić, ale to już jest późno. Jak masz dopiero kupować, to nie kupuj, odłóż to do wiosny. Termin będzie pewniejszy, szkoda róż i szkoda pieniędzy na nie wydanych. Ja bym nie kupowała teraz z gołym korzeniem.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 19:32, 08 lis 2015

Do góry
Marzenko, z braku czasu kompozycje będą bardzo przypadkowe. Wiem jedynie co kupiłam a co z czym posadziłam? Zabrakło etykietek w każdym razie... W ogrodzie bardzo mało posadziłam, ale za to w pojemnikach - wiele, w kilku warstwach i nawet mam wielki pojemnik z samymi tylko narcyzami. Sama jestem ciekawa co wylezie i jak zakwitnie

Dla mnie też to będzie niespodzianka

Gdyby chcieć się do tego przyłożyć tak, jak planowałam, musiałabym tylko to robić i nie pracować. Dzień krótki, ciemno, sporo sadziłam po nocy wręcz... Jestem ciekawa co będzie, aby tylko kolory się zgadzały to będzie dobrze.
Miskant - Miscanthus 19:26, 08 lis 2015

Do góry
Niczym, czekać aż wyjdą trawy, bo potem co zrobisz jak miskanty wyrosną?

Zamiast miskantów daj derenie Elegantissima i hortensje, a miskanty daj przed cisami a nie pomiędzy i problem z głowy.
Trzmielina - Euonymus 19:22, 08 lis 2015

Do góry
- na pewno obgryzły ja opuchlaki, być może korzenie też są obgryzione, więc nie pobiera skłądników odżywczych z gleby, bo nie ma czym

- inna przyczyna możliwa:

- zbyt zbita gleba
- może szmata pod korą?
- zbyt wilgotno
- albo zbyt sucho

Wykop ją odsuwając na boki korę, obejrzyj korzenie i glebę czy nie ma larw. Usuń larwy, przekop glebę z kompostem, żeby stała się pulchna i żyzna. Posadź z powrotem trzmielinę.

Na wiosnę przytnij trzmielinę, nowe przyrosty z pewnością będą ładniejsze. Teraz wyglądu już nie poprawisz, ale warunki wzrostu możesz. To od ciebie zależy.
Brzoza - Betula 19:18, 08 lis 2015

Do góry
Jak przesadzić drzewo

https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/358-jak-przesadzic-drzewo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies